Bæredygtigt laboratorium i Berlin

26:e aug. 2022

Troldtekt akustikløsninger er med i verdens første C2C LAB, som ligger i Berlin.

Den gennemrenoverede bygning er uddannelsescenter, NGO-kontor og ”levende laboratorium” for Cradle to Cradle-certificerede byggematerialer.

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. kontorbygninger
Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. kontorbygninger

I et videnscenter i Berlin-distriktet Prenzlauer Berg kan arkitekter opleve og eksperimentere med Cradle to Cradle-certificerede byggematerialer og cirkulære materiale-flow. C2C LAB huser et uddannelsescenter, kontorer for NGO’en Cradle to Cradle e.V. og et ”levende laboratorium”.

Her er grønne vægge, der renser luften. Tæpper, der binder partikler. Og kontormøbler, der ikke kun er sunde for mennesker, men også for miljøet. Alle de anvendte materialer i det 400 kvadratmeter store C2C LAB lever nemlig op til Cradle to Cradles kriterier om sunde produkter, der kan vende tilbage til naturen eller genanvendes i nye produkter.

– Vi er stolte over at gennemføre verdens første totalrenovering efter Cradle to Cradle-principperne med vores nye C2C LAB og vise, hvordan Cradle to Cradle fungerer i praksis. Med C2C LAB har vi skabt et enestående fyrtårnsprojekt, som forhåbentlig kommer til at fungere som inspiration i mange år fremover, fortæller Tim Janßen, Executive Director og bestyrelsesmedlem for Cradle to Cradle e.V., der står bag projektet.

Bygningen som huser C2C Lab er fra 1986 og blev oprindeligt opført som et såkaldt ”Plattenbau” af store, præfabrikerede jernbeton-elementer. Denne type etagebyggeri var karakteristisk i DDR-tiden.   

En gennemgribende, grøn renovering

I renoveringen er bygningens stueplan blevet gentænkt. De gamle vægge blev revet ned, og med C2C-glasskillevægge er der skabt otte lokaler, som er lettere og mere åbne. Gamle beskadigede gulve blev fjernet og erstattet med C2C-tæpper og hårde gulve. Andre mere holdbare gulve såsom et terrazzogulv er bevaret. For at få en masse naturligt lys ind i bygningen er vinduespartierne blev forstørret og erstattet med C2C-vinduesystemer.

– Bæredygtighedsaspektet spiller en større og større rolle ved nybyg. Ved renovering af eksisterende bygninger er der derimod mere tale om en niche, som vi forsøger at brede ud med renoveringen af C2C LAB, siger Tim Janßen.

– C2C LAB er et uddannelsescenter og et levende laboratorium, hvor de bedste materialer er blevet brugt på forbilledlig og innovativ vis. Renoveringen viser, hvordan man kan genanvende produkter, så de kommer tilbage i kredsløbet på en meningsfuld måde, og hvor der stadig er udfordringer, fortsætter han.

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. kontorbygninger

Også håndværksmetoderne i renoveringen har matchet Cradle to Cradle-kriterierne om design for adskillelse – så ingen materialer er limet eller skummet fast. C2C vægmaling, akustisklofter og grønne vægge giver tilsammen ikke kun et sundt miljø, men tilfører også bygningen et naturligt udtryk.

Der er anvendt forskellige varianter af Troldtekt akustikplader på lofter og vægge i både mødelokaler og konferencerum.

Behov for bæredygtig innovation

Troldtekt består af de 100 procent naturlige materialer træ og cement. Pladerne er Cradle to Cradle-certificeret på guld-niveau, og de cirkulære principper er en central del af Troldtekts strategi. For eksempel kan fraskær og rester fra produktionen af Troldtekt bruges som jordforbedringsmiddel eller indgå i produktionen af ny cement hos cementleverandøren Aalborg Portland. 

– Klodens ressourcer kan slet ikke følge med de traditionelle forbrugsmønstre. Derfor er der behov for bæredygtig innovation. Cradle to Cradle-konceptet viser vejen ved at stille redskaber til rådighed, så virksomheder kan arbejde systematisk med cirkulær økonomi. Den udvikling vil vi gerne bidrage til – for samfundets skyld, og fordi bæredygtig produktion bliver et afgørende konkurrenceparameter i de kommende år, siger Peer Leth, adm. direktør hos Troldtekt.

– Tyskland er et af vores hjemmemarkeder, og det er derfor oplagt for os at støtte Cradle to Cradle e.V., der intelligent arbejder for at udbrede cirkulær økonomi. Det viser de blandt andet med åbningen af det nye C2C LAB, fortsætter han.      

Åbnet på C2C Summit

Som partner i C2C LAB var Troldtekt i september med på C2C Summit inden for byggeri og arkitektur, hvor flere hundrede deltagere var mødt op i Umweltforum Berlin. Konferencen markerede samtidig den officielle åbning af C2C LAB med guidede ture til det nye laboratorium.

>> Læs mere om Troldtekt og Cradle to Cradle

Baeredygtigt laboratorium i Berlin

Fakta om C2C Lab:

  • Bygningen med det 400 kvadratmeter store C2C LAB er oprindeligt opført i 1986.
  • C2C LAB er komplet nyistandsat med sunde materialer – i tråd med principperne i Cradle to Cradle.
  • Over 30 partnere har været involveret i etableringen af C2C LAB.
  • Aktiviteterne i C2C LAB vil blandt andet bestå af uddannelsestilbud, guidede rundvisninger, C2C ekspertforum, seminarer og workshops.
  • C2C LAB vil også fungere som arbejdsplads for medarbejdere fra NGO’en Cradle to Cradle e.V. 
Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. kontorbygninger

Troldtekt produkter:

Loft- og vægbeklædning: Troldtekt akustik
Farve: Lys natur, grå 202, hvid 101
Struktur: Extrem fin (0,5 mm træuld) og ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil: 5 mm fas, K5, og 5 mm fas og not, K5-N

>> Læs mere om projektet under Troldtekts referencer

TEMA: Bæredygtigt byggeri

Når rådgivere og bygherrer vælger en bæredygtig certificering, får de en bygning, der er sundere for miljøet og brugerne – og økonomisk mere attraktiv for ejeren.

Se her på temasiden, hvordan førende tegnestuer i praksis arbejder med bygningscertificeringer, og hvilken arkitektur det resulterer i.

Få også et overblik over mange af de certificeringsordninger, der vinder frem i disse år. Og læs, hvordan Troldtekt konkret bidrager positivt til pointene i de forskellige ordninger.

Vægbeklædning fra Troldtekt i kontorbyggeri