TED-talk: Byggeri skal også designes for ørerne

Arkitekter går mere op i, hvordan et byggeri ser ud, end hvordan det lyder. Og dårlig akustik er et stort problem for både helbred, produktivitet og vores sociale liv.

Det pointerer lydkonsulent Julian Treasure fra britiske The Sound Agency i en inspirerende TED-talk. Her giver han også eksempler på, hvad der skal til for at opnå bedre akustik.

 

 

Når støjniveauet går op, følger pulsen med. Og når akustikken er dårlig, misser tilhørere på fjerde stolerække nemt 50 procent af de ord, som en oplægsholder eller underviser udtaler.

Det er to af de eksempler, som lydkonsulenten Julian Treasure fra The Sound Agency nævner i sin TED-talk om vigtigheden af at tænke gode akustikløsninger ind i arkitekturen. Se den knap 10 minutter lange video ovenfor.

Julian Treasure nævner kontorer, hospitaler og undervisningsbyggeri som eksempler på steder, hvor akustikken ofte er dårlig, selvom bygningernes funktion netop stiller krav om god akustik.

Risici for helbredet

Julian Treasure fremhæver et studie, gennemført af Dr. Markus Oberdörster og Dr. Gerhart Tiesler ved Universität Bremen i Tyskland. Studiet viser, at hjerterytmen blandt undervisere følger med op, når decibel-niveauet i et undervisningslokale stiger.

Ifølge studiet er det gennemsnitlige lydniveau i et klasselokale 65 decibel. Og netop en påvirkning på 65 decibel over tid er der, hvor risikoen for støjrelaterede hjerteanfald sætter ind.

The Sound Agency, som holder til i udkanten af London, rådgiver virksomheder om god lyd.

Læs også: Julian Treasures tips til at designe bygninger med et godt lydmiljø