Byens Hus har skabt lys i Mørke

Mørke på Djursland har været gennem et opsigtsvækkende byfornyelsesprojekt, der blandt andet har budt på et helt nyt forsamlingshus med bæredygtighed og genbrug som nøgleord.

Troldtekt har doneret et loft til huset.

Byens Hus har skabt lys i Mørke | Troldtekt A/S

Med hundredtusindvis af danskere som tilskuere i reportageserien ’Lys i Mørke’ har den lille stationsby på Djursland gjort sit byfornyelsesprojekt kendt vidt og bredt. En af de visioner i projektet, der har materialiseret sig mest tydeligt, er det nyopførte Byens Hus. Huset er en slags nyfortolkning af det gamle forsamlingshus og udviklet og tegnet af RUM3 Studio ved Peter Skjalm. Tanken er, at huset skal bruges til alt lige fra konfirmationsfester og julemarkeder til fællesaftener for byens indbyggere.

– Vi savnede et neutralt sted, hvor byen selv kunne sætte dagsordenen. I vores hal er der for eksempel ikke mulighed for de samme fleksible rammer om arrangementer. Samtidig manglede Mørke også flere steder til livets store fester, og det har vi fået nu, fortæller Jakob Rauff Baungaard, der har været en af  kræfterne bag byggeprojektet.

Byens Hus har skabt lys i Mørke | Troldtekt A/S

Samler nye og gamle

For Jakob Rauff Baungaard har det været opløftende, at byen har stået sammen om at få Byens Hus færdigt i det sene efterår 2019.

– Der har været mange lokale involveret i processen, både nye og gamle borgere. Det har til tider været hårdt, fordi arbejdsmængden har været stor. Vi har haft en vision om at bruge genbrugsmaterialer til mest muligt, så der er blevet høvlet gamle brædder, skaffet interiør og rengjort mursten i stor stil, forklarer han.

På første sal af det 200 kvadratmeter store hus havde Jakob Rauff Baungaard og resten af bygherrerne svært ved at finde et genbrugsloft, der kunne sikre god akustik i det store rum med loft til kip.

– Løsningen blev Troldtekt akustikplader, der passer godt ind i husets bæredygtige profil. Vi er taknemlige for, at Troldtekt ville støtte projektet med et loft i husets ånd, siger Jakob Rauff Baungaard.