TEMA: Helende arkitektur

Akustiklofter fra Troldtekt i sundhedsbyggeri

Arkitektur, design og materialer kan have betydning i behandlingen af krop og sind. Blandt andet spiller lys, luft og akustik en rolle – og det samme gør disponeringen af rummene. På temasiden her kan du læse om visioner og praksis i arbejdet med helende arkitektur.

Tag blandt andet med til førende og internationalt prisvindende byggerier inden for psykiatrien, og læs interviews med arkitekterne bag. Få også forskningens pointer om de faldgruber, der kan ligge i designet af helende arkitektur.

På temasiden kan du også læse, hvordan Troldtekt bidrager til helende arkitektur inden for nøgleområder som god akustik, frisk luft, genkendeligt design og dokumenteret bæredygtighed.

Arkitektur fjerner fordomme om psykisk sygdom

Flere og flere døjer med psykisk sygdom eller har det dårligt mentalt.

Men selvom mange er påvirket af psykiske lidelser, kan det stadig være forbundet med skyld og skam at tale om.

Og her kan arkitekturen hjælpe med at afmystificere, lyder det fra det svenske arkitektfirma White Arkitekter.

>> Få White Arkitekters pointer

Akustikplader fra Troldtekt i Södra Älvsborg Hospital i Borås (Sverige) tegnet af White Arkitekter

MIPIM Awards: Sundhedsdesign udfordres

De internationalt anerkendte MIPIM Awards er i de senere år blevet uddelt for at hædre fremragende sundhedsdesign.

Prisen er en anerkendelse af den rolle, som arkitektur spiller i helbredelsen og behandlingen af sygdomme.

Læs mere i dette interview med MIPIM-jurymedlem Sergey Kuznetsov, chefarkitekt i Moskva.

>> Læs hele interviewet

 

 

 

Akustiklofter fra Troldtekt i sundhedsbyggeri

Hvordan holder helende arkitektur til virkeligheden?

Psykiatrisygehuset GAPS i Slagelse er fremhævet som state-of-the-art inden for helende arkitektur – i Danmark og internationalt.

Designprincipperne transparens og hierarki spiller en hovedrolle i arkitekturen, men giver gnidninger i hverdagen på sygehuset, fremhæver ph.d. Thorben Simonsen i sin afhandling.

Arkitekt Christian Karlsson mener til gengæld, at de to principper allerede har vist deres værd. Få synsvinklerne fra dem begge her.

>> Læs interviewet med Thorben Simonsen

>> Læs interviewet med Christian Karlsson

Akustiklofter fra Troldtekt i sundhedsbyggeri

Ny retspsykiatri: Privatliv, udsigt og sikkerhed i højsædet

Der bliver en verden til forskel for patienterne på den nye retspsykiatri Sct. Hans.

Hvor den lukkede afdeling tidligere bar tydelige præg af at være et fængsel, er høje mure nu erstattet af udsigt og gårdhaver, der skal understøtte behandlingen.

Sikkerheden er stadig i top.

>> Mere om tankerne bag projektet

Troldtekt akustiklofter sikrer god akustik på den nye retspsykiatri Sct. Hans

Når bygningen bliver en del af behandlingen

Ny Psykiatri Bispebjerg bliver en unik og forbedret ramme for behandling af psykiatriske patienter.

Byggeriet bruger erfaringer fra en forsøgsmodel af en sengestue i fuld størrelse, hvor fokus har været at teste, hvilken betydning lys, luft og lyd har på behandlingen af sindet.

>> Læs mere om Fremtidens Sengestue

Troldtekt akustiklofter sikrer god akustik på Ny Psykiatri Bispebjerg

Hjemlige rammer til familier i krise

Det er altid ulykkeligt, når en familie har brug for hjælp fra Hammel Neurocenters specialister til deres barn.

Derfor er der i Trygfondens Familiehus lagt særlig vægt på at skabe en atmosfære, der er så tæt på at være hjemlig og privat som muligt.

>> Læs om tankerne bag Trygfondens Familiehus

Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i sundhedsbyggeri

Sådan bidrager Troldtekt til den helende arkitektur

God akustik, frisk luft og genkendeligt design. Det er nogle af de fokusområder i arkitektur til psykiatri, sundhed og pleje, hvor Troldtekt akustikløsninger gør en forskel. Desuden bidrager Troldtekt til pointene, hvis projektet skal have en bæredygtig bygningscertificering.

