Bæredygtighed og bevægelse til børn

For børnene i idrætsbørnehaven Rymarksvej er bevægelse nøgleordet i deres hverdag. Bevægelse præger institutionen både inde og ude, og den nye bygning er tydeligvis tegnet med det sigte.

Børnehaven gemmer sig i et grønt område nær Mindelunden og er en udflytterbørnehave, hvilket betyder, at børnene køres dertil i bus. Bygningen er langstrakt og rationelt struktureret, hvorved den falder fint ind i kvarteret, som er et tidligere kaserneområde.

Bygningen er helt i træ endda med græs på taget. Børnehavens syv stuer ligger langs den nordlige facade med døre til det fri, og langs den modsatte facade mod legepladsen ligger garderober, kontor og tre store multifunktionelle legerum, hvor der er indrettet til leg og bevægelse.

Dagslyset har en markant rolle i husets arkitektur. Udover de store vinduespartier, bidrager ovenlys også med et behageligt lys på badeværelser og i de store legerum. Trækonstruktionen er synlig helt til kip og giver en naturlig inddeling af funktionerne.

Velvalgte materialer
Træ er anvendt i konstruktionen, men også som perforeret finér på væggene og i loftet i form af Troldtekt i lys natur. Gulvene er grøn linoleum. Tilsammen giver materialevalget nogle rolige rum og en robust børnehave, som tåler leg i højeste gear med tilhørende lydniveau. Sammenstillingen af materialer er gjort med stor sans for detaljens betydning for helheden.

I opholdsrum og garderober er ventilationen integreret i loftet med Troldtekt ventilation. Det er af arkitektfirmaet valgt på baggrund af Troldtekt ventillations mulighed for at optimere et balanceret indeklima med god fordelingsgrad, og derudover har Troldtekt ventilation også mange fordele i forhold til dimensionering af de nedhængte lofter. Drift og vedligeholdelse er minimal og gør Troldtekt med ventilation til det mest totaløkonomiske valg.

Børnehaven er opført efter bæredygtige principper og er et pilotprojekt indenfor certificeringsordningen DGNB. Institutionen er opført efter Green Building Council Denmarks principper om bæredygtighed, hvilket har haft betydning i forhold til blandt andet materialevalg, holdbarhed og vurdering af levetidsomkostninger.

”Vi har skabt en bygning, som er konsekvent i sit materialevalg, som er robust og forholder sig aktivt til sine brugere. Den skal kunne tåle at blive brugt. Det har derudover fra start været en ambition at sætte pædagogik og bevægelse i centrum - og lade arkitekturen udtrykke dette fokus,” siger Uffe Bay-Smidt, partner i KANT arkitekter.

Fakta

Projekt:
Idrætsbørnehaven Rymarksvej i Hellerup
Arkitekt:
KANT arkitekter
Bygherre:
Københavns Kommune, Byk
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik og Troldtekt ventilation
Farve:
Lys natur
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Text & Photos
Text:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt

Certificering

Børnehaven Rymarksvej er opført som et pilotprojekt inden for DGNB-ordningen og forventes at opnå sølv-certificering.