Eksamensprojekt blev en daybed med Troldtekt®

Et foto af en stilfuldt indrettet stue pryder forsiden af Tommy Mosgaard Jensens afsluttede projektrapport. Billedet viser en daybed i lys mahogni med et panel af grå Troldtekt og puder i tre farvenuancer.

Troldtekt, Exam projects with Troldtekt

Scenen kunne være en del af en reportage i et boligmagasin, men det unikke møbel findes ikke i butikker. Det er håndfremstillet af 44-årige Tommy Mosgaard Jensen som del af hans afsluttende eksamen på produktionsteknologuddannelsen. 

Bæredygtig uddannelse
Tommy Mosgaard Jensen havde arbejdet med træ og møbeldesign i over 20 år, før han i en moden alder besluttede sig for at uddanne sig til maskinsnedker og efterfølgende produktionsteknolog med speciale i industriel-design og bæredygtighed. Da han med egne øjne oplevede ­Troldtekts fokus på bæredygtighed, var han ikke i tvivl. 

– Cradle to Cradle og bæredygtigt design fylder meget på uddannelsen, så det var inspirerende at opleve, hvordan Troldtekt arbejder med det i praksis. Under mit besøg fik jeg blandt andet at vide, at Troldtekt gerne vil have deres miljøvenlige akustiskplader mere ud i rummene som et supplement til deres væg- og loftprodukter. Med min tidligere erfaring inden for møbeldesign var det en oplagt idé at skabe et akustikmøbel med indbygget Troldtekt materiale, siger Tommy Mosgaard Jensen.

Troldtekt A/S med i speciale om DGNB-bidrag

Hvordan kan virksomheder i fællesskab fortælle positive historier om deres bidrag til bæredygtigt byggeri? Det har Rasmus Olsen undersøgt i sin specialeafhandling ved Copenhagen Business School. Troldtekt er en af de virksomheder, der har deltaget i et interview til afhandlingen.

I Danmark er DGNB den førende ordning til certificering af bæredygtigt byggeri, og med akustikpladernes dokumenteret bæredygtige egenskaber bidrager Troldtekt til en certificering. Rasmus Olsen har haft fokus på det potentiale, der ligger i, at virksomheder fortæller positive historier om deres fælles DGNB-projekter.

Styr på dokumentationen
I specialet tager Rasmus Olsen ­udgangspunkt i den amerikanske professor Michael Porters teori om ’shared value’ og bruger Pension­Danmarks byggeprojekter som sin case. Men Rasmus Olsen kommer også omkring erfaringerne fra blandt andre Troldtekt.

– Mange virksomheder er meget forsigtige med at tale om deres bidrag til DGNB. Troldtekt har været mere modige, blandt andet med en pressehistorie om deres rolle i Danmarks første DGNB-certificerede skole. Hos Troldtekt har de styr på ”rygdækningen”, fordi de har lavet et stort dokumentationsarbejde omkring DGNB. Derfor kan de også drage fordel af indsatsen i deres branding, hvor DGNB bliver en branding-platform, der forener kommercielle interesser og samfundsansvar for så forskellige organisationer som en pensionskasse og en materialeproducent, siger han.