Troldtekt korthus rammer biennalen ind

Rising Architecture Week byder på arkitekturarrangementer i den europæiske kulturhovedstad Aarhus. I det kreative miljø på ’Godsbanen’ sætter det tyske arkitektkollektiv Raumlabor scenen med en imponerende Troldtekt installation.

Installationen er skabt af Troldtekt akustikplader, der er samlet som ”korthuse” i op til fem meters højde. Når biennalen er afviklet, kan pladerne genbruges i byggeriet, fremhæver arkitekterne.

Rising Architecture Week blev lanceret som en international arkitekturbiennale i 2015 og er arkitekturens hovedevent under Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Biennalen ser med gentænkningsbriller på vores samfund, byer og liv for at finde svar på, hvordan arkitektur kan bidrage til at løse nogle af fremtidens udfordringer.

Det skal blandt ske via en konference på Godsbanen, hvor deltagere som Daan Roosegarde (NL), Jan Gehl (DK), Rob Adams (AUS) og John Thackra (UK) vil dele deres synspunkter og erfaringer. Godsbanens ’Den Rå Hal’ bliver klædt på til anledningen af det tyske arkitektkollektiv Raumlabor.

Med hvide Troldtekt akustikplader vil arkitekterne bygge korthuse i op til fem meters højde og dermed inddele den store hal i tre områder: et sceneareal, et loungeområde og et areal til workshops. Arkitekt i Raumlabor, Francesco Apuzzo, beskriver her tankerne bag installationen.

Hvad er den kunstneriske tanke med installationen?

– Hallen på Godsbanen er et stort åbent areal, som er domineret af en smuk trækonstruktion i lofterne. De høje vægge, som vi skaber med Troldtekt akustikplader, vil inddele konferenceområdet i mindre sektioner, som deltagerne kan bevæge sig igennem. Samtidig vil væggene forhindre, at man kan opdage hele konferenceområdet ved første øjekast.

Hvad er den kunstneriske tanke med installationen?

– Vi bygger udelukkende væggene ved at stable akustikpladerne i forskellige mønstre – der er ingen tilskæring eller skruer, og derfor vil materialerne fremkalde den samme industrielle stemning som i en produktionshal.

I en moderne produktion forsøger man at spare tid og energi for at begrænse produktionsomkostningerne, men også for at opnå en bæredygtig udnyttelse af ressourcer. Vi forsøger at overføre tankegangen til denne opgave ved at holde ressourceforbruget til den midlertidig arkitektoniske installation på et minimum.

Akustikpladerne bliver midlertidigt fjernet fra Troldtekts lager for at blive anvendt på en ny og overraskende måde, men når konferencen er afviklet, kan alle akustikpladerne blive brugt, som det oprindeligt var tiltænkt.

Hvilken oplevelse ønsker I at give deltagerne?

– Når vi etablerer et nyt miljø i en eksisterende bygning, skaber vi en struktur, som er uafhængig af bygningens akse og orientering. Den nye struktur skal skabe nogle indbydende og behagelige områder til fordybelse, hvor konferencedeltagerne kan koncentrere sig og bidrage til diskussionerne. I det aspekt er vi særligt glade for Troldtekt akustikpladernes akustiske og indeklimavenlige egenskaber.

Rising Architecture Week handler om at gentænke og udvikle løsninger på udfordringer i samfundet. Hvilke udfordringer prøver I at løse med jeres Troldtekt installation?

– Et af de væsentligste aspekter i vores fag, især når vi arbejder med kortvarig arkitektur, er, at vi forholder os respektfuldt til ressourcer og minimering af affald. Vi opfatter det ikke som en begrænsning, men som et potentiale til at hylde godt håndværk.

Installationen til Rising Architecture Week er et eksempel på, hvordan tænkningen kan overføres til forskellige situationer og skalaer. Det er meget relevant, da ethvert byggemiljø og enhver aktivitet i vores samfund kan betragtes som midlertidig.

Fakta om Raumlabor

  • Raumlabor er et Berlin-baseret arkitektkollektiv, som har eksisteret siden 1999.
  • Arkitekterne arbejder med urbant design, arkitektonisk design, konstruktion, interaktive miljøer og research.
  • Raumlabor fokuserer især på det offentlige rum, byomdannelse og grænsen mellem offentlig og privat.
  • Læs mere om Raumlabor 

Arkitektur i de store byer

De største danske byer bliver ofte fremhævet internationalt som nogle af verdens mest seværdige. Tag med på online arkitekturrejse til København og Aarhus.

Modules

Moduleksempler

Moduler

TEASER BESKRIVELSE MANGLER

Svømmehallers fremtid kræver et mangfoldigt design

Læs interview med Jakob Færch fra Lokale og Anlægsfonden, der har været med til at lancere en ny videnhub med inspiration til det gode svømmehalsdesign.

16 trends i fremtidens svømmebade

I en rapport har NGO’en International Association for Sports and Leisure Facilities (IAKS) samlet en række trends i fremtidens svømmebade. Se de 16 trends her!

De nye svømmebade skal appellere bredere

Der er mange forventninger til moderne svømmehaller. I den nye Frederikssund Svømmehal viser man, at den svære balancegang i designet kan lykkes. Læs mere!

I gode svømmebade føles det som på en sommerdag i det fri

Svømmebade skal fungere effektivt og have en indbydende atmosfære, siger Ernst Ulrich Tillmanns, adm. direktør for arkitektfirmaet 4a Architekten. Læs mere!

Nye friluftsbade skal kunne modstå vind og vejr

Troldtekt TEMA om fremtidens svømmebade. Se nærmere på den prisvindende fjordpark i Aalborg og det unikke badehus, Isfuglen, til vinterbadere i Brøndby Havn.

Troldtekt træbeton - et oplagt valg, når du bygger svømmehal

Troldtekt akustikplader absorberer effektivt lyden af plask, råb og leg og bidrager til en behagelig akustik i svømmehaller. Mere om Troldtekt i svømmehaller

Nye vaner i vandet kræver et anderledes design

Svømmehaller og havnebade skyller ind over Danmark, for det er populært at bruge vand til både sport og leg. En undersøgelse fra Lokale og Anlægsfonden viser, at det kan være en udfordring at bygge eller modernisere danske svømmehaller, så alle brugerbehov tilfredsstilles. Læs mere i Troldtekt-tema.