House of Jacob Jensen

Navnet Jacob Jensen er en hjørnesten i begrebet ’Scandinavian Design’.

Troldtekt Jacob Jensen
Foto: Thomas Mølvig, architect MAA

Ved et forunderligt sammentræf fik den unge Jacob Jensen arkitekten Jørn Utzon som gæstelærer på Kunsthåndværkerskolen i 1950. Utzon holdt et kursus i ’industriel formgivning’, og det kom i den grad til at præge Jacob Jensens videre karriere. Her mødtes to dynamiske personligheder, som begge var dybt fascineret af masseproduktion og avanceret design. Jacob Jensen gennemførte som den eneste kurset og har ofte refereret til Utzons påvirkning. I dag er de begge regnet blandt det 20. århundredes ypperste formgivere inden for hver sit felt.

Kærlighed ved første blik

Mit eget første møde med Jacob Jensens banebrydende design kan dateres meget præcist, nemlig den 13. maj 1973, og det var kærlighed ved første blik. Konfirmationsgaven var en rød transistorradio – nærmere betegnet en Beolit 600 – som var en af B&O’s helt store salgssucceser i de år. Den var lige så enkel som den var elegant, og som noget meget væsentligt, så var lyden helt anderledes distinkt og nuanceret end i de gængse transistorradioer.

Udover fremragende lyd havde Beolit 600 også flere interessante features. Håndtaget kunne sættes i en position, hvor det blev til en støttefod, så radioen kunne ligge i en skrå vinkel på bordet eller reolen. En særlig raffineret detalje var to små stålkugler, som var forsænket i aluminiumsprofilet, hvorpå frekvenserne var markeret med sorte tal. Kuglerne bevægede sig ved hjælp af en magnet, når man stillede ind på Program 3 og Hitparaden. Den røde Beolit 600 var – som Jacob Jensen selv betegner sit design – ’anderledes men ikke mærkelig’.

Naturen som inspiration

House of Jacob Jensen ligger i naturskønne omgivelser ved landsbyen Hejlskov, nogle få kilometer nordøst for Skive. Ikke så langt fra Struer og B&O, men meget langt fra storbyens larm og jag. Selve tegnestuen har i mange år været beliggende direkte ud til Limfjorden ved Hejlskov, og her har netop naturens mangfoldighed været den helt store inspirationskilde for Jacob Jensen og hans søn Timothy, som i 1990 overtog firmaet og siden har haft den daglige ledelse. Derfor var det logisk at etablere en design kollektion, administration og mødefaciliteter i umiddelbar nærhed af stedet, hvor tingene bliver skabt. Samtidig var det en flot måde at fejre tegnestuens 50 års jubilæum på.

Valget faldt på en gammel præstegårdslade, som har undergået en total renovering, og nu fremstår som en fremragende ramme om tegnestuens imponerende produktion. Bygningen på 800 m2 er enkel og nærmest japansk i sit udtryk. De koksgrå facader i tegl og det blanke ståltag giver mindelser om de kendte produkter fra B&O. Bygningen graver sig ind i det kuperede terræn, og mod syd er tagfoden i direkte kontakt med græsmarken.

Udpræget minimalistisk

Indenfor er stemningen imødekommende og uformel. Der er tændt op i den store sortmalede pejs på denne råkolde dag i februar. Ladebygningen er ét stort sammenhængende rum, som dog kan opdeles i selve udstillingsdelen og et særdeles attraktivt møderum med udsigt over markerne. Her er også indrettet kontorarbejdspladser til Jacob Jensen Brand. I den sydlige gavl er der indplaceret en hems med en enkelt arbejdsplads og et mødebord. Herfra kan man overskue hele udstillingsarealet og dermed mere end 50 års designhistorie. Mere end 700 forskellige genstande, som alle har været med til at gøre Jacob Jensen Design til det verdensfirma, det er i dag. Mange produkter er velkendte, og især overraskes man over den kolossale spændvidde i dette livsværk, der ubesværet er gået i arv til næste generation.

Selve indretningen er også præget af eget design, herunder køkkenet, arkivsystemet og en del af inventaret i form af telefoner, vejrstationer, støvsugere m.v. Interiørets materialeholdningen er minimalistisk og rummene præget af ro. Det mørke stengulv modsvares af et gennemgående loft i hvidmalede Troldtekt plader.

Timothy Jacob Jensen siger: "Grunden til at vi valgte Troldtekt var, at det er en fabelagtig akustisk måde at lave loft i et sådan stort hus, og rent fortællingsmæssigt har det en, man kan næsten driste sig til at sige, poetisk reference til høet og halmballerne, som i sin tid blev opbevaret i disse lokaler. Vores verden er bygget op af rigtige, gode og simple løsninger, - og en god løsning er ofte simpel i sin funktion og enkel i sin konstruktion - som Troldtekt !"