Prøysenhuset

Den norske forfatter og musiker Alf Prøysen var en af sin generations største digtere. I 2014 blev der på privat initiativ indsamlet penge til at markere Alf Prøysens 100 år med opførelsen af et nationalt kulturcenter midt i skoven i nærheden af Ringsaker tæt på Alf Prøysens fødeby og hjem.

Arkitektfirmaet Snøhetta fik til opgave at designe en bygning, som appellerer til både voksne og børn og samtidig fungerer som samlingssted for unge musikere og forfattere. Prøysenhusets overordnede idé var at lade historiefortælleren Alf Prøysen leve videre i husets visuelle karakter.

Den 1.000 m2 store bygning rummer en lille butik, en café med ildsted og bageovn samt en terrasse med udsigt over Prøysens gamle husmandssted og har plads til cirka 200 teatergæster. Scenen kan ses fra to vinkler, så det også er muligt at se forestillingerne fra caféen. Stedet har endvidere en permanent udstilling med mindre rum samt et lille bibliotek med Prøysens bøger og udgivelser. Indgangen til huset går via en flot gangbro gennem skoven.

Husets udvendige beklædning er forskallingsbrædder i behandlet fyrretræ i et ujævnt mønster samt farverige Cembrit Metro-cementfiberplader med akrylfinish. Det skaber et glimt af den underliggende røde facade, som kan ses fra forsiden af terrassen og ved indgangen. Huset har en uprætentiøs indretning med massive trægulve og krydsfinérbeklædte vægge og faste og løse møbler malet i kontrastfarver. De fleste af husets lofter er beklædt med Troldtekt akustikplader for at skabe et støjfrit, behageligt og sundt miljø.

Fakta

Projekt:
Kulturcenter for forfatteren og musikeren Alf Prøysen, Ringsaker, Norge
Arkitekt:
Snøhetta Architects
Bygherre:
Arthur Buchardt
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
Ret kant, K0, monteret med Troldtekt skruer samt K0-FS og K0-FS monteret i synlige T-skinner
Tekst & Fotos
Tekst:
Christopher Sykes, Pressential LLP
Fotos:
Tommy Kosior, Troldtekt A/S