Kan bjerge af bark bruges til møbler?

Under et besøg hos Troldtekt blev Tommy Mosgaard Jensen inspireret af de store bunker af restbark. Helt i tråd med Troldtekts Cradle to Cradle-tilgang besluttede han sig for at undersøge, om barken kan få ny værdi som materiale til møbelproduktion.
Troldtekt, CSR report 2017

Hvert år producerer Troldtekt enorme mængder af bark, når stammer af rødgran bliver afbarket og hakket til træuld. I modsætning til resten af træet kan barken ikke anvendes til akustikplader og ender derfor i store bjerge på Troldtekts fabriksareal. Herfra bliver den blandt andet brugt som dækbark og til jordforbedring.

Synet af de store bunker af affaldsprodukt satte tanker i gang hos 44-årige Tommy Mosgaard Jensen, da han som del af sin uddannelse til produktionsteknolog var på virksomhedsbesøg hos Troldtekt. Han besluttede, at han som led i sit afsluttende eksamensprojekt ville undersøge, om ikke barken kunne skabe ny værdi inden for eksempelvis møbelindustrien.

Stort potentiale på verdensplan
Tommy Mosgaard Jensen har arbejdet med træ og møbelproduktion i over 20 år, og har derfor en stor viden om produktion med spån- og MDF-plader. Samtidig fylder bæredygtighed og Cradle to Cradle-principperne meget i hans uddannelse, så han så hurtigt potentialet i at spare ressourcer og skabe merværdi ved at finde ny anvendelse for et restprodukt.

– Jeg har tidligere leget med tanken om at bygge et møbel af knust træ, så det var nærliggende at forsøge at bruge barken til noget nyttigt. Jeg talte blandt andet med en oldermand fra træindustrien, der fortalte at det ikke kun er Troldtekt, men virksomheder over hele verden, der producerer en masse overskudsbark. Så der er et stort potentiale, siger Tommy Mosgaard Jensen.

Troldtekt, CSR report 2017

Bark i blenderen
Tommy Mosgaard Jensen gik derefter i gang med at eksperimentere. En stor del af tiden blev brugt i hans eget køkken, for barken skulle først hakkes i mindre stykker.

– Jeg prøvede først at komme barken i blenderen, men det var den for hård til. Så foreslog min søn at koge barken først og dernæst blende den, ligesom når vi laver grøntsagssuppe. Det havde den ønskede effekt, og snart havde jeg et råmateriale, der mindede om tørret tobak. Min første tanke var at bruge lim, når det skulle presses sammen til plader. Men det viser sig, at det naturlige indhold af harpiks og fiber fint binder barken sammen, så det kun er rene naturmaterialer, der er brug for, siger Tommy Mosgaard Jensen. 

Troldtekt, CSR report 2017

Troldtekt A/S gav gode råd
Den sammenpressede bark kan formes og beklædes med forskellige materialer, for på den måde at skabe en slags finér. Undervejs i processen mødtes Tommy Mosgaard Jensen med Troldtekts produktudvikler, Niels Kappel. Her fik han yderligere input til, hvad han også kunne forsøge for at gøre
barken mere anvendelig.

– Troldtekt beskæftiger sig ikke med møbelproduktion, så Niels Kappel så især et potentiale i den rene, blendede bark. Hvis den kan blandes med cement, så kan den muligvis bruges til at skabe et produkt, der kan indgå som supplement til Troldtekts eksisterende sortiment. Derfor kontaktede jeg Aalborg Portland og fik nogle cementprøver, som jeg kunne eksperimentere videre med, siger Tommy Mosgaard Jensen.

I dag er Tommy Mosgaard Jensen færdiguddannet og arbejder fuld tid som produktudvikler og  produktionsteknolog. Sideløbende driver han sin egen virksomhed, hvor han arbejder videre med møbeldesign på hobbyplan. Han udvikler dog også stadig på ideen med at genanvende barken.