Universitetskollegiet, Aalborg

Ungdomsboliger i dag er ikke små værelser, men lejligheder med eget køkken og bad. Sådan vil de unge have det, og så må markedet naturligvis indrette sig herefter. Universitets Kollegiet ligger placeret umiddelbart nord for Aalborg Universitet og er opbygget som en lille by af velfungerende og dobbelthøje kollegielejligheder. Det hele bindes sammen af ”Boulevarden”, som er en indendørs gade, der går tværs gennem anlægget fra nord til syd.

Oprindeligt var stedet en af universitetets mange undervisningsbygninger, men tiden var løbet fra den kompakte og lukkede form. A. Enggaard A/S overtog i 2006 bygningen og har nu konverteret den til et fremragende kollegium med arkitekterne Bjørk & Maigård og ingeniørfirmaet Niras som rådgivere.
En del af den oprindelige bygningsstruktur er bevaret og danner basis for de nye varierende boligtyper og de mange fællesrum. Den tidligere så kompakte bygningsmasse er nu brudt op i mindre enheder, og der er kommet masser af lys og luft i kraft af de fire åbne gårdhaver, som nu er etableret.

Eksklusive boliger
Bebyggelsen indeholder 152 ungdomsboliger, heraf 96 udført med hems samt 12 handicapboliger. Lejlighederne er i varierende størrelser og indretningen tilpasset til den aktuelle placering i bebyggelsen. Hovedparten af boligerne er designet med dobbelthøje opholdsrum med 7-9 m2 store indskudte hemse til arbejde og soverum.

Facaderne er udført i glatte hvide betonelementer monteret med en række farverige facadeindramninger af vinduer, skæve karnapper og altanplader – som en afbrydelse er den gennemgående boulevard markant udført i sorte glaspaneler, hvor bygningens husnummer indgår som et grafisk element.

Fakta

Projekt:
Nye Ungdomsboliger "Universitetskollegiet" i Aalborg
Arkitekt:
Arkitekterne Bjørk & Maigård ApS
Bygherre:
Universitetskollegiet ApS
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvidmalet 101
Struktur:
Grov (3,0 mm træuld)
Kantprofil:
11 mm fas, K11, monteret med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt MAA
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt MAA