Tema: Helende arkitektur

Troldtekt, Healing architecture

Hvordan kan arkitektur bidrage til det sociale arbejde? Og kan den rette indretning af et psykiatrisk hospital minimere brugen af tvang? Her i temaet får du eksperternes bud på svarene.

Læs om forundersøgelsen ’Sociale mursten’, som med udgangspunkt i seks cases præsenterer viden om, hvordan arkitektur kan understøtte socialt arbejde.

Få et blik ind i de nye psykiatrihuse i Slagelse og Vejle, og læs om arkitekternes overvejelser bag. Se også, hvordan Kræftens Bekæmpelse har opført syv rådgivningscentre ud fra principper om helende arkitektur.

I temaet kan du desuden få arkitektonisk inspiration fra psykiatrien i Esbjerg, et botilbud for ældre med autisme i Hinnerup og et plejecenter i Fredericia.  

Arkitektur kan være et socialt værktøj

Den A. P. Møllerske Støttefond og Realdania har, i samspil med Arkitektforeningen, taget første skridt mod en mere systematisk indsamling af viden om, hvordan arkitekturen kan understøtte socialt arbejde.

En forundersøgelse af seks udvalgte cases har blandt andet vist, at de fysiske rammer kan nedsætte konfliktniveauet, styrke brugernes stolthed og ejerskab – og skabe mere tryghed i hverdagen.

Troldtekt, Mette Margrethe Elf

Et børnehjem med hjemlig atmosfære

Børnene på døgninstitutionen Villaen i Kerteminde ønskede sig et nyt hjem, som de kunne være stolte af. Et fedt sted, hvor der var trygt, og hvor kammeraterne havde lyst til at komme på besøg.

Derfor har arkitekterne fra CEBRA, ved hjælp af naturlige materialer, saddeltag og individuelle forskelle, skabt et hus, der minder mere om et klassisk rækkehus end en institution for særligt sårbare børn.

Troldtekt, Children's home of the future

Nytænkt arkitektur kan styrke de skrøbelige sind

Transparens, intelligent brug af lys og let adgang til trygge gårdhaver. Det er nogle af de arkitektoniske greb bag de nyopførte psykiatriske hospitaler i Vejle og Slagelse.

Arkitema Architects og Karlsson Arkitekter har tænkt og tegnet de to projekter. På begge tegnestuer fremhæver arkitekterne, hvor vigtigt det er at tilbyde psykiatriske patienter den rette dosis af ro, fællesskab og frihed.

Troldtekt, Healing architecture

Som at få et knus, når man kommer ind ad døren

Tæt ved hospitalernes kræftafdelinger har Kræftens Bekæmpelse opført syv nye rådgivningscentre, bygget efter principper om helende arkitektur.

Afdelingschef Laila Walther fra Kræftens Bekæmpelse fortæller om den store positive forskel, de nye rammer har gjort for patienter, pårørende og frivillige.

Troldtekt, Laila Walther

Tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få aktuel inspiration inden for akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri leveret direkte til din indbakke.

Nyhedsbrevet udkommer cirka otte gange om året, og hver udgave byder på et relevant tema, som foldes ud i artikler, fotos og video.

Troldtekt newsletter

Temaoversigt

Troldtekt sætter med temaudgivelser løbende fokus på aktuelle trends og tendenser indenfor akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Troldtekt Newsletter