Et år med dobbelt fejring i Utzon Center

I 2018 ville Danmarks mest berømte arkitekt, Jørn Utzon, være fyldt 100 år. Det er samtidig 10-års-jubilæum for Utzon Center i Aalborg, som markerer feståret med en række begivenheder under titlen Utzon100.

Troldtekt akustiklofter i Utzon-byggeri

2018 er et Utzon100-år fyldt med oplevelser på havnefronten i Aalborg. Tre udstillinger, hvoraf én vises i både Aalborg, København, Sydney og Bruxelles, en film, konferencer, foredrag, events og undervisning til børn i skoler og fritid. Det er bare en del af det program, som kronprinsen åbnede den 9. april, og som siden har markeret, at 2018 ville have været året for Jørn Utzons 100-års fødselsdag.

– Interessen har været overvældende både lokalt, nationalt og internationalt. Udenlandske tv-stationer og internationale magasiner som Wallpaper Magazine og Monocle har fundet vej til Aalborg, og det har ændret vores besøgstal, så andelen af udenlandske gæster er fordoblet i 2018. Samtidig har vi haft langt flere børn på besøg end normalt, siger Lasse Andersson, kreativ direktør på Utzon Center.

– Arkitekturudstillinger bliver ofte meget nørdede, men man skal ikke være arkitekt eller uddannet inden for byggeri for at få en oplevelse hos os. Det mål rammer vi spot on i jubilæumsudstillingen. Alle kender historien om arkitekten, der har tegnet det 20. århundredes mest berømte bygning, så det er en fantastisk historie og nogle fantastiske værker, vi bygger ovenpå.

Det sidste store mesterværk
Den berømte arkitekt døde den 29. november 2008 – 90 år gammel. Jørn Utzons sidste store mesterværk var netop Utzon Center i Aalborg, som blev skabt i samarbejde med hans søn, arkitekten Kim Utzon. Centerets blanke tage og markante geometri gør bygningen til et tydeligt fikspunkt, ikke mindst set fra Limfjorden lige udenfor. Der er anvendt Troldtekt som akustikloft i en væsentlig del af centerets 2.800 kvadratmeter. Det er lys Troldtekt – skåret til, så bredden af hver plade kun er 40 centimeter.

Troldtekt akustiklofter i Utzon-byggeri

Utzon Center er skabt til at være en ramme for oplevelser med arkitektur og design, og den ambition har ikke skuffet.

–  Det er et hus med en markant placering – det står som en diamant på havnefronten. Men det er også et afbalanceret hus, som favner bredt. Mange bruger huset til konferencer og events, og vi huser bryllupper, barnedåb og konfirmationer. Jørn Utzon havde en åben og eksperimenterende tilgang til verden, og den forsøger vi at adoptere ved at invitere alle indenfor, siger Lasse Andersson.

Læs mere om arkitektur i Utzon Center

Få mere Utzon-inspiration
Tag med til en række byggerier skabt af Kim Utzon Arkitekter i galleriet herunder.

Utzon-inspiration