Arkitektur til ældre

Demografien går mod en større andel af ældre i befolkningen. Det stiller krav til mere fleksibel arkitektur af høj kvalitet.

Fleksibel arkitektur af høj kvalitet

Der stilles krav til mere fleksibel arkitektur af høj kvalitet, hvor seniorer kan blive boende i mange år, selvom deres behov ændrer sig. Diskrete designtiltag kan for eksempel gøre det muligt at omdanne et helt almindeligt hjem til en plejebolig.

Her på temasiden kan du læse om arkitektur til både ressourcestærke ældre og dem med brug for mere pleje. Tag også med til vellykkede eksempler på ældreboliger, der er både hyggelige, æstetiske og funktionelle.

Læs desuden, hvordan Troldtekt akustikplader kan være med til at skabe sunde, komfortable og robuste rammer i boliger til seniorer – og hvordan den gode akustik kan blive en integreret del af et karakterfuldt design.   

Derfor stiger behovet for boliger til ældre

I de kommende år kommer der markant flere ældre i Danmark – og de lever længere. Men boligmarkedet er dårligt rustet til at imødekomme de ældres behov for boliger. Dyk ned i fakta, og læs interviewet med en ekspert fra Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed, der kommer med sine bud på de største udfordringer.

Fremtidens ældre stiller nye krav til boligen

Antallet af ældre stiger i de kommende årtier, og det gør deres forventninger og ønsker til boligen også. Et samarbejde mellem pensionsselskabet PFA og OK-Fonden skal imødekomme noget af efterspørgslen. I artiklen fortæller OK-Fondens direktør om, hvordan fremtidens arkitektur til ældre adskiller sig fra den i dag.

Arkitektur til mennesker med demens skal rumme individets livshistorie

At gentænke det velkendte er en af arkitektens vigtigste opgaver i arbejdet med fremtidens plejeboliger til mennesker med demens. Her er hjemlighed og tryghed vigtige kodeord, og det handler om at bruge kendte former og sunde materialer, når der skal skabes nye hjem og miljøer med plads til den enkeltes livssituation og livshistorie.

Skovparken Plejecenter: Et værdigt sidste hjem

Trygge og hjemlige rammer er altafgørende for livskvaliteten hos ældre med demens. Her spiller særligt stoflige og varme materialer en stor rolle, og det samme gør funktionaliteten, hvor det blandt andet er lykkedes at forene et avanceret skinnesystem med Troldtekt akustiklofter.
Akustiklofter fra Troldtekt i sundhedsbyggeri

Derfor er Troldtekt den oplagte akustikløsning i seniorboligen

Ro, karakter og hygge. Troldtekt akustikplader er med til at skabe sunde og komfortable rammer i boliger til seniorer. Samtidig er det en robust løsning, som kan males mindst 15 gange, uden at det forringer de akustiske egenskaber.

Referencer med ældrearkitektur

Hornbækhave

Hornbækhave er et nybygget plejehjem, hvor der har været stor fokus på at skabe nogle omsorgsfulde rammer i en arkitektur, der forbinder stedet med omgivelserne.

Skovvang

Beboerne på Skovvang demensplejehjem har fået nogle lyse og indbydende boliger, hvor omsorgen afspejles i arkitekturen og indretningen.

Postens Vej

Omgivet af fredskov i De Kellerske Bakker ligger 60 plejeboliger for mennesker med psykiske og fysiske handicaps fordelt i fire boenheder.
Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i sundhedsbyggeri

Solgaven

Plejehjemmet Solgaven Valby er særligt indretttet for blinde og svagtseende borgere. Derfor understøtter arkitekturen og indretningen en hverdag, hvor borgerne føler sig hjemme i bygningen og let orienterer sig.
Troldtekt Nursing home Randers

Huset Nyvang

I Randers har man opført et topmoderne plejecenter efter hollandsk forbillede. De 60 almene plejeboliger er organiseret som en lille landsby med huse i ét plan.

Seniorfællesskab Sønderborg

Her er et sjældent vellykket projekt, hvor alting går op i en højere enhed. Beliggenheden er suveræn med betagende udsigt over Alssund ved Sønderborg. Bare få meter fra kajkanten, hvor man kan sætte kajakken i vandet eller bare nyde solen på den træbeklædte bro.

Demensplejecenter Ølgod

Plejecenteret Skovparken for mennesker med svær demens er opført som en sammenhængende helhed med længer ud i landskabet. Der er lagt vægt på sanselige og bæredygtige materialer i byggeriet.
Vægbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i sundhedsbyggeri

Bangs Have

Det nye plejehjem i Struer er bygget med tanke på en tryg og stimulerende dagligdag for alle beboere og ­personalet. Her er en rig variation af materialer, rumligheder – og ­sam­tidig et godt indeklima.