24-05-2019

Sammen med holdet bag SCHULBAU-messerne var Troldtekt i denne uge vært for en arkitekturrejse til Aarhus for arkitekter, skoleledere og andre beslutningstagere inden for skolebyggeri. 27 tyske deltagere oplevede førende eksempler på dansk arkitektur, der fremmer læring.

Hvordan er arkitekturen med til at fremme inklusion, digitalisering og bevægelse? Og hvad kræver det at tænke et sundt indeklima sammen med et lavt energiforbrug?

Der var vigtige emner på programmet, da 27 tyske arkitekter, skoleledere og beslutningstagere inden for skolebyggeri besøgte Aarhus for at hente ny inspiration. Rejsen foregik 22.-24. maj 2019 og var arrangeret af Cubus Medien Verlag, der står bag de anerkendte SCHULBAU-messer i Tyskland. Troldtekt var medarrangør og sponsor for turen.

Undervejs besøgte delegationen skoler i og omkring Aarhus, som på hver deres område er et foregangseksempel på god skolearkitektur. Formålet var at hente inspiration fra Danmark til de massive bygge- og renoveringsopgaver, som Tyskland i disse år står over for på skoleområdet.

Fire skoler på programmet
De fire skoler på rundturen var:

  • Skovbakkeskolen i Odder, der er en nybygget skole fra 2017, som byder på legende arkitektur og læring gennem bevægelse. Tegnestuen CEBRA har skabt store fællesrum og aktive gangarealer. Læs om skolen her.  
  • Grønløkkeskolen i Tranbjerg, som har været gennem en omfattende energirenovering med fokus på at skabe et sundt indeklima. Læs om skolen her.
  • Søndervangskolen i Viby, der er renoveret for at løfte karaktergennemsnit og trivsel i et belastet boligområde. Friis og Moltke har stået bag renoveringen, og SMAK Arkitekter har designet en 1,2 km ”Bevægelsessti”, der gør motion og leg til en integreret del af undervisningen. Læs om skolen her.
  • Katrinebjergskolen i Aarhus, der har fokus på inklusion og interaktion. På skolen undervises der i udvalgte klasser ud fra NEST-programmet, hvor børn med autisme indgår på lige fod med andre elever.

>> Læs mere om arkitekturrejesen og se programmet her.  

Milliardinvestering i tyske skoler
Mange tyske tegnestuer har travlt med at designe skolebyggeri i disse år. Alene i Hamburg-området anslår myndighederne i en ny udviklingsplan, at der er behov for at investere fire milliarder euro i skolebyggeri frem mod 2030 for at tilgodese stigende elevtal. Og i efteråret 2016 vurderede KfW Research i en analyse, at der er brug for at renovere 53.500 skoler til en samlet investering på 34 milliarder euro. 

>> Få mere viden og inspiration i vores online-tema om skolebyggeri.

Tyske arkitekter på inspirationstur til danske skoler med Troldtekt Tyske arkitekter på inspirationstur til danske skoler med TroldtektTyske arkitekter på inspirationstur til danske skoler med Troldtekt

Troldtekt og holdet bag SCHULBAU-messerne med tyske arkitekter på inspirationstur til danske skoler