TEMA: Renovering og transformation

Byggeriet står for op imod 40 procent af verdens ressource- og energiforbrug samt CO2-udledning. Der er potentiale for at udnytte ressourcerne bedre ved at vælge sunde materialer med lang levetid og transformere eksisterende bygninger til nye formål.

Hver gang vi på Jorden leder ti ton CO2 ud i atmosfæren, kommer mere end ét ton fra produktion og håndtering af byggematerialer. Knap tre ton kommer fra driften af bygninger. Der er dermed potentiale for store klimagevinster – og ofte også en høj arkitektonisk værdi – i at opgradere og omdanne eksisterende bygninger frem for at bygge nyt.

Netop transformation er temaet på denne side, hvor du også kan læse om begreber som totaløkonomi (LCC) og livscyklusanalyse (LCA). Se desuden en række vellykkede eksempler på transformationer, hvor arkitekterne har fundet en vellykket balance mellem oprindelige detaljer og nye greb.

Foto: Darewhan Amin

Næste vil forandre byggeriets syn på genbrugsmaterialer

Vil du se, hvordan et mere cirkulært byggeri kan se ud, så hold øje med den sekundære bebyggelse. Her demonstrerer den cirkulære design- og byggevirksomhed Næste, hvordan skure i stor skala kan opføres – udelukkende med genbrugte byggematerialer og spild fra den primære byggesektor. Potentialet er enormt, siger stifter Niels Jakubiak Andersen.

 

Foto: Olaf Wiechers, arkitekt

Fra erhverv til boliger: Fem vellykkede forvandlinger

Det kan både kræve færre ressourcer og tilføre en høj designfaktor, når bygherrer bevarer og renoverer frem for at bygge nyt. Tag et kig indenfor i en række æstetiske privatboliger i Sverige, Danmark, Tyskland og England. Fælles for dem er, at ejerne har transformeret tidligere erhvervsbygninger – og suppleret med Troldtekt akustikløsninger.

Olav de Linde: Fornyelse og bevaring går hånd i hånd

Ejendomsselskabet Olav de Linde er især kendt for sin særlige tilgang til bygningstransformationer, hvilket blandt andet er blevet belønnet med Bygherreprisen 2023. Læs interviewet med selskabets grundlægger, Olav de Linde, som også fortæller om kontorhøjhuset Mindet i Aarhus.

 

Flere artikler i temaet om Renovering og transformation

Arkitekt bag Maltfabrikken: - For os handler det om at træde lidt i baggrunden og i stedet lade bygningen tale

Praksis Arkitekter har stået bag transformationen af den gamle Maltfabrik i Ebeltoft, som i dag fungerer som kulturcenter og samlingspunkt. Læs om tegnestuens tilgang og de erfaringer, arkitekterne tog med sig fra projektet.

Efter endt levetid: Sådan kan Troldtekt akustikplader indgå i nye kredsløb

Troldtekt arbejder med returmodeller, der kan give akustikpladerne en eller flere ekstra livscyklusser.
Ordninger for træbetonrester fra både Troldtekts egen produktion og kundernes byggepladser er etableret i Danmark. Ambitionen er også at genbruge, genanvende og upcycle plader fra nedrivninger.

Her kan beboerne selv vælge genbrugsmaterialer til deres kommende hjem

I det nye bo- og byggefællesskab Sjællandsk Muld har de kommende beboere mulighed for at vælge genbrugsmaterialer og fraskær til opførelsen af deres hjem. Mere magt til beboerne giver mere bæredygtige valg, lyder tesen.

Lad byggematerialerne leve videre efter en transformation

En markant del af verdens CO2-udledning kommer fra produktion af byggematerialer. Derfor er der stort potentiale i at forlænge materialernes levetid frem for at skifte til nyt.
Troldtekt akustikplader har en levetid på mindst 50-70 år – og kan males, uden at det forringer de akustiske egenskaber. Se, hvordan gamle Troldtekt lofter har fået nyt liv efter renovering og transformation.

Gård fra 1700-tallet er transformeret til energirigtige boliger

Stenberg i Hudiksvall er en gård, hvor der har boet mennesker siden 1700-tallet. Nu er den omdannet til otte lejligheder, som er opført ud fra passivhus-standarden, hvor der i imponerende grad er tænkt i energioptimerede løsninger.

Fremtidens bygninger skal kunne skilles ad

Byggeriet skal skifte fra en lineær til en cirkulær tankegang, hvor flere materialer genbruges på højest mulige værdiniveau. Sådan lyder det fra Kasper Guldager Jensen, stifter af GXN og medlem af regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi.

Levetiden vejer tungt i det bæredygtige byggeri

Holder et byggemateriale i 50 år, eller skal det udskiftes efter 15? Svaret har stor betydning for både økonomi og miljøpåvirkning i dit byggeri.

Bevar de finurlige kvaliteter

Glem alt om tabula rasa. Alle steder har iboende kvaliteter, som arkitekter bør stræbe efter at bevare, når bygninger og områder skal omdannes til noget nyt.

Referencer

Se flere aktuelle temaer

Se også vores andre aktuelle temaer, hvor vi sætter fokus på trends og tendenser inden for akustik, indeklima, arkitektur og bæredygtigt byggeri.