>> Læs mere, og se konkrete eksempler

Troldtekt, troldtekt, psychiatric hospital in Vejle, Denmark

Psykiatriens Hus Marselisborg

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i bl.a. sundhedsbygninger

I huset med 16 værelser til overnatning kan mennesker over et bredt socialt og psykiatrisk spekter få hjælp med ambulante behov. Troldtekt er et gennemgående materiale og bidrager med både ro og materialitet.

Se fotos, og læs mere

Hvidovre Sundhedscenter

Troldtekt Hvidovre Sundhedscenter

Det tidligere posthus er ombygget til et indbydende sundhedscenter med faciliteter til genoptræning. Troldtekt akustikplader og Troldtekt ventilation sikrer en kombination af god akustik og frisk luft.

Se fotos, og læs mere

Psykiatrisk Hospital Vejle

Helende_Arkitektur

En nordisk omsorg for detaljerne viser sig overalt på Psykiatrisk Hospital Vejle. Troldtekt sikrer god akustik sammen med Troldtekt ventilation, der er en energieffektiv måde at tænke på bygningens indeklima.

Se fotos, og læs mere

Arkitektur kan være et socialt værktøj

Den A. P. Møllerske Støttefond og Realdania har, i samspil med Arkitektforeningen, taget første skridt mod en mere systematisk indsamling af viden om, hvordan arkitekturen kan understøtte socialt arbejde.

En forundersøgelse af seks udvalgte cases har blandt andet vist, at de fysiske rammer kan nedsætte konfliktniveauet, styrke brugernes stolthed og ejerskab – og skabe mere tryghed i hverdagen.

Troldtekt, Mette Margrethe Elf

Et børnehjem med hjemlig atmosfære

Børnene på døgninstitutionen Villaen i Kerteminde ønskede sig et nyt hjem, som de kunne være stolte af. Et fedt sted, hvor der var trygt, og hvor kammeraterne havde lyst til at komme på besøg.

Derfor har arkitekterne fra CEBRA, ved hjælp af naturlige materialer, saddeltag og individuelle forskelle, skabt et hus, der minder mere om et klassisk rækkehus end en institution for særligt sårbare børn.

Troldtekt, Children's home of the future

Nytænkt arkitektur kan styrke de skrøbelige sind

Transparens, intelligent brug af lys og let adgang til trygge gårdhaver. Det er nogle af de arkitektoniske greb bag de nyopførte psykiatriske hospitaler i Vejle og Slagelse.

Arkitema Architects og Karlsson Arkitekter har tænkt og tegnet de to projekter. På begge tegnestuer fremhæver arkitekterne, hvor vigtigt det er at tilbyde psykiatriske patienter den rette dosis af ro, fællesskab og frihed.

Troldtekt, Healing architecture

Som at få et knus, når man kommer ind ad døren

Tæt ved hospitalernes kræftafdelinger har Kræftens Bekæmpelse opført syv nye rådgivningscentre, bygget efter principper om helende arkitektur.

Afdelingschef Laila Walther fra Kræftens Bekæmpelse fortæller om den store positive forskel, de nye rammer har gjort for patienter, pårørende og frivillige.

Troldtekt, Laila Walther

Psykiatrisk Afdeling Esbjerg

Troldtekt, Psychiatric ward Esbjerg

Arkitema Architects har tegnet ombygningen og udvidelsen af psykiatrien i Esbjerg, som har et lyst interiør med Troldtekt lofter og træ som dominerende materiale. Glasvægge giver et transparent indre, der bidrager med tryghed til både patienter og personale. I det første år blev brugen af tvang reduceret med 70 procent.

PSe fotos, og læs mere

Seniorhuset Hinnerup

Troldtekt, Hinnerup

De fire boliger og faciliteterne udenom er blevet godt modtaget af beboerne, som alle lider af autisme. For at gøre byggeriet trygt og intimt har Wienberg Architects og Frier Architecture arbejdet meget med rumforløb, materialer og farver. I fællesområderne bidrager Troldtekt med et godt lydmiljø, der skaber nærvær og ro.

Se fotos, og læs mere

Othello Plejecenter Fredericia

Helende_Arkitektur

En cirkulær løsning med inspiration fra Globe Theater i London fjernede elegant støjen ved Plejecenter Othello. Det afvekslende byggeri, som er tegnet af CUBO Arkitekter, sikrer alle beboere kig til det indre gårdrum. I fællesområderne bidrager Troldtekt med god akustik, og lofterne giver en visuelt samlende effekt.

Se fotos, og læs mere

Temaoversigt

Troldtekt sætter med temaudgivelser løbende fokus på aktuelle trends og tendenser indenfor akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Troldtekt Newsletter