Forbedring af akustikken i Norges statsarkiver

Arkivenes Hus er en unik bygning, hvor historiske dokumenter og optegnelser over Stavanger by og andre steder gemmes og studeres. I den usædvanlige bygning befinder det 6600 m2 store arkivområde sig under jorden, hvor det næsten udgør et ligeså stort areal som de 8100 m2 kontor- og fællesarealer, der ligger over jordniveau.

Bygningen er designet af de kendte norske arkitekter Lund+Slaatto, og de geometrisk foldede facader udgør et dramatisk puslespil af lodrette sektioner i træ med vinduesåbningerne integreret i et mønster af vinkler. Geometrien giver bygningen et dynamisk og legende udtryk, der leder tankerne hen på foldet papir og origami.  Det betyder også, at facadens udtryk ændrer sig i løbet af dagen, efterhånden som lyset og skyggerne bevæger sig hen over facaden.

Bygningens design er kendetegnet ved, at rummene er placeret rundt om et stort centralt atrium med glastag, hvor også hovedtrappen og elevatorerne, kantinen, showroomet og udstillingsarealet er placeret. Det betyder, at arbejdspladserne i huset er badet i dagslys, og der bliver skabt et lyst og åbent område til offentlige arrangementer og et stort samlende fællesrum for alle medarbejdere og besøgende. Samtidig er der en fantastisk udsigt over det omkringliggende landskab. 

Det betagende interiør skaber en attraktiv atmosfære med lyse naturfarver blandet med strejf af harmoniske jordfarver. Dette ses også i de store loftsflader, der findes langs de indvendige vægge. Lofterne samt flere vægge er beklædt med Troldtekt akustik og Troldtekt akustik Plus, der binder områderne sammen, absorberer støj og skaber det ideelle, rolige miljø for socialt samvær og arbejde. Der har været fokus på at skabe nærvær, samtidig med at rummene er dynamiske og fleksible. På den måde kan arealerne nemt tilpasses til forskellige arrangementer, som udstillinger, foredrag og andet. Det understøtter man også ved at have kombineret specialdesignede møbler med løst inventar, hvorved man har skabt en række forskellige zoner.

Arkivenes Hus er den første bygning i det omfattende byggeprojekt Ipark på Ullandhaug i Stavanger, som er designet af arkitekterne Lund+Slaatto, hvor omdrejningspunktet bliver det nye Stavanger Universitetshospital.

Fakta

Projekt:
Arkivenes Hus, Norges Statsarkiv beliggende i Stavanger
Arkitekt:
Lund+Slaatto
Troldtekt Produkter
Lofts- og vægbeklædning:
Troldtekt akustik og Troldtekt akustik Plus
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, og ret kant, K0
Tekst & Fotos
Tekst:
Christopher Sykes, Pressential LLP
Fotos:
Sindre Ellingsen

Certificering

Bæredygtighed er et centralt element i udformningen af Arkivenes Hus, hvor man har haft et mål om at skabe en bæredygtig bygning af høj kvalitet med lavt energiforbrug og et lavt CO2-aftryk. Projektet er blevet tildelt certificeringen BREEAM Excellent, hvor projektet er blevet vurderet ud fra sin miljøpåvirkning. Det gælder alt lige fra sundhed og miljø til energi, transport, materialebrug og økologi.