Nye aktivitetsformer kræver nytænkt arkitektur

12:e feb. 2020

Skoler til bevægelse. Indendørs rum med parkour og gadefodbold. En hel sportsby under ét tag. Sport og bevægelse anno 2020 foregår i nye rammer. Det er vigtigt, at faciliteterne er designet til fysisk aktivitet og støj - men stadig med sans for æstetikken. Læs mere i et nyt online-tema fra Troldtekt A/S.

Parkour, gadefodbold og street basket. Gadeidræt er ikke et nyt fænomen. Nyt er det til gengæld, at aktiviteter på asfalt nu er rykket indenfor i nye gadeidrætshuse – såkaldte streetmekkaer, som nonprofitorganisationen GAME står bag. Et af husene er opført i Aalborg med JAJA Architects ved tegnebrættet.

– Tanken bag GAME Streetmekka er at flette gadens uformelle karakter og aktiviteter ind i de rå industrielle rammer og gøre gadeidræt og gadekultur tilgængelig for alle hele året, fortæller Kathrin Gimmel, arkitekt og partner ved JAJA Architects.

– Gadeidrætten er en meget social sport. Det stiller krav til arkitekturen, der i ligeså høj grad skal indbyde til socialt samvær. Vi har for eksempel etableret en stor trappe i krydsfiner, hvor man både kan slappe af og dyrke forskellige former for bevægelse, fortsætter hun.

Interviewet med Kathrin Gimmel er en del af et nyt tema på www.troldtekt.dk. Temaet sætter spot på nye aktivitetsformer og – ikke mindst – den arkitektur, hvor de foregår.

Arkitekturen sætter børn i bevægelse

I temaet indgår også et interview med arkitekt Nicolas Munkø fra Kullegaard, som fortæller om tankerne bag den nye Holbæk Sportsby, hvor svømmehal, ketcher-sport, multihal, mountainbikespor og et moderne sundhedscenter er samlet på 23.000 nybyggede kvadratmeter.

Desuden byder det nye tema på en artikel om projektet Skole+, som har kortlagt, hvordan fornyelse af den eksisterende skolearkitektur fremmer børns bevægelse. En af de seks skoler i projektet er Søndervangskolen i Aarhus. Her er borde på snorlige rækker afløst af formidlingstrapper, og skolens lange gange er forvandlet til en bevægelsessti med et hav af aktiviteter.

– Da vi tilrettelagde aktiviteterne på bevægelsesstien, tog vi udgangspunkt i tre motivationsfaktorer for bevægelse: Konkurrence, nysgerrighed og socialitet. Nævnt i omvendt rækkefølge er der for eksempel hængekøjer, hvor man kan gynge sammen eller ligge og tale med veninderne. Nysgerrigheden bliver stimuleret af stationer, hvor børnene selv skal regne ud, hvordan rekvisitterne kan bruges. Konkurrence-elementet giver sig selv, når man slipper børn løs på en alsidig lege- og forhindringsbane, siger Martin Roald Schrøder Poulsen fra NERD Architects, som har formet skolens nye rammer.

Krav om god akustik og naturlig styrke

I Aalborg Streetmekka, Holbæk Sportsby, Søndervangskolen og en række andre bygninger til bevægelse er Troldtekt akustikløsninger tænkt ind som en del af designet. Det er ikke tilfældigt, for akustiske egenskaber har stor betydning, når alt fra ivrige boldspillere til jublende legebørn slår sig løs. Samtidig er Troldtekt et slidstærkt materiale, der også rummer en bred vifte af designmuligheder til de topmoderne faciliteter.

Om valget af Troldtekt i grå natur til Aalborg Streetmekka siger Kathrin Gimmel:

– Akustikpladerne spiller rigtig godt sammen med de øvrige materialer. De er blevet installeret mellem de eksisterende betonbjælker, og det giver et rigtig flot look og ikke mindst god lydabsorbering, der er essentielt i et gadeidrætshus.

Temaet byder også på en online rundtur til Aarhus Internationale SejlsportscenterIdrættens Hus i Roskilde og Ørestad Streethal.

>> Læs temaet om sport og bevægelse her 

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt A/S er førende udvikler og producent af akustikløsninger til lofter og vægge.
  • Siden 1935 har naturmaterialerne træ og cement været råvarerne i produktionen, som foregår i Danmark under moderne, miljøskånsomme forhold.
  • Troldtekts forretningsstrategi er tilrettelagt med designkonceptet Cradle to Cradle som det centrale element for at sikre miljømæssige gevinster frem mod 2022.

YDERLIGERE INFORMATION:

Adm. direktør i Troldtekt A/S Peer Leth: 8747 8130 // ple@troldtekt.dk       
Marketing- og kommunikationschef Tina Snedker Kristensen: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk   

Download pressemeddelelse

Fakta om Troldtekt A/S