Byg bedre børneinstitutioner

Byg bedre boerneinstitutioner

Mange danske daginstitutioner har et indeklima, som ikke er for børn. I lokalerne er skadelige kemikalier, for meget CO2 og dårlig lyd. Alle institutioner bør have installeret ventilationsløsninger, påpeger Christian Jarby, seniorrådgiver hos Det Økologiske Råd. Rådet har undersøgt de fysiske rammer i 20 danske institutioner.

Legen er omdrejningspunkt i en god børnehverdag, og heldigvis er der mange nye institutioner, hvor arkitekturen får leg, lys, lyd og luft til at spille godt sammen. Tag med til Børnebyen Christianshavn, hvor COBE og NORD Architects valgte Troldtekt ventilation for at sikre sund luft, god akustik og et æstetisk rent udtryk.

I temaet kan du også besøge Huset Nyvang i Randers. Her er plejehjem og integreret børneinstitution med stor succes samlet under ét tag. Arkitekt Kristina Møller Hansen fra Friis & Moltke fortæller om projektet, som vandt prisen ’Årets Sundhedsbyggeri 2017’.

Manglende ventilation presser indeklimaet

I mange danske daginstitutioner opholder børn og personale sig ofte i lokaler med høje CO2-koncentrationer og dårlige lydforhold. Det kan blandt andet hæmme børnenes sproglige udvikling.

Seniorrådgiver Christian Jarby fra Det Økologiske Råd, der har undersøgt forholdene, peger især på mangelfuld ventilation som årsag til det pressede indeklima.

>> Læs om undersøgelsen

Troldtekt online-tema: Byg bedre børneinstitutioner

For børnene skal hverdagen være en leg

Leg i landets dagtilbud blev et lovkrav i 2018, men hvad er en god leg? Og hvordan kan institutionens fysiske rammer tilgodese og stimulere børns lyst til at lege?

Læs interviews med Katja Bødtger, programleder for skoler & institutioner i DGI, og Jannie Moon Lindskov, direktør hos Dansk Center for Undervisningsmiljø.

>> Sådan kan institutioner fremme leg

Troldtekt online-tema: Byg bedre børneinstitutioner

Frisk luft med ro til øjne og ører

Luften er sund og akustikken god i Børnebyen Christianshavn, hvor over 700 børn har deres daglige gang. COBE og NORD Architects valgte ventilationslofter fra Troldtekt for at undgå visuelt forstyrrende installationer.

>> Se mere om Børnebyen

Troldtekt ventilationslofter sikrer sund luft og god akustik i Børnebyen Christianshavn

Læring og livsglæde for børn og ældre

I Randers ligger Huset Nyvang, der under ét tag samler både plejehjem og integreret daginstitution. Projektet er et af de første af sin slags og kræver respekt og forståelse for generationernes forskellige behov.

I et interview fortæller arkitekt Kristina Møller Hansen fra Friis & Moltke om de arkitektoniske overvejelser bag.

>> Læs interviewet med Kristina Møller Hansen

Troldtekt akustiklofter i Huset Nyvang, der byder på læring og livsglæde for børn og ældre

Temaoversigt

Troldtekt sætter med temaudgivelser løbende fokus på aktuelle trends og tendenser indenfor akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Troldtekt Newsletter