TEMA: Bæredygtigt byggeri

Akustiklofter fra Troldtekt i sundhedsbyggeri

Bæredygtigt byggeri er et stort og vigtigt emne. Byggeriet tegner sig for cirka 40 procent af samfundets ressourceforbrug, 40 procent af energiforbruget og 35 procent af affaldsforbruget. Den gode nyhed er, at byggebranchen har en stor mulighed for at gøre en forskel i den grønne omstilling.

Bæredygtighed er dog også et kompliceret emne, som ofte bliver reduceret til en snak om CO2. CO2 er vigtigt, men her på temasiden kan du læse om flere andre aspekter inden for bæredygtighed. Dyk blandt andet ned i værdien af cirkulær økonomi og sunde materialer, som er en grundsten i Cradle to Cradle-konceptet.

Se også eksempler på byggerier, hvor de Cradle to Cradle-certificerede Troldtekt akustikplader bidrager til den bæredygtige arkitektur.

Ny analyse: Troldtekt optager CO2 i brugsfasen

Produkter med cement optager CO2 via den kemiske proces karbonatisering. Fordi cementen i Troldtekt træbeton er spredt ud over en stor flade, går processen markant hurtigere end i massive betonprodukter.

I en ny analyse anslår Teknologisk Institut, at Troldtekt efter 10 år i brug har optaget 0,31 gram CO2 per gram cement. Det svarer til 35 procent af den CO2, der udledes ved produktionen af cement til akustikpladerne.

Troldtekt, CO2-optag

Det samlede aftryk kan tælle med i byggeriet

Når et produkt optager CO2 i brugsfasen, bidrager det positivt til produktets livscyklus. Det kan spille en rolle i miljøvaredeklarationen (EPD) og dermed også i certificeringer som DGNB og Active House.

Få den uddybende forklaring fra Teknologisk Instituts seniorkonsulent, Henrik Fred Larsen. Læs også, hvorfor producenter som Troldtekt indtil videre ikke regner brugsfasen – og dermed heller ikke CO2-optagets positive effekt – med i deres EPD.

Troldtekt Henrik Fred Larsen

Bæredygtigt byggeri på et positivt fundament

Målet med Built Positive er at forbedre værdien af materialer, der anvendes i byggeriet og i den cirkulære økonomi. Initiativet udbredes blandt andet på en række workshops i USA og Europa – herunder den 2. november 2017 på Building Green i Forum, hvor Troldtekt er med i panelet.

Lewis Perkins, formand for Cradle to Cradle Products Innovation Institute, forklarer her baggrunden for Built Positive.

Troldtekt, Built Positive

GAPS i Slagelse

Akustiklofter fra Troldtekt i sundhedsbyggeri

Det psykiatriske hospital i Slagelse byder på rolige rumforløb og nærværende rum med transparens. Materialerne er især træ, beton, tegl – og Troldtekt lofter i lys natur. Karlsson Arkitekter og Vilhelm Lauritzen Arkitekter har tegnet hospitalet, der har vundet flere priser og opnået en DGNB-guldcertificering. 

Læs mere og se fotos

Turbinehuset i København

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. kontorbygninger

Danielsen Architecture har tegnet kontorbygningen Turbinehuset, der er guldcertificeret efter DGNB. De seks etager får masser af dagslys fra både gade og gårdrum. Alle lofter er med grå Troldtekt, der bidrager med god akustik og passer godt ind i det rustikke look, som især er markant på de øverste etager med betongulve.

Læs mere og se fotos

DIN Forsyning i Esbjerg

Troldtekt, DIN Forsyning

DIN Forsynings nye domicil i udkanten af Esbjerg består af to bygningskroppe, der tilsammen danner en dynamisk helhed. Husets hjerte er placeret mellem fløje og etager og er et smukt udformet atrium. Troldtekt er valgt som et samlende materiale, der kan begå sig i mødelokaler, laboratorier og lager. Friis & Moltke har tegnet bygningen, der er indstillet til en DGNB-guldcertificering.

Læs mere og se fotos

Interview: Cirkulært er sundt for bundlinjen

Verdens voksende middelklasse vil presse priserne på stål, cement og andre råvarer i vejret.

Nu har MT Højgaard – sammen med blandt andre 3XN, Via University og Kingo Karlsen A/S – målt gevinsten ved at designe byggeri, så flere materialer kan genbruges uden store værditab.

Troldtekt_MTHoejgaard

Analyse: Bæredygtige tiltag er milliarder værd

Når ressourcer udnyttes effektivt og genavendes uden at tabe værdi, er der tale om cirkulær økonomi. En ny analyse viser, at fem danske sektorer ved at ”tænke ind i cirklen” kan skabe op til 13.000 nye job og samtidig reducere Danmarks CO2-aftryk.

I byggeindustrien er smart produktion, materialegenbrug og deling af kvadratmeterne tre veje til merværdi for op mod 9 mia. kr. Sådan lyder vurderingen i analysen fra Ellen MacArthur Foundation og McKinsey & Co.

Troldtekt Ellen Mac Arthur report

Cradle to Cradle strategi: Flueben og nye ambitioner

Det internationale Cradle to Cradle koncept er fundamentet for Troldtekts forretningsstrategi. Sammen med Vugge til Vugge Danmark har Troldtekt netop sat flueben og nye mål i virksomhedens bæredygtige roadmap.

