Bæredygtigt laboratorium er åbnet i Berlin

Troldtekt akustikløsninger er med i verdens første C2C LAB, som i efteråret 2019 åbnede i Berlin.

Den gennemrenoverede bygning fungerer som uddannelsescenter, NGO-kontor og ”levende laboratorium” for Cradle to Cradle-certificerede byggematerialer.

Bæredygtigt laboratorium er åbnet i Berlin

I et nyt videnscenter i Berlin-distriktet Prenzlauer Berg kan arkitekter opleve og eksperimentere med Cradle to Cradle-certificerede byggematerialer og cirkulære materiale-flow. C2C LAB huser et uddannelsescenter, kontorer for Cradle to Cradle NGO og et ”levende laboratorium”.

Her er grønne vægge, der renser luften. Tæpper, der binder partikler. Og kontormøbler, der ikke kun er sunde for mennesker, men også for miljøet. Alle de anvendte materialer i det 400 kvadratmeter store C2C LAB lever nemlig op til Cradle to Cradles kriterier om sunde produkter, der kan vende tilbage til naturen eller genanvendes i nye produkter.

– Vi er stolte over at gennemføre verdens første totalrenovering efter Cradle to Cradle-principperne med vores nye C2C LAB og vise, hvordan Cradle to Cradle fungerer i praksis. Med C2C LAB har vi skabt et enestående fyrtårnsprojekt, som forhåbentlig kommer til at fungere som inspiration i mange år fremover, fortæller Tim Janßen, Executive Director og bestyrelsesmedlem for Cradle to Cradle NGO, der står bag projektet.

Bygningen som huser C2C Lab er fra 1986 og blev oprindeligt opført som et såkaldt ”Plattenbau” af store, præfabrikerede jernbeton-elementer. Denne type etagebyggeri var karakteristisk i DDR-tiden.

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. kontorbygninger
Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. kontorbygninger

Gennemgribende, grøn renovering

I renoveringen er bygningens stueplan blevet gentænkt. De gamle vægge blev revet ned, og med C2C-glasskillevægge er der skabt otte lokaler, som er lettere og mere åbne. Gamle beskadigede gulve blev fjernet og erstattet med Cradle to Cradle-certificerede tæpper og hårde gulve. Andre mere holdbare gulve såsom et terrazzogulv er bevaret. For at få en masse naturligt lys ind i bygningen er vinduespartierne blev forstørret og erstattet med Cradle to Cradle-certificerede vinduesystemer.

– Bæredygtighedsaspektet spiller en større og større rolle ved nybyg. Ved renovering af eksisterende bygninger er der derimod mere tale om en niche, som vi forsøger at brede ud med renoveringen af C2C LAB, siger Tim Janßen.

– C2C LAB er et uddannelsescenter og et levende laboratorium, hvor de bedste materialer er blevet brugt på forbilledlig og innovativ vis. Renoveringen viser, hvordan man kan genanvende produkter, så de kommer tilbage i kredsløbet på en meningsfuld måde, og hvor der stadig er  udfordringer, fortsætter han.

Også håndværksmetoderne i renoveringen har matchet Cradle to Cradle-kriterierne om design for adskillelse – så ingen materialer er limet eller skummet fast. Cradle to Cradle-certificerede akustiklofter, grønne vægge og vægmaling giver tilsammen ikke kun et sundt miljø, men tilfører også bygningen et naturligt udtryk.

Der er anvendt forskellige varianter af Troldtekt akustikplader på lofter og vægge i både mødelokaler og konferencerum. Troldtekt består af certificeret træ, som er en 100 procent naturlig råvare, og cement, som udvindes fra den danske undergrund. Pladerne er Cradle to Cradle-certificeret på sølv-niveau, og de cirkulære principper er en central del af Troldtekts strategi.

Bæredygtigt laboratorium er åbnet i Berlin
Bæredygtigt laboratorium er åbnet i Berlin

Fakta om C2C LAB

  • Bygningen med det 400 kvadratmeter store C2C LAB er oprindeligt opført i 1986.
  • C2C LAB er komplet nyistandsat med sunde materialer – i tråd med principperne i Cradle to Cradle.
  • Over 30 partnere har været involveret i etableringen af C2C LAB, heriblandt Troldtekt. Der er i indretningen valgt forskellige varianter af de Cradle to Cradle-certificerede Troldtekt akustikplader.