Nyt akustikloft til byens samlingspunkt

Birkelse Idrætsforening i Vendsyssel har i mange år haft et stort ønske om at lyddæmpe klubhusets overetage, der bruges til bådeforeningens egne aktiviteter og private arrangementer. Heldet tilsmilede foreningen, da Troldtekt A/S donerede et akustikloft til klubhuset. Og det har gjort en forskel.

Birkelse IF var blandt kandidaterne, da Troldtekt i 2021 gjorde det muligt at indstille frivillige foreninger til at modtage et Troldtekt line designloft. Loftet var en del af Troldtekts stand, som nåede at blive bygget til messen BYGGERI’20 i Fredericia, inden messen blev corona-aflyst.

Tv-vært og designer Søren Vester, der hjalp med at gennemgå indstillingerne, mente dog ikke, at det grå designloft var en god kombination med klubhusets skrå vægge og mørke gulve. Men med sin fortælling om klubbens lokale forankring, fællesskab og frivillige, der stod klar til selv at montere et nyt loft, skilte Birkelse IF sig særligt ud blandt de mange indstillede foreninger. Derfor besluttede Troldtekt at supplere med endnu en donation, så foreningen i stedet kunne få sit ønske om god akustik opfyldt med et hvidmalet Troldtekt akustikloft.

Et hus for byens borgere

Birkelse Idrætsforening fungerer som byens centrum for fritidsaktiviteter, der omfatter fodbold for klubbens seniorer og oldboys-medlemmer.

I forlængelse af en idrætshal ligger foreningens klubhus, der blandt andet indeholder det store, åbne fællesrum med tilhørende køkken. Det er her, man går op og hygger sig sammen efter træning. Det er også her, der er fællesspisning, generalforsamlinger og klubfester. Fra et stort vinduesparti i gavlen kan man fra fællesrummet nyde den flotte panoramaudsigt over boldbanerne.

Udover idrætsaktiviteter danner klubhuset ramme om private arrangementer, og byens borgere kan leje det, når de skal afholde større fester som barnedåb, konfirmationer og runde fødselsdage. Klubhuset fungerer dermed også som en form for forsamlingshus, og med bookinger to år frem i tiden, er det et attraktivt sted for byens borgere.

Fra ”kold” til ”varm” lyd

De mange forskellige aktiviteter stiller store krav til klubhusets fysiske rammer, og derfor havde klubben længe ønsket sig et nyt loft for at forbedre akustikken ved både små og store arrangementer. Med mange andre vedligeholdelsesopgaver og et beskedent budget var det dog ikke et ønske, som Birkelse IF selv havde mulighed for at realisere.

-Klubhusets loft og skrå vægge var tidligere beklædt med gips, og det gav en kold lyd i lokalet, fortæller kasserer Bjarne Terkelsen, som indstillede Birkelse IF til Troldtekts donation. Glæden var stor, da han modtog nyheden om, at foreningen kunne se frem til at få et nyt akustikloft.

-Før var akustikken ikke kun et problem, når der var mange mennesker samlet, men også når der bare stod et par stykker og talte sammen. Så rungede det, og lyden susede rundt på de hårde overflader. Der var kun et gulvtæppe til at tage fra, men det var ikke nok. Vores medlemmer er hovedsageligt oldboys og seniorer, og mange har nedsat hørelse. Især dem med høreapparat havde ikke en chance, og de fleste slukkede faktisk for deres høreapparat, når lydniveauet blev for voldsomt.

Har hjulpet med det samme

Efter monteringen af det nye akustikloft er lydmiljøet forandret. Lokalet er præget af en anderledes behagelig og varm lyd, fortæller Bjarne Terkelsen.

-Man kunne mærke forskellen med det samme, loftet blev sat op, supplerer Arne Jacobsen, som er medlem af idrætsforeningen og var med til at montere det nye loft.

Det var Birkelse Idrætsforenings såkaldte C-hold, der stod for monteringen af det nye akustikloft. C-holdet består af efterlønnere og pensionister, der er tilknyttet klubben, og som går til hånde for at fremtidssikre den for nye medlemmer- Her er ambitionen også at gøre Birkelse mere attraktiv for børnefamilier.

Efter donationen og monteringen af Troldtekt loftet i klubhuset har foreningen valgt selv at tilkøbe yderlige akustikplader, som nu bliver monteret i bygningens toiletrum. Næste projekt er en ny multibane, der skal etableres i forlængelse af foreningens hal.

Fakta

Projekt:
Montering af doneret Troldtekt akustikloft i Birkelse Idrætsforenings klubhus
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvid 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt strukturskruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Carina Graae Rasmussen, Troldtekt A/S
Fotos:
Tommy Kosior, Troldtekt A/S