Stouby Multihus

Arkitekturen signalerer fart og fremtid og det er der også kommet på lokalesamfundet i Stouby.

Som mange andre landsbyer havde Stouby en idrætshal, der også blev flittigt brugt. Samtidig oplevede man et stærkt behov nye forsamlingslokaler i Stouby, idet et stigende antal elever på byens skole havde betydet at sognegården blev inddraget til undervisningslokaler.

Mange foreninger stod nu uden lokaler til at mødes i. Derfor blev der samlet penge ind via en ny-etableret lokal forening for Stouby multihus. Lokale- og anlægsfonden var med på idéen om at skabe et moderne forsamlingshus i forbindelse med idrætshallen og gav de sidste 2,4 mio. kr. der gjorde projektet til en realitet. Nu har Stouby, nordøst for Vejle, fået et markant multihus, der hverken ligner en hal eller en sognegård. Det er helt sit egnet.

Elegant og let formsprog

Sammenbygningen mellem den eksisterende hal og den nye to-etagers multihus er udført meget elegant med et horisontalt tagbånd i zink, der buer op omkring overetagen, hvorved multihuset både er begyndelsen og afslutningen af den samlede form. Den kurvede form opleves ude og inde som forfriskende uden at være overflødig eller fremmed. Den dynamiske arkitektur, RUM Arkitekter A/S står bag, virker nutidig og indbydende og er fastholdt ved at bruge få materialer, der understreger bygningens lethed.

Zinkrammen er udfyldt af et stort glasparti på begge ”gavle”, der giver indsigt i multihusets mange aktiviteter og naturligvis også dagslys indenfor. Indgangspartiet er også i zink, og står selvstændigt som en kantet bue, der modsvarer tagets bølgende form.

Indenfor er Troldtekt gjort til et markant og gennemgående materiale på lofterne. Det meget buede loft sammenbinder de to etager indenfor og giver i det hele taget en helhedsfornemmelse af stedet. Troldtekt pladens levende overflade giver en ro og varme til stedet udover at give en rigtig god akustik. Med Troldtekt er det muligt at skabe billedet af den kontinuerlige, dynamiske flade, arkitekterne har ønsket at fremstille det blødt buede loft som.

Spændende og anderledes fitness rum

Fra hovedindgangen kommer man næsten direkte ind til mødelokalerne, der udover sognegård bruges af lokale foreninger, fx spejdere, skakklub, jagt- og pensionistforening. Fortsætter man ind i multihuset møder man husets hjerte med caféen, som er udgangspunkt for den videre færdsel i huset. Den eksisterende hal finder man videre frem og den har fået nye Troldtekt lofter i forbindelse med nybyggeriet. En enkel trappe fra caféen fører op til overetagen, hvor motionsrummet er placeret. Et lidt usædvanligt rum med buet væg, der slutter ved gulvet med et langsgående vindue ned til caféen. Den ene væg udgør et vinduesparti, der giver udsigt til landskabet, mens man træner i maskinerne. Dette nye, lokale fitness sted har vist sig som en overvældende succes bl.a. fordi brugerne selv kan låse sig ind, når de har lyst til træning. Med det gennemgående buede loft og de mange glaspartier opnås også en oplevelse af at være under samme tag, uden man nødvendigvis er i gang med den samme aktivitet.

Multihus med multisal

Selve multisalen på 210 kvm er et enkelt og funktionelt rum med meget transparens og lys. Det buede loft betyder, at rummet naturligt får nogle zoner med forskellig loftshøjde, der i sig selv gør den anvendelig og anderledes. Salen kan deles i to med en foldedør og kan også åbnes op til caféens område, hvorved der er mulighed for mange typer arrangementer fra Stig Rossen foredrag til yogaundervisning. Fra salen er der dirkete adgang til hallen og ud til det fri, hvis det er aktuelt. Endelig kan man også sidde i caféen og betragte aktiviteterne i multisalen og nyde en kop kaffe eller mad fra det nye køkken. Stouby multihus er et nyt samlingspunkt for landsbymiljøet og her mødes man på vej til fitness, når man henter sine børn fra håndbold eller er til foredrag om sund kost.

Fakta

Projekt:
Nyetableret Multihus i Stouby
Arkitekt:
RUM Arkitekter
Bygherre:
Stouby Multihus
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, monteret med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA