Ny arkitektur binder højskolen sammen

Ry Højskole har fået en flot indgangsbygning med et fantastisk interiør.

Ry Højskole er gennem sin 126 års historie blevet et patchwork af bygninger, der har tjent deres formål og samtidig været en hyggelig ramme om undervisning. Skolen har dog ikke kunnet ekspandere på grund af sin placering midt i byen med stationsbygningen på den ene side og Gudenåen på den anden.

En labyrint er charmerende, men skal jo også fungere rent praktisk. Derfor valgte skolens ledelse at optimere en del af de eksisterende kvadratmeter ved at rive det nedslidte ”Bakkehuset” ned og bygge nyt mod Klostervej og restaurere nabobygningerne.

Den nye bygning er i røde tegl og med sølvgråt skifertag. Den præcist foldede tagform binder nyt og gammelt sammen på fornemste måde. Vandrette lameller i træ filtrerer dagslyset og er med til at give facaderne stoflighed og dybde. Meget markante skrå søjler i egetræ er en del af den fine komposition mod gaden.

Projektet er tegnet af DANØ Arkitektur. Jesper Danø er ikke en helt almindelig arkitekt. Dels har han en solid håndværksmæssig baggrund som uddannet tømrer/snedker, og dels har han - efter arkitektuddannelsen - arbejdet på berømte tegnestuer i indland og udland. I Spanien var Jesper Danø i en periode ansat på Enric Miralles studio i Barcelona og senere i Danmark på Exners Tegnestue, 3XN og SHL. Med den ballast er han blevet fortrolig med at håndtere kompleksitet, konstruktion og skæve vinkler.

Det store lyse volumen

Interiøret er overraskende lyst og vitalt. Man træder ind i den tre etager høje foyer, der med en skulpturel trætrappe byder velkommen med sit finurlige zigzag forløb. Stueplanet indeholder bl.a. to separate lydstudier til musik samt et kontrolrum. Fra studierne er der direkte adgang til det fine gamle gårdmiljø.

Det andet og tredje niveau er ét stort sammenhængende volumen beregnet til socialt samvær, undervisning, bibliotek, og udstilling. Reolerne er på hjul, og dermed kan funktionen ændres på få minutter. Her kan op til 100 elever samles på samme tid, og akustikken reguleres bl.a. ved hvidmalede Troldtekt akustikplader på alle skrå og irregulære loftsflader.

Jesper Danø siger om valget af Troldtekt:

"Det var væsentligt for mig at interiøret var præget af naturlige materialer, og jeg ville gerne have en rolig baggrund i de åbne etager. Derfor er pladerne uden fas, og det gør loftet mere fladeagtigt og råt.

Akustik var virkelig et vigtigt issue i processen, fordi rummene skulle fungere til både undervisning og socialt samvær i et stort sammenhængende volumen. Bag træbetonen er der 10 cm hulrum. Akustikeren ville gerne have mere, men det har vist sig at fungere fremragende, og højskolens brugere er lykkelige for det gode resultat."

Fakta

Projekt:
Tilbygning og restaurering af Ry Højskole, Danmark
Arkitekt:
DANØ Arkitektur ApS
Bygherre:
Ry Højskole
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Farve:
Hvid 101
Struktur:
Extrem fin (0,5 mm træuld)
Kantprofil:
Ret kant, K0
Montering:
Med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Thomas Mølvig, arkitekt
Fotos:
Thomas Mølvig, arkitekt