TEMA: Sundt indeklima i skoler

Troldtekt Skovbakkeskolen

Det er skolebørnene, der udgør fremtiden. Derfor skal vi give dem de bedste rammer til at udvikle sig og lære nyt. Ikke desto mindre ringer klokken hver dag ind til et dårligt indeklima på alt for mange nedslidte skoler. Her er der typisk problemer med dårlig luftkvalitet – og det koster på sygefravær og læringskurve.

Heldigvis er der også skoler, som tilbyder forhold i verdensklasse. Hvor bygherrer og rådgivere har gjort deres hjemmearbejde for at vælge de bedst mulige løsninger. Og hvor områder som akustik, luftkvalitet, lys, design og økonomi går op i en højere enhed.

Her på siden kan du læse om både udfordringer og byggetekniske løsninger i moderne skoler. Se også, hvilken forskel Troldtekt gør for indeklimaet i skolerne. Tag blandt andet med til smuk skolearkitektur, hvor løsningen Troldtekt ventilation forener god akustik med jævn indblæsning af frisk luft.

Skab sunde rammer om børns læring

Skolebørn udgør fremtidens Danmark. Derfor skal vi give dem sunde rammer til at lære.

Få viden om skolers indeklima - og arkitektoniske tips til at forbedre det.

>> Download e-bog her!

Troldtekt e-bog om sundt indeklima i skoler

Styrk skolens indeklima, mens byggeriet er i gang

Der er brugt milliarder af kroner på at energirenovere danske skoler, men de fleste elever møder stadig ind til dårlig luftkvalitet. Under en renovering er det muligt at sikre et bedre indeklima – uden store merudgifter. Sådan lyder det fra Alice Andersen, civilingeniør i indeklima og energi hos COWI.

Få ingeniørens råd til et bedre indeklima

Troldtekt, Indeklima i skoler

Realdania samler skolers viden om bedre indeklima

Hvad skal der til, for at en kommune får succes med at forbedre skolernes indeklima? Det spørgsmål sætter Realdania på dagsordenen med et nyt pilotprojekt, hvor målet er at opsamle og dele metoder til bedre indeklima.

Læs interview med projektleder Anne Gade Iversen

Troldtekt, Indeklima i skoler

Film: Sunde rammer om læringen i Aabenraa

UC Syds nye campus i Aabenraa er opbygget som en lille by med gader og torve. Arkitekturen byder på masser af dagslys, ventilation og god akustik. Se filmen, hvor Peer Teglgaard Jeppesen, Design Director & Partner hos Henning Larsen Architects, viser rundt i bygningen.

Se filmen fra campus i Aabenraa

Troldtekt UC Syd AAbenraa

Grønløkkeskolen (Aarhus)

Troldtekt Grønløkke School, Tranbjerg, Denmark

Op til en større renovering analyserede rådgivningsfirmaet Ekolab seks ventilationsløsninger. Troldtekt ventilation var mest energibesparende og bedst på indeklima.

Mere om erfaringerne

Skovbakkeskolen (Odder)

Troldtekt Skovbakkeskolen

Skolen, tegnet af CEBRA arkitekter, var nomineret til Årets skolebyggeri 2018. Bygningen er en by i byen med indre torve, gader og rum til fordybelse eller leg.

Se fotos, og læs mere

Flowfactory (Haderslev)

Troldtekt, FlowFactory

Flowfactory er en del af VUC Syd i Haderslev. Bygningen ligger på byens havn og indpasser sig i det tidligere industrielle miljø med en markant arkitektur i rå materialer.

Se fotos, og læs mere

Manglende ventilation belaster skolers indeklima

I ni ud af ti danske klasselokaler bliver indeklimaet i løbet af skoledagen så dårligt, at det overstiger myndighedernes anbefalinger. Det viser detaljerede målinger af CO2-niveauet i 245 danske skoleklasser.

Manglende ventilationssystemer er den primære årsag til problemerne, lyder det fra professor Geo Clausen fra DTU, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Troldtekt, Geo Clausen

Video: Frisk luft i skolen - uden træk, støj og synlige installationer

Troldtekt ventilation kombinerer god akustik, et lavt energiforbrug og frisk luft uden træk. Løsningen er blandt andet velegnet til skoler, hvor tung luft ofte går ud over koncentrationen.

I en kort film kan du se eksempler på, hvor slemt det står til med indeklimaet i klasserum. Se også, hvordan Troldtekt ventilation virker i praksis – og hvilke dokumenterede fordele løsningen giver.

