Rising Architecture Week byder på arkitekturarrangementer i den europæiske kulturhovedstad Aarhus. I det kreative miljø på ’Godsbanen’ sætter det tyske arkitektkollektiv Raumlabor scenen med en imponerende Troldtekt installation.

Installationen er skabt af Troldtekt akustikplader, der er samlet som ”korthuse” i op til fem meters højde. Når biennalen er afviklet, kan pladerne genbruges i byggeriet, fremhæver arkitekterne.

Troldtekt, Raumlabor - Rising Architecture Week 2017

Rising Architecture Week blev lanceret som en international arkitekturbiennale i 2015 og er arkitekturens hovedevent under Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Biennalen ser med gentænkningsbriller på vores samfund, byer og liv for at finde svar på, hvordan arkitektur kan bidrage til at løse nogle af fremtidens udfordringer.

Det skal blandt ske via en konference på Godsbanen, hvor deltagere som Daan Roosegarde (NL), Jan Gehl (DK), Rob Adams (AUS) og John Thackra (UK) vil dele deres synspunkter og erfaringer. Godsbanens ’Den Rå Hal’ bliver klædt på til anledningen af det tyske arkitektkollektiv Raumlabor.

Med hvide Troldtekt akustikplader vil arkitekterne bygge korthuse i op til fem meters højde og dermed inddele den store hal i tre områder: et sceneareal, et loungeområde og et areal til workshops. Arkitekt i Raumlabor, Francesco Apuzzo, beskriver her tankerne bag installationen.

Hvordan vil du beskrive Troldtekt installationen, som I har skabt?
– Hallen på Godsbanen er et stort åbent areal, som er domineret af en smuk trækonstruktion i lofterne. De høje vægge, som vi skaber med Troldtekt akustikplader, vil inddele konferenceområdet i mindre sektioner, som deltagerne kan bevæge sig igennem. Samtidig vil væggene forhindre, at man kan opdage hele konferenceområdet ved første øjekast.

Hvad er den kunstneriske tanke med installationen?
– Vi bygger udelukkende væggene ved at stable akustikpladerne i forskellige mønstre – der er ingen tilskæring eller skruer, og derfor vil materialerne fremkalde den samme industrielle stemning som i en produktionshal.

I en moderne produktion forsøger man at spare tid og energi for at begrænse produktionsomkostningerne, men også for at opnå en bæredygtig udnyttelse af ressourcer. Vi forsøger at overføre tankegangen til denne opgave ved at holde ressourceforbruget til den midlertidig arkitektoniske installation på et minimum.

Akustikpladerne bliver midlertidigt fjernet fra Troldtekts lager for at blive anvendt på en ny og overraskende måde, men når konferencen er afviklet, kan alle akustikpladerne blive brugt, som det oprindeligt var tiltænkt.

Hvilken oplevelse ønsker I at give deltagerne?
– Når vi etablerer et nyt miljø i en eksisterende bygning, skaber vi en struktur, som er uafhængig af bygningens akse og orientering. Den nye struktur skal skabe nogle indbydende og behagelige områder til fordybelse, hvor konferencedeltagerne kan koncentrere sig og bidrage til diskussionerne. I det aspekt er vi særligt glade for Troldtekt akustikpladernes akustiske og indeklimavenlige egenskaber.

Rising Architecture Week handler om at gentænke og udvikle løsninger på udfordringer i samfundet. Hvilke udfordringer prøver I at løse med jeres Troldtekt installation? 
– Et af de væsentligste aspekter i vores fag, især når vi arbejder med kortvarig arkitektur, er, at vi forholder os respektfuldt til ressourcer og minimering af affald. Vi opfatter det ikke som en begrænsning, men som et potentiale til at hylde godt håndværk.

Installationen til Rising Architecture Week er et eksempel på, hvordan tænkningen kan overføres til forskellige situationer og skalaer. Det er meget relevant, da ethvert byggemiljø og enhver aktivitet i vores samfund kan betragtes som midlertidig.

Fakta om Raumlabor

 

 

  • Raumlabor er et Berlin-baseret arkitektkollektiv, som har eksisteret siden 1999.
  • Arkitekterne arbejder med urbant design, arkitektonisk design, konstruktion, interaktive miljøer og research.
  • Raumlabor fokuserer især på det offentlige rum, byomdannelse og grænsen mellem offentlig og privat.
  • Læs mere om Raumlabor 
  • Se programmet for konferencen på Godsbanen 
Troldtekt, Raumlabor

Det tyske arkitektkollektiv Raumlabor besøgte i juni Troldtekts fabrik i Troldhede. Her præsenterede arkitekt Francesco Apuzzo tankerne bag det imponerende Troldtekt "korthus", som vil kunne opleves under Rising Architecture Week fra 11.-15. september i Aarhus. 

Troldtekt, Raumlabor

Raumlabors fabriksbesøg i Troldhede bød også på en rundtur i produktionen af Troldtekts akustikplader.

Troldtekt, Raumlabor

Arkitektkollektivet Raumlabor og The Architecture Project på fabriksbesøg på Troldtekts fabrik i Troldhede i juni 2017.

Troldtekt, Raumlabor

Arkitekt i Raumlabor, Francesco Apuzzo, oplever Troldtekts træuld helt tæt på.

Troldtekt, Raumlabor

Arkitekterne fra Raumlabor oplevede under deres besøg i Troldhede hele produktionsprocessen bag Troldtekts akustikplader.

Troldtekt, Raumlabor

Raumlabors besøg på Troldtekts fabriksanlæg bød også på et kig ind i støberiet, hvor naturmaterialerne træuld og cement blandes.

Rising Architecture Week 2017

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Raumlabors Troldtekt-installation under opbygning på Godsbanen inden åbningen af Rising Architecture Week.  

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Troldtekt "korthusene" strakte sig i hele Den Rå Hals længde og fungerede både som rumdeler og akustikregulerende installation i det store rum.

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Troldtekt "korthusene" udgjorde sammen med Troldtekt paller og modeller over fremtidens byggeri udstillingen i Den Rå Hal.

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Raumlabor on stage under Rising Architecture Week 2017 på Godsbanen i Aarhus.

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Troldtekt "korthuse" inddelte det store konferenceområde i mindre sektioner og fungerede som effektiv baggrund for scene-området.

Troldtekt, Rising Architecture Week 2017

Troldtekt akustikplader anvendt på en ny og overraskende måde - stablet som "korthuse" i forskellige mønstre.