Planen, der indeholder konkrete indsatser inden for blandt andet materialesundhed, genanvendelse og vedvarende energi, skal senest i 2022 bringe Troldtekts produkter op på Cradle to Cradles højeste niveau – platin.

Troldtekt Cradle to Cradle

Retursystem gør affald til en ny ressource

Troldtekt arbejder systematisk med cirkulær økonomi og lancerer nu et take back-system. Det skal sikre, at træbetonrester fra byggepladser går tilbage til naturen som kompost. Samtidig vil Troldtekt via en ny serviceaftale sikre, at nye akustikplader kan indsamles og genanvendes, når de om mange år skal bortskaffes.

De nye take back-tiltag er mulige, fordi Troldtekt – via Cradle to Cradle-certificeringen – har 100 procent styr på indholdsstofferne i produkterne.

Troldtekt Produktlivscyklus

Ny forening vil udbrede AktivHuse

Den internationalt anerkendte Active House Alliance har fået en dansk aflægger i form af AktivHus Danmark. Foreningen vil udbrede bæredygtighed i små og mellemstore byggerier.

Udgangspunktet er et designværktøj, som sætter fokus på bygningens bløde værdier og gør det nemt at træffe bæredygtige beslutninger, forklarer projektleder hos AART architects, Martin Gertsen. Tegnestuen er blandt stifterne af den nye forening.

Troldtekt active house alliance

Google HQ i Dublin

Troldtekt, Google HQ

Medarbejdere fra 65 lande har deres daglige gang i Googles europæiske hovedsæde i Dublin. Projektet afventer at blive LEED Gold- og LEED Platinum-certificeret. Et væld af former, farver og højst usædvanligt interiør præger de fire kontorbygninger, der også tæller fem restauranter, træningssale og en 25 meter lang swimmingpool.

Se fotos, og læs beskrivelsen

Sundhedshuset i Sæby

Baeredygtigt byggeri

Troldtekt lofter giver god akustik og gavner ”regnskabet” for DGNB-certificeringen i bygningen, der er bæredygtig fra gulv til loft. Læger holder til i sundhedshusets ene fløj, mens den anden rummer kommunens sundheds- og træningscenter med topmoderne faciliteter. Centeret har store glaspartier samt døre, der kan åbnes til frisk luft og udendørs træning.

Se fotos, og læs beskrivelsen

Daginstitutioner i Albertslund

Troldtekt, Albertslund

Albertslund har som den første kommune i Danmark bygget tre daginstitutioner som passivhuse, der har et minimalt energiforbrug og et godt indeklima. Institutionerne er tegnet af arkitekterne Nøhr & Sigsgaard A/S, og de bygger på den samme kvadratiske grundform. Med 125 børn i hvert hus bliver lyd let til støj, så akustikregulering har været centralt i byggerierne.

Se fotos, og læs beskrivelsen

Derfor gik CSR Strategy Prize til Troldtekt

92 procent af Troldtekts produktion er i dag Cradle to Cradle-certificeret, og målet er at øge andelen til 99 procent. Virksomhedens tilgang til CSR er solid, strategisk og forankret i direktionen – og så kan effekten ses på bundlinjen.

Sådan lød nogle af juryens begrundelser for, at Troldtekt modtog CSR Strategy Prize ved CSR Awards 2014. I feltet af nominerede var desuden Velux og A.P. Møller – Mærsk.

Troldtekt, CSR Awards

Fem pointer om Cradle to Cradle i praksis

Cradle to Cradle handler om at bevare og øge jordens ressourcer. For at blive certificeret skal et produkt kunne indgå i det biologiske eller tekniske kredsløb. Og for at beholde sin certificering forpligter producenten sig til løbende at forbedre sig på de fem områder, der indgår i vurderingen.

Cradle to Cradle er en produktcertificering, men virksomheder kan med fordel tænke principperne ind i hele forretningen, mener Annette Hastrup. Hun er direktør i Vugge til Vugge, der som de eneste i Norden er akkrediteret til at gennemføre Cradle to Cradle-certificeringer.

Troldtekt C2C

Bæredygtigt typehus nomineret til Building Green-pris

MiniCO2 Typehuset i Nyborg er blandt 15 projekter med i opløbet om at blive årets bæredygtige element, når en nystiftet pris uddeles på Building Green 2014.

Det klimavenlige familiehus skærer 45 procent af CO2-udledningen sammenlignet med et normalt parcelhus. Troldtekt er valgt til lofterne både inde og ude.

Troldtekt, Benée-huset

Bæredygtigt typehus samler gode CO2-erfaringer

I weekenden 21. og 22. juni 2014 løftede Realdania Byg sløret for fremtidens klimavenlige familiehus.

MiniCO2 Typehuset henter inspiration fra fem tidligere forsøgshuse og skærer 45 procent af CO2-udledningen i forhold til et normalt parcelhus.

Troldtekt er valgt til lofterne både inde og ude.

Troldtekt, The Quota house

Temaoversigt

Troldtekt sætter med temaudgivelser løbende fokus på aktuelle trends og tendenser indenfor akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Troldtekt Newsletter