Skolen lever videre som landsbyens eget hus

13:e apr. 2018

Skolen lever videre som landsbyens eget hus

Da skolen i Nr. Vium lukkede, købte borgerne bygningerne uden en plan. Med Erik Brandt Dam Arkitekter som engageret rådgiver skabte de et prisbelønnet multikulturhus, som nu er hele landsbyens samlingspunkt.

For arkitekten handlede processen om at lytte til lokalsamfundet og lade skolens kvaliteter leve videre i det nye hus. Nedrevne vægge, glaspartier, stærke farver samt de oprindelige døre og fliser blev en del af løsningen.

Troldtekt Noerre Vium School

Nr. Vium Sports- og Kulturcenter er historien om et moderne samlingspunkt, bygget på et fundament af engagement. Om et vestjysk sogn, hvor borgerne gik konstruktivt til værks, da skolen blev lagt sammen med nabobyens. Om arkitektur, der har fået ny form og funktion, selvom meget af det gamle er bevaret.

Landsbyen i Skolen, som projektet også hedder, modtog RENOVER prisen 2017. Juryen lagde blandt andet vægt på, at projektet, trods den markante transformation, stadig har bevaret sin historiske betydning for borgerne i lokalområdet. 

Det hele begyndte, da borgerne i Nr. Vium købte den nedlagte skole uden at vide, hvad den skulle blive til. Samtidig havde Lokale- og Anlægsfonden en arkitektkonkurrence, hvor de søgte idéer til nyt liv på landets nedlagte folkeskoler. Den vej rundt opstod der et match mellem Erik Brandt Dam Arkitekter og borgerne i Nr. Vium.

– Vi brugte tre måneder på at udvikle projektet sammen med en gruppe på fire borgere. Det nye hus skulle være en god business case, hvor driften løb rundt fra dag ét. Vi fik derfor overbevist kommunen om, at den lokale daginstitution skulle rykke ind i det nye hus, så der var en fast lejer fra begyndelsen, og så der er liv i bygningen allerede fra tidlig morgen, fortæller arkitekt og indehaver Erik Brandt Dam

Borgernes eget projekt

Arkitektteamet var under hele processen meget bevidst om at gå ydmygt og lyttende til opgaven frem for at komme med et færdigtegnet projekt.
– Skolen har i mange årtier været samlingssted i sognet, og det var vigtigt for os, at arbejde med det bestående og de mentale værdier i bygningen. Borgergruppen skal opleve, at huset er deres eget og ikke arkitektens forestilling. På den måde får værdien af det nye hus bedre fæste i samfundet, siger Erik Brandt Dam.

Transformationen til et multikulturhus krævede flere arkitektoniske greb. Blandt andet blev den isolerede lærerbygning og et tilstødende forsamlingshus revet ned.

– For det første var der for mange kvadratmeter, og for det andet ville vi gerne skabe en større sammenhæng ved at fjerne bygninger, der vendte ryggen til hovedbygningen, siger Erik Brandt Dam og fortsætter:

– Princippet er nu, at alle har front mod hinanden og er en del af flere ting på samme tid. Børnehavebørnene kan se gennem glasvæggene på et møde, som Arla holder. Det handler om transparens og naboskab.

Transformation uden revolution

I det nye hus er det lykkedes at skabe en ekstra multisal ved at fjerne et etagedæk og nogle klasseværelser. Gamle døre er bevaret og flere steder suppleret af et værn, så de nu fungerer som en fransk altan ned mod salene. Også skilte, fliser og vaske fra den gamle skole er bevaret.

– Vi ville gerne vise, at strukturen som gammel centralskole kan transformeres uden en meget stor ombygning. For eksempel var det overraskende at se, hvordan den gamle skole gemte på en helt ny sal, som vi kunne få frem ved at rive vægge og et dæk ned, siger Erik Brandt Dam.

Han og borgerne valgte at trække billedkunstner Malene Bach ind i projektet for at få en uvildig stemme ind over farvepaletten.

– Skolen havde oprindeligt mange farver. De hang ikke så godt sammen, men vi kunne alligevel se, at farverne gjorde noget godt. Malene Bach har på tværs af materialerne i det nye hus arbejdet med en palet af stærke 1960’er-farver og på den måde skabt en klar identitet, fortæller Erik Brandt Dam.

Lofter med autenticitet og nerve

Farveplanlægningen har også omfattet linoleum-gulvene i samspil med Troldtekt lofterne. For eksempel er der valgt sorte lofter som kontrast til røde gulve, mens lofterne andre steder er i lys natur, som bidrager til en rolig flade. Troldtekt er bevidst valgt, fordi det integrerer sig godt i resten projektet, siger Erik Brandt Dam:

– Når et hus skal bruges til sport, fest, møder og daginstitution, er der nogle akustiske udfordringer, og dem ville vi håndtere, uden at vi skulle smøre huset helt ind i absorberende materiale. Troldtekt har et ærligt udtryk, som passer rigtig godt i sammenhængen. Du kan se, hvad det er, og det har en autenticitet og nerve.

Artikel_Noerre_Vium

FOTO: 
Arkitekt Erik Brandt Dam.

Fakta: Nr. Vium Sports- og Kulturcenter

  • Projekt: Landsbyen i Skolen, transformation af Nørre Vium Skole, Danmark
  • Arkitekt: ERIK BRANDT DAM arkitekter (totalrådgiver), CORNELIUS VÖGE Atelier for Arkitektur
  • Bygherre: Nr. Vium Sports- og Kulturcenter

TROLDTEKT PRODUKTER:

  • Loftsbeklædning: Troldtekt akustik
  • Farve: Lys natur & sort 207
  • Struktur: Ultrafin (1,0 mm træuld)
  • Kantprofil: Ret kant, K0, monteret med Troldtekt skruer

Læs case og se flere billeder fra Nørre Vium Skole her.

TEMA: Multikulturhuse

En række nye multikulturhuse har i de senere år set dagens lys. I både storbyer og landsbyer er husene uformelle mødesteder, som samler lokalsamfundet til sport, spisning, salsa – og alt derimellem.

Her på temasiden kan du få forskerens og arkitektens tanker om ”fremtidens forsamlingshuse”. Tag også med til vellykkede multikulturhuse, der skaber liv og fællesskab i storby og landområder.

Troldtekt, Kulturhavn Gilleleje