Regnskoven er Svanemærket

Børnehuset Regnskoven i Bagsværd er blandt landets første Svanemærkede børneinstitutioner, men faktisk den anden i Gladsaxe Kommune. Svanemærket byggeri er godt for sundhed, miljø og økonomi.

Imellem parcelhuse i Bagsværd ligger den nye børneinstitution Regnskoven som en længebygning med stuerne orienteret mod den sydvendte legeplads. Huset og legepladsen er delt med vuggestuebørn i den ene ende og børnehavebørn i den anden ende. På taget ser man ovenlys fordelt over taget sammen med solceller og sedum, som titter ned over tagrenden.

Taget er et fint eksempel på, at Svanemærkningen er indarbejdet i bygningens arkitektur både som helhed og ned i de små detaljer. Mærkningen betyder, at der er nogle obligatoriske krav og dertil et pointsystem, som er knyttet til bl.a. godkendte materialer. Træ skal være certificeret, og hele Regnskoven er opført i træ, men træ er også med til at give bygningen sin identitet inde som ude.

Dagslys er også en vigtig faktor i Svanemærkningen, og det mærker man straks indenfor, hvor dagslyset bliver fint fordelt af ovenlys i gangen og på stuerne, mens vinduer er en fin blanding af store lysindtag og små vinduer i børnehøjde.

Sunde overflader
Husets tværsnit med ovenlys og skrånende tagflader er tydeliggjort ved brugen af Troldtekt akustikplader, som er anvendt på både lofter og langs væggene med en vandret underkant med en træliste. Troldtekt er valgt for sine akustiske egenskaber og bløde, stoflige præg af træ. Samtidigt er det et robust loftsmateriale.

For den Svanemærkede institution er der høje krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i byggematerialer, og derfor har man i opførelsen været meget omhyggelig med at anvende certificerede materialer, der ikke afgiver sundhedsskadelige stoffer. Også inventar er nyindkøbt med samme fokus. Arkitekterne ved Ejendomscenteret Gladsaxe Kommune har også været optaget af at skabe en god belysning, som er sammensat af forskellige typer armaturer med høj lyskvalitet, som understreger rummenes brug og karakter.

Fakta

Projekt:
Børnehuset Regnskoven i Bagsværd
Arkitekt:
Ejendomscenteret Gladsaxe Kommune
Bygherre:
Gladsaxe Kommune
Troldtekt Produkter
Loft- og vægbeklædning:
Troldtekt akustik og Troldtekt akustik Plus
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Certificering

Børnehuset Regnskoven i Bagsværd er blandt landets første Svanemærkede børneinstitutioner.