Svanemærket renovering peger fremad

I Søborg finder man Nordens første svanemærkede renoverede børneinstitution, som tilmed er en ombygning af Blaagaard Seminarium. Et arkitektonisk bevaringsværdigt byggeri, som nu gradvist ombygges til nye formål.

Børnehuset Paletten er tegnet af RUBOW arkitekter, der vellykket har balanceret at renovere og sammenbygge flere bygningskroppe og samtidigt opnå et optimalt indeklima og akustik, som er afgørende for Svanemærkningen.

De oprindelige bygninger fra 1967 er meget karakteristiske med blødstrøgne røde tegl, vandrette vinduesbånd med vinduesrammer i mahogni og sternkanter i kobber. Den vinklede fløj fra 1995 har fået et nyt udtryk, som bedre matcher de oprindelige bygninger, og den øvre facade er derfor i cortenstål, og facaderne under gjort mere homogene med sort træ. En del af opgaven har også været at knytte fløjene sammen med et ”hængsel”, der samtidigt er indgangspartiet.

Akustik og indeklima hænger sammen

Mens bygningerne fra 1967 rummer børnehaven og køkkenet, ligger vuggestuen i bygningen fra 1995. I mellembygningen ligger flere højloftede fællesrum til aktiviteter for alle børnene. Denne struktur virker meget overskuelig og indrammer samtidigt stedets skønne legeplads. I renoveringen er materialer valgt med omhu for at sikre et sundt miljø for børnene.

I de fælles aktivitetsrum og vuggestuefløjen er valgt Troldtekt i lys natur med indbygget ventilation. Det betyder, at man oplever en god akustik, som er afgørende i et børnehus, men der er også et godt indeklima. Loftsfladerne er monteret uden fas og luftskiftet sker via udvalgte plader, som giver en relativ uforstyrret loftsflade.

Byggeriet er et fint eksempel på bæredygtigt genbrug af bygninger, som kan renses for giftstoffer og tilføjes få nye materialer. Samtidigt skaber renoveringen liv i en ellers stille bydel.

Børnehuset Paletten er nomineret til Renoverprisen 2022 i kategorien Institutioner. 

Fakta: Troldtekt er registreret i Nordisk Miljømærknings database over materialer, der kan indgå i svanemærket byggeri.

Fakta

Projekt:
Børnehuset Paletten
Arkitekt:
RUBOW arkitekter
Bygherre:
Gladsaxe Kommune v. Børne- og Undervisningsudvalget
Ingeniør:
JL Engineering A7S
Rådgiver:
Ejendomscentret Gladsaxe Kommune
Entreprenør:
Ason A/S
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik med ventilation, Troldtekt ventilation aktiv + passiv, Troldtekt inspektionslem
Farve:
Lys natur
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
K0, med ret kant
Montering:
Med Troldtekt strukturskruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA

Awards

Indstillet til Renoverprisen 2022

Certificering

Svanemærket