Men i virkeligheden har den største udfordring ved byggeriet af Frederikssund Svømmehal ikke været at bygge på en skråning, men i højere grad at få indrettet en moderne svømmehal, der imødekommer mange forskellige behov:
– En generel tendens inden for det offentlige byggeri er ønsket om at kæde flere tilbud sammen. For eksempel i skoler, der også skal fungere som SFO eller fritidsklub. Det ønske går også igen i forhold til nye svømmehalsbyggerier: At anlæggene skal kunne rumme flere fritidstilbud, så man kan skabe synergier og give flest muligt lyst til at være med, forklarer Niels Haugaard.
Den tendens kan man genkende i Lokale og Anlægsfonden, der i 2018 udgav analysen ”Hvad er et velfungerende svømmeanlæg?”. Kort efter offentliggørelsen af analysen pegede udviklingskonsulent Jakob Færch på, at der i disse år foregår en udvikling af designet i svømmehallerne, så faciliteterne bliver attraktive for flere:
– Danskernes brugermønstre og motionsvaner har ændret sig rigtig meget over de seneste 20-30 år, så måden, mange danske svømmehaller er designet på, er outdatet. Vi ser for eksempel vækst inden for vandsporten, og udøverne vil gerne bruge svømmehallen til vintertræning og kurser i vandsikkerhed. Konkurrencesvømmerne vil styrketræne på kanten, og for wellness-gæsterne er det afgørende med ro til at stimulere sanserne. Derfor har vi fokus på, hvordan vi får nye aktivitetsmuligheder ind i hallerne og ned i bassinerne, lød det fra ham.
Lokale og Anlægsfonden beskæftiger sig med at udvikle faciliter, der løser udfordringer i fritidssektoren – blandt andet som følge af ændringer i danskernes idrætsvaner.
I fondens analyse er en af de centrale konklusioner, at hver tredje badegæst oplever, at andre brugere begrænser dem, og det koster på tilfredsheden. Kritikken retter sig især mod multifunktionelle bassiner, hvor mange skal kæmpe om det samme område, og der ikke er en klar opdeling mellem forskellige aktiviteter. En løsning kan derfor være at lave bassiner, som er fleksible – altså kan tilpasses forskellige behov.