Frisk luft med ro til øjne og ører

Luften er sund og akustikken god i Børnebyen Christianshavn, hvor over 700 børn har deres daglige gang. COBE og NORD Architects valgte ventilationslofter fra Troldtekt for at undgå visuelt forstyrrende installationer.

Troldtekt ventilationslofter sikrer sund luft og god akustik i Børnebyen Christianshavn

På en trekantet grund ved Prinsessegade i København ligger Børnebyen Christianshavn. Byens i alt 710 børn fra 0 til 15 år er opdelt i vuggestue, børnehave, fritidshjem og fritidsklub – men tilsammen er bygningerne et fællesskab med sin egen identitet. COBE og NORD Architects står bag projektet, som blev indviet i 2016.

Lokalernes samlede areal er på cirka 4.600 kvadratmeter, hvilket gør Børnebyen Christianshavn til Danmarks største daginstitution. Ligesom i rigtige byer er her byport, brandstation, restaurant, torve og rådhus.

Sidstnævnte er en stor multisal, som bliver flittigt brugt af både børnehave og SFO. På tværs af byens mange rum sikrer Troldtekt ventilation god akustik og frisk luft. En af de store fordele ved løsningen er, at luften blæser ind ved lavt tryk via akustikloftet – uden støj, træk eller synlige installationer.

– Vi har bevidst valgt en arkitektur med ensartede lofter. Troldtekt ventilation giver os æstetisk frihed, fordi løsningen er en gevinst for indeklimaet, uden at den forstyrrer visuelt. Luften fordeler sig jævnt i lokalet, og vi skal ikke tænke på at arrangere ventilationskanaler på en helt bestemt måde, siger Mikkel Morris, arkitekt MAA og Senior Project Manager hos COBE.

Arkitektur uden støj og teknik
COBE og NORD Architects har designet Børnebyen Christianshavn med forskellige loftshøjder. Kanalerne, som fører luft ud til de enkelte rum, løber over lofter i gangarealerne. Det betyder, at opholdsrummene er fri for kanaler og derfor har noget højere til loftet. Flere steder er der desuden rum med dobbelt højde.

– Princippet med ventilationskanaler i gangene giver god mening, fordi opholdsrummene bliver behagelige med masser af lys og luft. Vi har ønsket at nedbryde følelsen af at være i en institution. Derfor er arkitekturen også uden støj og en masse indgribende teknik, forklarer Mikkel Morris.

Ud over at Troldtekt ventilation bidrager til bedre luftkvalitet, reducerer akustiklofterne efterklangstiden. Så til trods for højlydt leg og barnelatter har lokalerne en god akustik. Ikke mindst i rum med dobbelthøjde gør loftet en stor forskel for lydniveauet.

Sikrer en jævn luftfordeling
Troldtekt ventilation udnytter selve loftet som indblæsningsflade. Derfor er der ingen synlige ventilationsrør, der ellers let kunne samle støv og blokere for dagslys. Ventilationsloftet sikrer en jævn luftfordeling, som ikke støjer eller giver træk – og da luften blæses ind ved lavt tryk, kan løsningen reducere energiforbruget med mere end 70 procent i forhold til konventionelle ventilationsløsninger.

>> Læs mere om Troldtekt ventilation

Troldtekt ventilationslofter sikrer sund luft og god akustik i Børnebyen Christianshavn

FAKTA: Om Børnebyen Christianshavn

Arkitekt: COBE, NORD Architects, PK3/BOGL
Bygherre: Københavns Kommune

Troldtekt produkter:
Loftbeklædning: Troldtekt akustik Plus og Troldtekt ventilation
Farve: Hvid 101 og Lys natur
Struktur: Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil: Ret kant, K0
Montering: Med C-60 skinnesystem

>> Læs mere om projektet i Troldtekts referencesektion

Tema: Byg bedre børneinstitutioner

I mange danske daginstitutioner er der for meget CO2 og for dårlig lyd.

I nye institutioner har arkitekterne løst udfordringerne og skabt bedre rum til leg ved at sammentænke fleksibelt design, sunde materialer og ventilation.

I temaet "Byg bedre børneinstitutioner" har vi samlet en række interviews og gode eksempler.

>> Læs flere artikler fra temaet her

Troldtekt online-tema: Byg bedre børneinstitutioner