Dokumenteret bæredygtige boliger vinder frem

Syd for Odense ligger Lensmarken, som er de første almene boliger på Fyn med en DGNB-certificering. På Midtermolen i Nyborg styrer 62 eksklusive boliger også mod certificering. Det samme gør en nyopført villa i Grenaa.

De tre projekter kan varsle en tid, hvor flere boligejere vil have papir på, at de bor i en bæredygtig bolig.

Da familien Friis Thaagaard købte en byggegrund lidt uden for Grenaa på Djursland, var det for at bygge et hjem i træ. Undervejs steg ambitionsniveauet, og drømmen om en helt igennem bæredygtig bolig tog form.

– Der er store globale udfordringer omkring os, som vi ikke kan løse med en enkelt villa, men vi valgte at gå forrest og bygge et enfamiliehus, som kan blive DGNB-certificeret. På den måde håber vi at gøre det nemmere for andre familier at bygge bæredygtigt, forklarer Dennis Friis Thaagaard.

Villa Grenaa har træbeklædte ydermure og store panoramavinduer. Her er solceller på taget, lerklinede vægge, ventilationsvinduer, varmepumpe, isolering med træflis og vand fra brusere, der bliver genanvendt i toiletter og vaskemaskine.

Alle materialer – også akustiklofterne fra Troldtekt – er nøje udvalgt med blik for, hvad de indeholder, hvordan de er produceret, og hvordan de kan genanvendes. Og som den første familievilla i verden er hjemmet PEFC-certificeret – en garanti for, at alt træet kan spores tilbage til bæredygtigt skovbrug.

>> Læs mere om Villa Grenaa her

En ramme til at optimere

Villaen i Grenaa er blot et eksempel på, at flere bygherrer dokumenterer deres boligers sundhed og miljøaftryk. DGNB er den mest udbredte certificering inden for bæredygtigt byggeri i Danmark. Ordningen sikrer bæredygtighed på det sociale, økonomiske og miljømæssige plan. I de senere år har flere større kontor- og boligbyggerier opnået en DGNB-certificering, og fra 2020 kan også enfamiliehuse blive DGNB-certificeret.

– Danmark er et land med mange nye parcelhuse og typehuse, og nybyggeri kræver generelt flere ressourcer end renoveringer. DGNB kan være en ramme, som hjælper til at måle privatboligers miljøaftryk, optimere ressourceforbruget og samtidig sikre byggeri af høj kvalitet med et sundt indeklima, siger Mette Qvist (foto).

Hun er direktør i Green Building Council Denmark, som administrerer DGNB-ordningen i Danmark.

Rambøll har dokumenteret, at Troldtekt akustikplader bidrager til mange af pointe¬ne i en DGNB-certificering. Blandt andet vægter Troldtekt positivt inden for miljøpåvirkning, akustik, brandsikring og luftkvalitet.

Sunde rammer i grøn landsby

Syd for Odense har boligorganisationen Civica opført den ”grønne landsby” Lensmarken, som tæller 40 almene boliger med en DGNB-certificering i kategorien guld.

– Det var afgørende for os at få dokumentation for boligernes bæredygtighed. Vi ville have løsninger, som var valide og gennemregnet af tredjepart, så vi ikke endte med boliger, hvor de fleste af de bæredygtige løsninger blev sparet væk. Det betød, at vi undervejs skulle træffe mange aktive valg og fravalg, når vi sad og vurderede forskellige materialer og løsninger, fortæller Bente Karlskov, som er projektudviklingschef i Civica.

– Når man bygger med trægulve og glatte vægge, er akustikken vigtigt. Troldtekt er et træprodukt, som kombinerer de gode akustiske egenskaber med et fokus på genanvendelse. Det giver point til DGNB-certificeringen og var en væsentlig baggrund for valget af Troldtekt lofter, fortsætter hun. 

De 40 boliger, som stod klar i 2018, blev hurtigt lejet ud til mange forskellige typer af beboere. I en spørgeskemamåling har 65 procent af beboerne fortalt, at det er vigtigt for dem at bo bæredygtigt.

>> Læs mere om Lensmarken her

Miljørigtig marinastemning

Cirka 30 kilometer længere mod øst ligger Midtermolen i Nyborg. De eksklusive lejligheder på DSB’s gamle færgeleje blev klar til indflytning i efteråret 2019 – og er bygget til at opnå en DGNB-sølvcertificering.

– Når vi arbejder med DGNB-certificering, vurderer vi både projektets sociale, økonomiske og miljømæssige kvalitet, og de tre aspekter vægter lige meget. Nøgleordet er kvalitet – vi skal bygge robust og indbygge materialer med en lang levetid. Men det handler lige så meget om at bygge sunde boliger, hvor folk trives, og hvor drifts- og forbrugsudgifter holdes nede, siger Mike Staunstrup, chefrådgiver i Kuben Management.

Kuben Management har været rådgiver for Midtermolens bygherre, Pædagogernes Pension (PBU). I boligerne er der valgt Troldtekt, som bidrager positivt til DGNB-kriterierne.

>> Læs mere om Midtermolen her

FAKTA: Om DGNB

  • DGNB står for ’Deutsche Gesellschaf für Nachhaltiges Bauen’ og er den tyske bæredygtighedscertificering for bygninger. DGNB blev lanceret i 2008 og er baseret på en helhedsorienteret tilgang til bæredygtighed.
  • I Danmark har Green Building Council Denmark valgt DGNB som den certificering, der skal tilpasses danske forhold. I 2012 udkom den første danske version af DGNB, som siden er opdateret.
  • DGNB vægter en lang række kriterier inden for fem hovedområder: Miljøkvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet.
  • En bygning kan opnå DGNB-certificering på sølv-, guld- eller platinniveau.