Troldtekt, ventilation

Over 100 skoler har ondt i arbejdsmiljøet

På hundredvis af skoler landet over er arbejdsmiljøet så dårligt, at det giver anledning til anmærkninger fra myndighederne. Det har både DR og TV2 for nylig dokumenteret.

Dårligt indeklima med lav luftkvalitet er en af de store syndere, og det går ud over undervisningen. Også støj og dårlig akustik bidrager til stress og konflikter.

Troldtekt school working environments

Skoler kæmper for at forbedre indeklimaet

Pladsmangel, dårlig drift af klimasystemer og strenge krav til renoverede bygninger gør det svært for mange skoler at rette op på et tungt indeklima.

Skolerne bør tænke i alternative løsninger, for det er ofte muligt at opnå mærkbare forbedringer, selv hvis kravene til luftkvalitet ikke kan opfyldes 100 procent, mener ekspertisechef i indeklima Peter Noyé fra Niras.

Troldtekt Schoolyard

Forskere: Ventilationsloft gavner byggeri og budget

Forskere fra Aalborg Universitet har nu dokumenteret, at akustiklofter med lavtryksventilation giver høj komfort og store besparelser. Troldtekt har deltaget i forsøgene med Troldtekt ventilationslofter.

Troldtekt Rathlouskolen

Frisk luft har effekt som et ekstra års læring

Elever klarer sig ti procent bedre, når luftkvaliteten er i top. Det viser et DTU-forsøg på Vallensbæk Skole, hvor to lokaler fik monteret et ventilationsloft fra Troldtekt.

Loftet sikrer en optimal luftblanding – og bruger kun halvt så meget energi som andre ventilationsløsninger.

Troldtekt, Vallensbæk School

Nyt overblik over akustikkens ABC

En ny vejledning fra Trafik- og Byggestyrelsen giver det enkle overblik over akustikkrav i blandt andet undervisningsbygninger. Især i rum, der også skal fungere som dagtilbud, kræver det fokus fra projektstart at leve op til kravene om korte efterklangstider.

Få gode råd fra Mads Bolberg, specialist i DELTA Acoustics (en del af FORCE Technology). DELTA har været med til at udarbejde den nye vejledning, og Mads Bolberg har stor erfaring med at rådgive om akustik i skoler.  

Troldtekt vejledning

DCUM: Indretning påvirker indlæring

Folkeskolereformen skærper behovet for klasseværelser, der ikke er indrettet som en ensartet masse.

Forskellige lys-, luft-, lyd- og temperatur-forhold indgår i opskriften på bedre læring, forklarer Rasmus Challi, som er specialkonsulent hos Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Troldtekt, Roskilde Chatedral school

Skyd genvej til den gode akustik

Troldtekt akustik Plus forstærker lydabsorptionen, så efterklangstiden holdes i bund – for eksempel i undervisningslokaler, fællesarealer og lærerværelser.

Løsningen består af en Troldtekt plade med et lag mineraluld limet fast på bagsiden og kan monteres med en indbygningshøjde på helt ned til 43 mm.

Troldtekt, Vibeengskolen

City of Westminster College

Troldtekt Westminister College

schmidt hammer lassen architects står bag City of Westminster College, som med sine åbne og fleksible rum er et flagskib inden for moderne undervisningsarkitektur. Lydabsorption har været særlig vigtig i det store fritids- og sportscenter og på skolens værksteder, derfor er der i disse rum monteret Troldtekt akustikløsninger.

Se fotos, og læs beskrivelsen

Roskilde Katedralskole

Troldtekt, Roskilde Chatedral school

Sweco Architects står bag renoveringen og udbygningen af Roskilde Katedralskole, der iøvrigt er kåret som Danmarks mest populære gymnasium. Når så mange mennesker samles i en hektisk hverdag, så er dagslys, indeklima og akustik af afgørende betydning. Derfor er der i såvel kantine som i de nye undervisningsrum anvendt Troldtekt ventilation.

Se fotos, og læs beskrivelsen

Vibeengskolen

Troldtekt, Vibeengskolen

I Haslev står en helt nybygget folkeskole klar til at tage imod 500 elever og deres lærere. En stor del af skolens læringsrum skal rumme mange børn og aktiviteter på samme tid, derfor er der valgt en Troldtekt akustik Plus løsning, som lever helt op til de høje akustiske krav. Skolen, der er tegnet af Arkitema Architects K/S, har fokus på bæredygtighed og er i lavenergiklasse 1.

Se fotos, og læs beskrivelsen

Temaoversigt

Troldtekt sætter med temaudgivelser løbende fokus på aktuelle trends og tendenser indenfor akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.

Troldtekt Newsletter