Case: Kunderne får Troldtekt® på bæredygtige paller

Når en ordre med Troldtekt akustikplader bliver sendt af sted fra fabrikken, så foregår det på paller fra Grønagergård Savværk. Og ligesom akustikpladerne er pallerne fremstillet af bæredygtigt træ, der kan spores tilbage til ansvarligt skovbrug.


Foto:

Jan Kristensen viser rundt på Grønagergård Savværk.

Troldtekt, CSR 2016 - Arbejdstagerforhold

I det skovrige landskab ved Gjern øst for Silkeborg ligger Grønagergård Savværk omgivet af høje stammer og grønne trætoppe til alle sider. Savværket breder sig over et areal på et par hektar, og hver dag arbejder 40 medarbejdere med at skære rå ­stammer af lærk, Douglas og rødgran. Stammerne forvandler de til terrassebrædder, træbeklædning, havemøbler – og ikke mindst paller til Troldtekt.
Alle paller, der bruges til at fragte Troldtekt produkter, er produceret på Grønagergård Savværk. Det er ikke tilfældigt, for ligesom Troldtekt anvender savværket alene stammer fra danske skove. Dermed kan selv den mindste træsplint spores tilbage til træer, der er dyrket i ansvarligt skovbrug. ­Grønagergård Savværk er certificeret efter både PEFCTM og FSC®.

Passion for godt træ
Grønagergård Savværk drives af den tømreruddannede Jan Kristensen, og det er hans passion for godt træ og godt håndværk, der har fået virksomheden til at vokse til den nuværende størrelse. I 1987 havde Jan Kristensen blot en enkelt sav, som han brugte til at save lidt træ for sine naboer. I dag har savværket 5.000 kvadratmeter under tag og leverer til både private, institutioner og industri.
Alle savværkets produkter frem­stilles af helt rent, nyt og ubehandlet træ. Og palleproduktionen er med til at sikre, at alle dele af stammen udnyttes, så intet går til spilde.
– En træstamme er ligesom en gris. Den har to ”mørbrad”, som ­bliver anvendt til blandt andet terrasse­brædder, beklædning, bygningstømmer, hestebokse og havemøbler. Resten bliver brugt til paller og træemballage. Hvis vi ikke havde palleproduktion, ville de overskydende dele af stammen blive skåret til flis og brændt, siger Jan Kristensen.

En stor egetræsstamme bliver skåret i blokke på en af savværkets store save.

Troldtekt, CSR 2016 - Arbejdstagerforhold

Ingen skæve stakke
Ud over at savværket udelukkende anvender bæredygtigt træ, sætter Grønagergård også en stor ære i at producere paller med præcise mål og af høj kvalitet.
– Vi ved, at vores palleproduktion betyder mere for vores kunder, end de fleste nok tænker over til dagligt. For uden paller kan Troldtekt ikke sende deres varer ud til kunderne. Og hvis pallerne ikke er præcise, så bliver de færdigt emballerede paller med akustikplader skæve, hvilket giver problemer ved både oplagring og forsendelse, siger Jan Kristensen.
På grund af den høje kvalitet kan hver palle anvendes mellem fem og syv gange, før den må kasseres. Og fordi den er fremstillet af rent træ, kan den brændes, så bortskaffelsen ikke belaster miljøet.

Fælles værdier
Hos Troldtekt er samarbejdet med Grønagergård Savværk et godt eksempel på, hvor vigtigt det er at vælge de rigtige leverandører, hvis visionen om bæredygtig produktion skal føres ud i livet. 
– Vi lægger vægt på at minimere miljøbelastningen og optimere ressourceforbrug og processer i hele produktets kredsløb. Hvis det skal lykkes, er vi afhængige af gode leverandører som Grønagergård Savværk, hvor både kvalitet og bæredygtighed er en dybtliggende del af selve virksomhedens kerneværdier, siger miljøchef Renate Blom fra Troldtekt.  

FAKTA:

Troldtekt på paller

  • I 2016 læssede Troldtekt 65.227 paller til kunderne.
  • 28 procent af dem var returnerede paller, som blev genbrugt.