Et godt otium

I den historiske bindingsværksby Spalt, som ligger ca. 25 kilometer sydvest for Nürnberg, har den romersk-katolske hjælpeorganisation Caritas i de seneste år udvidet plejehjemmet St. Nikolaus og moderniseret det efter de nyeste standarder.

Caritas havde allerede i 1982 overtaget det tidligere kommunale hospital i den lille by og omdannet det til et plejehjem. For at imødekomme den stadigt stigende efterspørgsel efter plejehjemspladser til ældre borgere og for at kunne tilbyde dem et behageligt og værdigt otium i en smuk atmosfære med mange faciliteter startede man i 2014 en omfattende renovering på basis af et koncept fra arkitektfirmaet "Berschneider + Berschneider Architekten", som også omfattede en udvidelse med en ny bygning og en forbindelsesfløj, der forbinder den nye med den gamle bygning.

Her kan beboerne nu nyde livet og plejehjemmets centrale placering i umiddelbar nærhed af en lang række kulturelle og religiøse tilbud.

Orienteret mod byens historiske centrum

Den nye bygning passer godt sammen med de smukke historiske omgivelser og gamle bygninger med sin facade i brombærfarvede nuancer og diskrete fremtoning. De hvide vinduesrammer skaber en vellykket kontrast og giver hele bygningen et moderne, tiltalende og indbydende look.

Den nye bygning har plads til i alt 54 beboere. Desuden blev der i forbindelse med renoveringen af den eksisterende bygning oprettet seks nye boligenheder til beboere med særlige behov. Værelserne, som alle er centreret om de brede gange, er lyse og komfortabelt indrettede, og de store vinduespartier fra gulv til loft giver en fantastisk udsigt over de landlige omgivelser.

Kirkerum og spisesal forbinder bygningerne

Facaden på forbindelsesfløjen mellem den eksisterende bygning og den nye bygning er holdt helt i hvidt. Den huser et lille kirkerum, hvor der kan afholdes gudstjenester, messer og andagter, og en rummelig spisestue med en central madudleveringsø og udsigt over den gamle bydel. Der er desuden et hyggeligt loungeområde. Takket være de store vinduespartier er værelserne lyse og rare at opholde sig i. Grå vinylgulve kombineret med farvede siddemøbler, lyst træ og nedhængte lofter med integrerede runde belysningssystemer giver værelserne et både indbydende og åbent udtryk.

I spiserummet og kirkerummet er der i tråd med det gennemtænkte koncept monteret akustikplader fra Troldtekts designserie Troldtekt line.

Fakta

Projekt:
Nybyggeri og udvidelse af Caritas-plejehjemmet St. Nikolaus i Spalt ved Nürnberg, Tyskland
Arkitekt:
Berschneider + Berschneider GmbH
Bygherre:
Deutscher Caritasverband e. V.
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt line
Farve:
Hvid
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Tekst & Fotos
Tekst:
Olaf Wiechers, arkitekt
Fotos:
Olaf Wiechers, arkitekt