Troldtekt satser fuldt ud på FSC®-certificering

Troldtekt øger andelen af bæredygtigt, FSC-certificeret træ og kan nu levere produkter med certifikatet ’FSC 100%’. Samtidig har Troldtekt udfaset PEFC-certificering og vil fremover have fuldt fokus på FSC.

Troldtekt satser fuldt ud på FSC-certificering

Nu kan selv den mindste splint af træet i Troldtekts FSC-certificerede akustikplader spores tilbage til ansvarlig skovdrift. Hidtil har Troldtekt leveret produkter i kategorien ’FSC Mix Credit’, men er nu godkendt til at kunne levere plader med certifikatet ’FSC 100%’, hvilket stiller andre krav til sporbarhed og håndtering af råtræ i produktionen.

Samtidig har Troldtekt øget indkøbet af FSC-certificeret træ, så det nu er hver fjerde træstamme, der lever op til den bæredygtige betegnelse. Denne andel kommer til at stige endnu mere i fremtiden, for Troldtekt oplever stor efterspørgsel efter FSC-certificerede produkter.

– Vi har en del kunder, som gerne vil købe plader med FSC-træ. Ikke mindst fordi det har positiv indflydelse i det bæredygtige regnskab og giver point i de frivillige certificeringer inden for bæredygtigt byggeri. Over den seneste tid har vi opdateret vores interne procedurer, og vi indkøber så meget FSC-certificeret træ, som vi kan, siger Renate Blom, miljøchef i Troldtekt A/S.

Effektiviseret administration
I forbindelse med opdateringen af de interne procedurer fik Troldtekt assistance af FSC Danmark, som Troldtekt er medlem af. FSC Danmark er det danske kontor for den internationale FSC-organisation. Gennemgangen kom rundt i alle hjørner af virksomheden, lige fra indkøb til produktion.

– Basalt set handler det om at holde tingene adskilt, så man altid er sikker på, at der kun bruges bæredygtigt træ i de FSC-certificerede produkter. I virksomheder som Troldtekt, der er kommet tidligt i gang med at indkøbe bæredygtigt træ, er proceduren ofte bygget gradvist op, og meget viden er nedarvet. Her kunne vi bidrage med et eksternt blik og pege på områder, der kunne effektiviseres, siger Loa Dalsgaard Worm, sekretariatsleder i FSC Danmark.

All-in på FSC
Samtidig har Troldtekt besluttet ikke længere at certificere produkter efter standarden PEFCTM, så FSC fremover bliver den bæredygtige certificering, som kunder, leverandører og medarbejdere skal forholde sig til.

– Færre af vores kunder efterspørger PEFC-certificerede produkter i forhold til FSC. Kravene til begge
certificeringer ændrer sig løbende og er ikke helt ens. Så for at forenkle vores interne procedurer har vi valgt at undgå ”dobbeltcertificering” og fremover satse fuldt ud på FSC, siger Renate Blom.

Fakta om Troldtekt og FSC®

FSC står for Forest Stewardship Council® og er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir, grundlagt i 1994. FSC bygger på ti grundprincipper for ansvarlig skovforvaltning, som er en slags grundlov for FSC og gælder for forvaltningen af FSC-certificerede skove i hele verden.

Troldtekt opnåede FSC-certificering i 2013 og er fra 2018 godkendt til at levere produkter i kategorien ’FSC 100%’ (FSC®C115450), hvilket vil sige, at alt træ i en enkelt plade lever op til FSC-kravene.

FSC tæller blandt andet positivt i forhold til Cradle to Cradle og giver point i frivillige certificeringer som DGNB, LEED og BREEAM.