Vesterbro-kirke er nu en dagligstue fuld af liv

Vesterbro-kirke er nu en dagligstue fuld af liv

På Vesterbro i København ligger det prisbelønnede Folkehuset Absalon. Hver dag summer her af liv, når alle aldersgrupper stimler sammen til spisning, yoga, dans og kulturelle events.

ArcgencY Arkitekter, arkitekt MAA Allan Lyth, kunstner Tal R og lysdesigner Marianne Tuxen har alle hjulpet ejer Lennart Lajboschitz med at transformere den gamle kirke til et hjemligt rum.

Troldtekt, Absalon Kirke

På Sønder Boulevard falder den tidligere Absalons Kirke ind i facaderækken med sine røde tegl og sit beskedne tårn. Men uden for det klassiske, buede indgangsparti er fortovet tæt pakket med barnevogne og cykler. Og indenfor summer det af liv i rummet, der siden 2015 har dannet ramme om Folkehuset Absalon.

Projektet har lige siden åbningen været en bragende succes. Her er yoga, dansk, babyrytmik, backgammon og – ikke mindst – fællesspisning ved langborde hver aften. Stil dig i kø, betal en 50’er, og spis med. Maden serveres på fade, som uformelt sendes hen ad langbordet. Ligesom hjemme ved spisebordet.

Med fællesskabet i fokus
Historien om Folkehuset Absalon begynder i 2013, da den daværende kirke- og kulturminister, Marianne Jelved (R) beslutter at lukke seks københavnske kirker. Det vækker opsigt, da Lennart Lajboschitz i 2014 lægger godt 10 millioner kroner på bordet for at overtage nøglerne til Absalons Kirke.

Manden, der især er kendt som grundlæggeren af butikskæden Tiger er på en mission. Han vil omdanne den gamle kirke til et kulturhus, der hylder fællesskabet. Til at hjælpe sig har han ArcgencY Arkitekter, arkitekt MAA Allan Lyth, kunstner Tal R og lysdesigner Marianne Tuxen.

– Vi har ramt noget, som folk godt kan lide. De siger, at det er anderledes. Det er rart at være her, det føles hjemligt, det er meget socialt. Børn kan ligge på gulvet og lege. Folk er enormt positive og kommer og siger, at de er glade for stedet, siger Lennart Lajboschitz til i et interview i Børsen kort efter åbningen af Absalon.

En dagligstue i stor skala
Når gæster i dag træder ind i Absalon, kan de se, at det før har været et højloftet kirkerum. Men nu ligner det en dagligstue i stor skala, hvor familien er samlet. Med enkle midler er stedet omdannet til det meget fleksible forsamlingshus med skiftende aktiviteter fra morgen til aften. Alle er velkomne, og alle er repræsenteret.

Stedet er imødekommende med sin hjemlige stemning, hjemlige møbler, lange gardiner og høje reoler, der nedbryder rummets kirkeskala. Den rumlige akse er brudt ved at tilføje en gangbro i fem meters højde langs den ene væg. Det giver flere rumligheder til ophold, og man kan fra overetagen følge aktiviteterne i salen.

Kunstneren Tal R har farvesat Absalon indvendigt, så inde og ude står i stor kontrast. Farverne er kraftfulde og indtager huset, så de matcher det sociale samvær og den brogede palet af aktiviteter.

Akustikken er forbedret markant
En af opgaverne under transformationen fra kirke til kulturhus var at tøjle akustikken. Kirkens oprindelige akustik med en efterklangstid på over 11 sekunder passede nu engang bedre til højtidelig salmesang end til 250 spisende gæsters uformelle snak ved langborde.

Løsningen blev at beklæde loftet og undersiden af gangbroen med et sortmalet Troldtekt akustikloft. Akustikken er med til at sikre den hyggelige atmosfære, som har gjort Absalon ekstremt populært blandt de lokale på Vesterbro.

I begyndelsen af 2017 modtog Lennart Lajboschitz et hædersdiplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi for konceptet med fællesspisning. Og omtrent samme tid valgte Arkitektforeningen København at hædre teamet bag Folkehuset Absalon med prisen Lille Arne – en af de to Arne-priser, opkaldt efter Arne Jacobsen.

– Absalon giver noget nyt til byen, samtidig med at det viser, hvordan kirkernes smukke rammer kan danne et nyt sted for mødet på tværs af generationer i en tid, hvor flere og flere melder sig ud af folkekirken, lød det blandt andet i nomineringsteksten.       

FAKTA: Kulturhuset Absalon

  • Projekt: Ombygning af den tidligere Absalons Kirke til folkehus på Vesterbro i København
  • Åbning: August 2015
  • Arkitekter: ArcgencY Arkitekter, arkitekt MAA Allan Lyth, kunstner Tal R og lysdesigner Marianne Tuxen
  • Bygherre: Lennart Lajboschitz

Troldtekt produkter:

  • Loftsbeklædning: Troldtekt akustik
  • Farve: Sort 207
  • Struktur: Fin struktur (1,5 mm træuld)
  • Kantprofil: Ret kant, K0, monteret med Troldtekt skruer

Tema: Multikulturhuse

Denne artikel er en del af Troldtekts tema om multikulturhuse, hvori vi giver dig eksperternes syn på de nye kulturhuse, der skyder op overalt i landet.

I både storbyer og landsbyer er husene uformelle mødesteder, som samler lokalsamfundet til sport, spisning, salsa og alt derimellem.

Vil du vide mere? Læs flere artikler fra temaet her >

Troldtekt, Kulturhavn Gilleleje