Fremtidssikring i to etaper

Holmegårdsskolen i Hvidovre udvider og renoverer

Det er en omfattende og krævende proces, når man tilføjer to nye skolebygninger til en skole fra 1940. På Holmegaardsskolen drejer sig dels om en ny indskoling og dels en ny udskoling. Når selve den gamle hovedbygning så også renoveres i samme omgang, så er det en regulær logistisk udfordring, der kræver tålmodighed hos både personale, elever og udførende entreprenører.

Først i sommeren 2022 forventes begge etaper at være afsluttet. Holmegårdsskolen har dermed fået den helt store makeover, som en del af Hvidovres vision om at være familiernes og børnenes by: ”Uanset forudsætninger, skal børn i kommunen kunne udvikle sig bedst muligt.”

For nylig kunne skolen tage den nye bygning til indskolingen i brug. Et skolehus, som er designet i tæt samarbejde med skolens ledelse og lærere. Det er JJW Arkitekter, der har tegnet stregerne til den flotte bygning, der tilpasser sig smukt til den eksisterende skole. Med generøs brug af røde genbrugstegl er der indbygget en stoflig fortælling, som ofte savnes i nyere undervisningsbyggerier.

Interiør med højt til loftet

En stor trappe udgør hjertet af bygningen, hvor børnene blandt andet mødes ugentligt til morgensang. Hver årgang har fået sin egen etage, som er indrettet med både basislokaler, fællesarealer, værksteder og små hygge- og læringskroge, som kan bruges i både undervisnings- og SFO-tiden.

Der er gjort en dyd ud af at skabe et optimalt indeklima, vel og mærke uden at gå på kompromis med de æstetiske kvaliteter. Arkitekterne har med enkle midler gemt de kraftige ventilationsrør i væggen ved gangene. Dermed opstår der også fine opholdsnicher og praktisk skabsplads

I klasserummene er ventilationen skjult ved at selve indgangspartiet er udformet på en måde, hvor loftet er lavt ved døren, men højt i selve rummet. Det er en fin detalje og dermed sikres også, at dagslyset fra de store vinduer kan strømme uhindret ind.

Der er installeret sivelofter, med Troldtekt ventilation, hvor den friske luft tilføres uden trækgener. Samtidig er efterklangstiden reduceret til et meget behageligt leje. Der er også monteret Troldtekt på både lofter og vægge i de store åbne fællesrum. Her er der masser af rumlig volumen og samtidig afbalanceret akustik med plads til sang, leg og larm på den gode måde.

Mikkel Koed Forup – JJW ARKITEKTER – siger:

"På Holmegårdsskolen er Troldtekt er valgt af flere årsager:

  • Mulighed for siveventilation og dermed ingen indblæsningsaggregater.
  • Nem tilpasning og montage
  • Gode akustiske egenskaber
  • Passer godt i udtryk med beklædninger i træ

Vi har generelt gode erfaringer med Troldtekt. Både som færdigt produkt og i projekteringsfasen. Vi er godt tilfredse med Troldtekt i faktisk alle rum. I basisrum som en mere klassisk loftplade og i de lidt større lokaler som en mere anonym beklædning."

I dag er der 556 elever på Holmegårdsskolen i Hvidovre, men når de nye bygninger står helt færdige, vil skolen kunne rumme 700 elever og bliver en fuld tresporet skole. Samlet kommer ombygningen til at koste omkring 170 millioner kroner.

Fakta

Projekt:
Udvidelse og renovering af Holmegårdsskolen i Hvidovre
Arkitekt:
JJW Arkitekter
Ingeniør:
EKJ Rådgivende Ingeniører
Bygherre:
Hvidovre Kommune
Troldtekt produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt ventilation
Farve:
Lys natur
Struktur:
Ultrafin
Kantprofil:
K5 5 mm fas / K5-FN 5 mm fas og fals og not
Montering:
Med Troldtekt strukturskruer / skjulte T-skinner
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt MAA
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt MAA