Troldtekt® contrast i finalen ved Danish Design Award

Juryen ved Danmarks nationale designpris har valgt Troldtekt contrast – eksklusiv boligakustik som finalist i kategorien Feel good.

Christina Melander er programchef for Danish Design Award. Her i interviewet fortæller hun om sit syn på godt design, og hvad der karakteriserer årets finalefelt.

Mandag den 13. maj 2019 afsløres det ved en stor awardfest hos Dansk Industri, om akustikloftet Troldtekt contrast med elegante trælister er blandt årets vindere af en Danish Design Award. Prisen er en hyldest til designløsninger, der gør en forskel for brugere, virksomheders vækst og for samfundet generelt. Juryen vælger vindere i 14 kategorier, der tilsammen repræsenterer en bred vifte af design.

– De nominerede designløsninger i 2019 spænder meget bredt. Fra en inhalator, der kurerer migræne med patientens eget åndedræt, og en pensionsordning, der sikrer bæredygtige investeringer, til en multifunktionel lampe og et bud på fremtidens energiforsyning, siger Christina Melander, programchef ved Danish Design Award.

– Alligevel ser jeg nogle værdier træde frem på tværs af årets finalister: Demokrati, etik og transparens. For eksempel skal vi vide, hvad vores pensionspenge går til, og vi skal kunne overskue, hvad der sker med os, når vi bliver behandlet i sundhedssystemet. I forhold til de fysiske designløsninger hersker der en stor materialebevidsthed. Gode eksempler på det er for eksempel Troldtekt contrast og trædøren fra Dinesen og Vahle, fortsætter hun.

Design med en funktion

Troldtekt contrast er finalist i kategorien Feel good, som favner ’særdeles æstetiske eller elegante’ løsninger, der samtidig ’tilbyder en brugbar funktion’. Sidste år modtog LEGO House, designet af BIG – Bjarke Ingels Group, prisen i kategorien. 

– Vinderen i Feel good er et design, produkt, møbel, redskab eller en bevægelse, der griber vores tanker og følelser på grund af sin relevans, betydning, enkelhed eller inspiration. Dansk design har altid haft en fantastisk evne til at tale til vores sanser og berige vores tilværelse med elegance, men det er langt mere end blot elegant, siger Christina Melander.

–  I Danmark har vi altid været dygtige til at skabe design, som også forbedrer en samtale, et indeklima, en arbejdssituation, en søvn, en læseoplevelse eller noget helt andet. Det sætter vi fokus på i kategorien Feel good, hvor designkvalitet vægtes ekstra højt.

Giver flot kontrasteffekt

Troldtekt contrast blev lanceret i foråret 2018 til det private boligmarked. Løsningen kommer med et bud på, hvordan eksklusiv boligakustik kan løse de akustiske udfordringer, som let opstår i et moderne hjem med mange hårde overflader.

Troldtekt contrast kombinerer klassiske Troldtekt akustikplader og elegante trælister, som monteres på Troldtekt pladerne, så akustikloftet får et stringent og elegant udtryk med en flot kontrasteffekt.

Listerne monteres uden værktøj ved hjælp af et patenteret "click-on"-system, som er udviklet i samarbejde med designeren Lars Gøsta Rold. Med systemet undgår man synlige skruer og beslag. Det sikrer smukke linjer, god akustik og et varmt, naturligt udtryk.

Læs mere om Troldtekt contrast – eksklusiv boligakustik 

En stor anerkendelse

Christina Melander har erfaret, at det i den grad vækker omverdenens interesse, når et designprodukt har en Danish Design Award på sit CV. Ligeledes er det internt i designvirksomhederne en stor anerkendelse af den indsats, virksomheden har valgt at prioritere, og en bekræftelse af, at godt design skaber værdi. Det genkender Peer Leth, adm. direktør i Troldtekt A/S.

– Det var med lige dele jubel og stolthed, at vi modtog nyheden om finalepladsen. Danish Design Award hylder det ypperste inden for dansk design, og det er en kæmpestor anerkendelse, at vores akustikloft med trælister er nået så langt, siger Peer Leth.

– Med Troldtekt contrast har vi udviklet en attraktiv løsning til designbevidste boligejere, der gerne vil kombinere god akustik med træets naturlige varme. Det er fantastisk, at vi nu også har fået de førende designeksperters blåstempling af produktet, tilføjer han.

FOTO:
Christina Melander, Programchef for Danish Design Award.