Fremtidens sunde skoler

Det er skolebørnene, der udgør fremtiden. Derfor skal vi give dem de bedste rammer til at udvikle sig og lære nyt.

Ikke desto mindre ringer klokken hver dag ind til et dårligt indeklima på alt for mange nedslidte skoler. Her er der typisk problemer med dårlig luftkvalitet – og det koster på sygefravær og læringskurve.

Heldigvis er der også skoler, som tilbyder forhold i verdensklasse. Hvor bygherrer og rådgivere har gjort deres hjemmearbejde for at vælge de bedst mulige løsninger. Og hvor områder som akustik, luftkvalitet, lys, design og økonomi går op i en højere enhed.

Her på siden kan du læse om både udfordringer og byggetekniske løsninger i moderne skoler. Se også, hvilken forskel Troldtekt gør for indeklimaet i skolerne. Tag blandt andet med til smuk skolearkitektur, hvor løsningen Troldtekt ventilation forener god akustik med jævn indblæsning af frisk luft.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i skolebyggeri

Indeklimaet på de danske folkeskoler halter fortsat

Det seneste masseeksperiment om skolernes indeklima viser, at det står lige så galt til som under målingen i 2009.

Årets skolebyggeri 2022 er meget mere end en skole

Med Vrå Børne- og Kulturhus har Hjørring Kommune skabt et helt unikt byggeri. Her kan du læse et interview med to af rådgiverne på projektet.

KHR Architecture: Fremtidens skoler – fra Nuuk til Berlin

Fremtidens sunde skoler. Læs interview med Palle Bo Rasmussen, arkitekt og international direktør i KHR Architecture

Sådan får vi bedre skolebyggeri efter corona

Corona-pandemien har afsløret områder, hvor vores skoler kunne bygges, renoveres og indrettes smartere. Læs mere om coronas betydning for skoledesign her!

Göteborgs nye bæredygtige vartegn

Lindholmens Tekniske Gymnasium i Göteborg vandt prisen som Årets skol- och förskolebyggnad 2021. Læs interviewet med arkitekterne bag

Ny arkitektskole indbyder til eksperimenter og fællesskab

Troldtekt lofter giver en sammenhæng mellem rummene og absorberer lyd, så akustikken er optimal. Materialerne indenfor er nøje afstemt og giver en fin balance mellem de rå overflader i stål og beton og de varmere materialer i træ. Se billeder fra den nye arkitektskole i Aarhus her.

Skolebyggeri med positivt klimaaftryk

Feldballe Friskole ønskede en tilbygning, som kan fortælle eleverne historien om bæredygtighed, og som har et sundt indeklima, flot arkitektonisk design og ikke mindst sætter et positivt klimaaftryk. Arkitektfirmaet Henning Larsen gik ind i opgaven med nysgerrighed og skarpt fokus på bæredygtige løsninger. Læs om projektet her.

Sådan bidrager Troldtekt til bedre indeklima i skoler

Troldtekt akustikløsninger gør en forskel inden for akustik, luftkvalitet, lys, design, holdbarhed og økonomi og bidrager til en bæredygtig helhed i skoler.

KHR Architecture: Fremtidens skoler – fra Nuuk til Berlin

Fremtidens sunde skoler. Læs interview med Palle Bo Rasmussen, arkitekt og international direktør i KHR Architecture

Sunde rammer om læringen i Aabenraa

UC Syds nye campus i Aabenraa er opbygget som en lille by med gader og torve. Arkitekturen byder på masser af dagslys, ventilation og god akustik. Se filmen, hvor Peer Teglgaard Jeppesen, Design Director & Partner hos Henning Larsen Architects, viser rundt i bygningen.

Styrk skolens indeklima, mens byggeriet er i gang

Der er brugt milliarder af kroner på at energirenovere danske skoler, men de fleste elever møder stadig ind til dårlig luftkvalitet. Under en renovering er det muligt at sikre bedre indeklima - uden store merudgifter. Sådan lyder det fra Alice Andersen, civilingeniør i indeklima og energi hos COWI.

Skab sunde rammer om børns læring

Skolebørn udgør fremtidens Danmark. Derfor skal vi give dem sunde rammer til at lære. Få viden om skolers indeklima - og arkitektoniske tips til at forbedre det.

Storslået træbyggeri med gennemtestet ventilation

På Erlev Skole er der installeret Troldtekt akustikplader med skjult ventilation, som sikrer et sundt indeklima uden træk og støj. Læs mere om Erlev Skole her.

Sådan fik Skolen på Duevej både guld og diamant

Skolen på Duevej på Frederiksberg er det første skolebyggeri i Danmark, der har opnået bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld med overbygningen DGNB Diamant.

Realdania samler skolers viden om bedre indeklima

Elever kan miste ét års læring på grund af dårligt indeklima, viser forskning. Realdania ønsker at ændre på det og har udgivet en strategisk håndbog samt en eksempelsamling med 30 skoleeksempler.

Manglende ventilation belaster skolers indeklima

Undersøgelse viser, at i ni ud af ti danske klasselokaler overstiger CO2-niveuaet myndighedernes anbefalinger. Læs nyt Troldtekt tema om ventilation her

Frisk luft i skolen - uden træk, støj og synlige installationer

I en kort film kan du se eksempler på, hvor slemt det står til med indeklimaet i klasserum. Se også, hvordan Troldtekt ventilation virker i praksis – og hvilke dokumenterede fordele løsningen giver.

Skoler kæmper med at forbedre indeklimaet

Pladsmangel, dårlig drift af klimasystemer og strenge krav til renoverede bygninger gør det svært for mange skoler at rette op på et tungt indeklima. Læs mere.

KHR Architecture: Fremtidens skoler – fra Nuuk til Berlin

Fremtidens sunde skoler. Læs interview med Palle Bo Rasmussen, arkitekt og international direktør i KHR Architecture.

Sundt indeklima gavner indlæringen

Frisk luft har effekt som et ekstra års læring. Elever klarer sig ti procent bedre, når luftkvaliteten er i top. Læs mere om indeklima i skoler her.

DCUM: indretning påvirker indlæring

Folkeskolereformen skærper behovet for klasseværelser, der ikke er indrettet som en ensartet masse. Forskellige lys-, luft-, lyd- og temperatur-forhold indgår i opskriften på bedre læring, forklarer Rasmus Challi, som er specialkonsulent hos Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Skab sunde rammer om børns læring

Skolebørn udgør fremtidens Danmark. Derfor skal vi give dem sunde rammer til at lære.

Få viden om skolers indeklima - og arkitektoniske tips til at forbedre det.

Download e-bog her

Film: Sunde rammer om læringen i Aabenraa

UC Syds nye campus i Aabenraa er opbygget som en lille by med gader og torve. Arkitekturen byder på masser af dagslys, ventilation og god akustik. Se filmen, hvor Peer Teglgaard Jeppesen, Design Director & Partner hos Henning Larsen Architects, viser rundt i bygningen.

Se filmen fra campus i Aabenraa

Film: Frisk luft i skolen - uden træk, støj og synlige installationer

Troldtekt ventilation kombinerer god akustik, et lavt energiforbrug og frisk luft uden træk. Løsningen er blandt andet velegnet til skoler, hvor tung luft ofte går ud over koncentrationen.

I en kort film kan du se eksempler på, hvor slemt det står til med indeklimaet i klasserum. Se også, hvordan Troldtekt ventilation virker i praksis - og hvilke dokumenterede fordele løsningen giver.

Inspiration til sundt indeklima på skoler

Temaoversigt