Troldtekt i Børnehuset Regnskoven

5:e jun. 2022

Hvis en bygning skal opnå Nordens officielle miljømærke, skal materialerne bidrage til en lav miljøbelastning. Troldtekt er optaget i Nordisk Miljømærknings database over materialer, der kan indgå i svanemærket byggeri.

Troldtekt akustiklofter er valgt til Børnehuset Regnskoven, som er en af Danmarks første svanemærkede institutioner.

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i børneinstitutioner

Imellem parcelhuse i Bagsværd ligger børneinstitutionen Regnskoven. Det er en længebygning med stuer, der vender ud mod en sydvendt legeplads. Huset og legepladsen er delt med vuggestuebørn i den ene ende og børnehavebørn i den anden. På taget ser man solceller og sedum, som titter ned over tagrenden. Ovenlys sender solstråler ind i børnehuset, der er en af Danmarks første svanemærkede børneinstitutioner.

Taget er et fint eksempel på, at mærkningen er indarbejdet i børnehavens arkitektur. Både som helhed og i de små detaljer. Svanemærket er nordens officielle miljømærke, og her vægter det, at bygninger har et lavt energiforbrug og et behageligt indeklima. Byggematerialerne i svanemærkede byggerier skal leve op til en række miljøkrav. Blandt andet skal alt træ være certificeret, og materialerne må ikke indeholde miljø- og sundhedsskadelige stoffer.

Børnehuset i Bagsværd er opført i certificeret træ, der er med til at give bygningen sin identitet både inde og ude. Indenfor oplever man tydeligt, at dagslys er en vigtig faktor i svanemærkningen. Her bliver lyset fint fordelt af ovenlys både i gangen og på stuerne. Vinduerne er en fin blanding af store lysindtag og små vinduer i børnehøjde.

Sunde overflader

I Regnskoven er der Troldtekt akustikplader både på lofter og langs væggene. Troldtekt er valgt for sine akustiske egenskaber, sin robusthed og sit bløde, stoflige præg af træ.

Desuden er Troldtekt optaget i Nordisk Miljømærknings database over materialer, der kan indgå i svanemærket byggeri. Det skyldes blandt andet, at Troldtekt kan leveres med 100 procent FSC®-certificeret træ (FSC®C115450) fra ansvarligt skovbrug, og at akustikpladerne ikke indeholder skadelige stoffer.

Materialesundheden er grundigt dokumenteret i forbindelse med Troldtekts Cradle to Cradle-certificering, hvor, akustikpladerne er analyseret helt ned til 100 ppm (parts per million). 

På den måde bidrager Troldtekt til Svanemærkets overordnede mål om at mindske byggeriets samlede miljøbelastning og skabe bygninger, der er gode for både sundhed, miljø og økonomi.

FAKTA: Svanemærket byggeri i Norden

  • I perioden fra foråret 2016 til foråret 2019 skete der en firedobling i antallet af svanemærkede lejligheder, huse og daginstitutioner i Norden, der enten var færdige eller under konstruktion.
  • 1. januar 2019 var ca. 8.000 lejligheder, huse og daginstitutioner i Norden mærket med Svanemærket – og omkring 18.000 nye svanemærkede bygninger var under konstruktion.
  • En svanemærket bygning skal gennemgås af en uvildig tredjepart både i byggeproces og i det færdige byggeri.
Troldtekt akustikplader er optaget i Nordisk Miljømærknings database over materialer, der er godkendt til svanemærket byggeri

Om Børnehuset Regnskoven

Arkitekt: Ejendomscenteret Gladsaxe Kommune
Bygherre: Gladsaxe Kommune

Troldtekt produkter:
Loft- og vægbeklædning: Troldtekt akustik og Troldtekt akustik Plus
Farve: Lys natur
Struktur: Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil: 5 mm fas, K5
Montering: Med Troldtekt strukturskruer

>> Læs mere om projektet under Troldtekts referencer

TEMA: Bæredygtigt byggeri

Når rådgivere og bygherrer vælger en bæredygtig certificering, får de en bygning, der er sundere for miljøet og brugerne – og økonomisk mere attraktiv for ejeren.

Se her på temasiden, hvordan førende tegnestuer i praksis arbejder med bygningscertificeringer, og hvilken arkitektur det resulterer i.

Få også et overblik over mange af de certificeringsordninger, der vinder frem i disse år. Og læs, hvordan Troldtekt konkret bidrager positivt til pointene i de forskellige ordninger.

Vægbeklædning fra Troldtekt i kontorbyggeri