Farver og flader i centrum

Skolen som samlingssted for landsbyen har været bærende idé for ombygningen af den tidligere Nørre Vium Skole til Nørre Vium Sports- og Kulturcenter.

Den lille skolebygning er i dag forsamlingshus, daginstitution og stedet for lokalt idræt- og foreningsliv. Funktionerne er nye, men skolen som samlingssted lever videre. Deraf projektnavnet Landsbyen i Skolen. Vægge er revet ned for at skabe større rum, mens glaspartier åbner op. Den nye ”skole” har mange funktioner, men fungerer fint som en arkitektonisk helhed, hvor den historiske erindring om skolen er bærende. Gamle døre er bevaret sammen med skiltningen, fliser og vaske er bevaret eller rettere fremdraget. Ved at genbruge, rive ned og modernisere er bygningen blevet et sted, der både peger tilbage og frem.

Tidlig dialog

Borgerne i Nørre Vium har været initiativtagere til projektet, der er blevet muligt gennem støtte fra fonde og Ringkøbing- Skjern Kommune. Det helstøbte og vellykkede projekt skyldes i høj grad et tidligt samarbejde mellem borgere, brugere, arkitekter og kunstneren. Kunstner Malene Bach så bygningen inden renoveringen og har i løbet af processen taget stilling til farverne på alle flader. Hun har valgt en pallette af farver, der er inspirereret af bygningen, og anvendt med stor præcision på gulve, vægge og lofter. En tredimensionel komposition giver liv i huset og en logisk sammenhæng mellem de 3 etager. Troldtekt er anvendt til akustisk regulering på lofterne og delvist væggene. I gangzoner er der anvendt sort Troldtekt i kontrast til røde gulve, og øvrige steder er anvendt Troldtekt i farven lys natur, som overalt fungerer som en rolig, varm overflade.

Fakta

Projekt:
Landsbyen i Skolen, transformation af Nørre Vium Skole, Danmark
Arkitekt:
ERIK BRANDT DAM arkitekter, CORNELIUS VÖGE Atelier for Arkitektur
Bygherre:
Nr. Vium Sports- og Kulturcenter
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Lys natur & sort 207
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
Ret kant, K0, monteret med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt & Stamers Kontor

Awards

Vinder af RENOVER Prisen 2017.