Case: Malerhal giver mindre spild og mere glæde

Et fuldautomatisk maleranlæg har reduceret Troldtekts spild af maling med over 70 procent. Hallen og den nye teknologi har givet arbejdsmiljøet et løft.


Foto:
Efterspørgslen efter malede plader stiger. Det nye maleranlæg er mere effektivt og giver mindre spild.
Troldtekt, CSR 2016 - Malerhal

Flere hundrede tusinde liter maling går der hvert år til at male Troldtekt akustikplader i hvid, grå, sort og specialfarver. Efterspørgslen efter malede plader stiger, og i 2016 investerede Troldtekt derfor i alt 13 millioner kroner i et nyt maleranlæg og en helt nybygget hal til anlægget.
– Selvom vi malede 24 timer i døgnet alle ugens syv dage, kunne det gamle anlæg ikke længere følge med. Planen var at finde plads til et nyt i vores eksisterende bygning. Men ved at opføre en helt ny hal har vi kunnet designe en fuldautomatisk produktionslinje, der er mere effektiv og giver et bedre arbejdsmiljø, siger Orla Jepsen, fabrikschef i Troldtekt.

Har valgt den bedste teknologi
Når en maskine maler pladerne, vil der altid være et vist spild. Noget af den spildte maling kan genanvendes i produktionen, men en mindre del bliver opsamlet i filtre, som brændes, uden at det forurener miljøet. Med det nye anlæg er spildet dog reduceret med over 70 procent.
– Vi har valgt den dyreste af to mulige maskiner, fordi det er den, der sikrer det mindste spild af ressourcer. Samtidig er den nemmere for vores medarbejdere at rengøre og vedligeholde, siger Orla Jepsen. 
Han fremhæver desuden, at det nye anlæg kræver mindre energi til udsugning fra hallen og tørring af de malede plader. Hvor stor energibesparelsen bliver per produceret kvadratmeter, er det for tidligt at sige.

Slut med manuelle arbejdsgange
Det nye maleranlæg har boostet arbejdsglæden. Medarbejderne er fri for at håndtere pladerne manuelt – de skal køre med trucks og overvåge anlægget. Da den nye løsning er fuldautomatisk, er der dog mere teknik at sætte sig ind i.
– Det er godt for arbejdsmiljøet, at der ikke længere er manuelle løft. Men teknikken stiller nye krav til vores maskinoperatører. For at klæde dem bedst muligt på har vi indgået en aftale, hvor leverandøren af anlægget hjælper med oplæringen, siger Orla Jepsen.
Han fortæller, at medarbejderne desuden har fået lysere og smukkere omgivelser at arbejde i:
– Når vi nu byggede en lys hal på 1.200 kvadratmeter, så besluttede vi, at vi lige så godt kunne bruge den til også at vise vores designløsninger frem. Derfor fungerer hallen samtidig som et showroom, der er blevet modtaget med stor begejstring blandt både medarbejdere og gæster. 

Det siger medarbejderne om den nye malerhal

Lilly Bonde Pedersen, maskinoperatør
”Det nye maleranlæg er mere avanceret og millimeter-præcist. Det stiller nogle andre krav til os medarbejdere”.
Troldtekt, CSR 2016 - Malerhal

Morten Søndergaard, maskinoperatør
”Jeg synes, det er positivt, at det nye anlæg giver mindre spild, og at vi samtidig kan køre flere plader igennem end før. Det reducerer omkostninger og bidrager i sidste ende til at sikre vores arbejdspladser”.
Troldtekt, CSR 2016 - Malerhal

Torben Pehrson, maskinoperatør
”Hallen har betydet, at vi går på arbejde i nogle dejligt lyse omgivelser. Det nye anlæg har dog også medført, at vi skal sætte os ind i mange nye ting”.
Troldtekt, CSR 2016 - Malerhal