Når arkitekter arbejder med at omdanne eksisterende bygninger og områder til noget nyt, er de på godt og ondt tvunget til at forholde sig til udgangspunktets eksisterende egenskaber, både i materiel og social forstand.
Hvis det kan virke tillokkende at viske tavlen blank, så bør man huske, at tålmodighed er en dyd, når det gælder transformation. For der er ofte mulighed for at gøre byggeriet mere bæredygtigt ved at genbruge materialer og samtidig udnytte bygningens potentiale for at danne rammen om nye sociale sammenhænge. Sådan siger arkitekt og byggeøkonom Suna Cenholt, partner i Pluskontoret Arkitekter.
– Vores bygninger er en væsentlig del af vores kulturarv og udgør det faste stof, der er en del af byens fortælling. Som arkitekter vil vi gerne spotte stedets iboende kvaliteter og afkode, hvad det er, der fungerer godt. Der er altid noget godt, og så må man udvikle ud fra de unikke karakteristika. Jeg tror ikke på tabula rasa, for de eksisterende rammer giver som regel masser af inspiration. Det er lidt som at have en mur at spille op ad, og stedet peger ofte på sine egne finurlige kvaliteter. En gammel fabrik kan for eksempel have et fantastisk lysindfald, der kan udnyttes til at skabe gode arbejdspladser og kontormiljøer, siger hun.