Ikonisk idrætshal renoveret med sans for historien

En mangeårig renovering og tilbygning af Idræts­højskolen i Ollerup ved Svendborg har forbedret ­faciliteterne og ­publikumskapaciteten til stævner.

Højskolen i Ollerup har gennemgået en renovering, hvor målet har været at forbedre faciliteterne, men
også ­bibeholde de nyklassicistiske træk og symmetrien, der er ­bærende arkitektoniske elementer.

Højskolen blev grundlagt i 1920 og er landets ældste idrætshøjskole. Hallen, der er fra 1932, er en enestående konstruktion udtænkt af ingeniør Christian Ostenfeld, som blev inspireret af en amerikansk hangar, hvor rundbueloftets konstruktion giver et rum uden søjler. Særligt loftet har været vigtigt at bevare trods nye krav til ­akustik, brand og ventilation.

Troldtekt til flere formål

Praksis Arkitekter har stået for opgaven, hvor kravene til arrangementer som koncerter, konfe­rencer og bold­spilkampe har været centrale at opfylde.

For at kunne leve op til de moderne krav til hallen er der bygget store depotrum og diverse faciliteter i lave bygninger langs med hallens to sider. Ligeledes sym­me­trisk er der bygget en foyer i to etager i bygningens gavl ud mod et grønt område.

Troldtekt akustik Plus er et gennemgående materiale, som i foyeren er anvendt i farven lys natur og fint ­kombineret med integrerede spots. I foyeren og VIP-loungen er der tillige anvendt Troldtekt ventilation, der ved hjælp af en skjult ventilationsløsning giver frisk luft til rummene uden støj eller træk.

I hallen er anvendt hvidmalet Troldtekt i gavlen og ­under balkonerne, som falder fint ind i den klassicis­tiske stil.

Fakta

Projekt:
Gymnastikhøjskolen i Ollerup, Danmark
Arkitekt:
PRAKSIS Arkitekter
Bygherre:
Gymnastikhøjskolen i Ollerup
Troldtekt Produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik Plus og Troldtekt ventilation
Farve:
Lys natur og hvid 101
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5 & 5 mm fas og fals og not, K5-FN
Montering:
Med Troldtekt strukturskruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt & PRAKSIS Arkitekter