Fremtidens sunde skoler

Det er skolebørnene, der udgør fremtiden. Derfor skal vi give dem de bedste rammer til at udvikle sig og lære nyt.

Ikke desto mindre ringer klokken hver dag ind til et dårligt indeklima på alt for mange nedslidte skoler. Her er der typisk problemer med dårlig luftkvalitet – og det koster på sygefravær og læringskurve.

Heldigvis er der også skoler, som tilbyder forhold i verdensklasse. Hvor bygherrer og rådgivere har gjort deres hjemmearbejde for at vælge de bedst mulige løsninger. Og hvor områder som akustik, luftkvalitet, lys, design og økonomi går op i en højere enhed.

Her på siden kan du læse om både udfordringer og byggetekniske løsninger i moderne skoler. Se også, hvilken forskel Troldtekt gør for indeklimaet i skolerne. Tag blandt andet med til smuk skolearkitektur, hvor løsningen Troldtekt ventilation forener god akustik med jævn indblæsning af frisk luft.

Flere generationer under samme tag stiller høje krav til arkitekturen

Stærke relationer, økonomisk bevidsthed og lavere klimaaftryk. Der er mange plusser ved at indtænke flere generationer i offentlige byggerier. Men generationsbygningerne stiller også store krav til arkitekturen, indretningen og logistikken.

Læs mere i interviewet med Magnus Anclair, som er grundlægger af netværket Forum Bygga Skola.

Troldtekt akustikplader har unikke lydabsorberende egenskaber og sikrer god akustik i skoler og uddannelsesinstitutioner

Skånsom arkitektur skærmer de sarte sanser på Stensagerskolen

Stensagerskolen i Aarhus er en specialskole for elever med særlige behov. Derfor har arkitektvirksomheden RUM bogstaveligt talt tænkt ud af boksen for at skabe et læringsmiljø, der på én gang skærmer og inkluderer de unge brugere

Sanselige materialer giver modspil til klinisk hvide laboratorier i DTU’s bygning 112

Der er masser af lys, luft og stoflighed i DTU Sustains nye laboratoriebygning B112. Ifølge arkitekterne Louise Gerner Rasmussen og Tobias Wittenburg fra Christensen & Co har bæredygtighed være et vigtigt parameter i forhold til valget af materialer og konstruktion.

Flere artikler i temaet om fremtidens sunde skoler

Lydabsorberende træbetonplader fra Troldtekt anvendes ofte som akustikloft i skoler og uddannelsesinstitutioner

København får en folkeskole i verdensklasse

Fra januar 2024 begynder tre spor af elever på den topmoderne Sluseholmen Skole, hvor arkitekturen inviterer naturen tæt på. Kreative løsninger kendetegner projektet, og blandt andet er en ny, karakterfuld Troldtekt akustikløsning en del af designet.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i kulturbyggeri

Årets skolebyggeri er meget mere end en skole

Børne- og Kulturhuset i Høje-Taastrup Kommune er et levende hus, hvor et hav af funktioner smelter sammen. Vi har talt med Lene Jensby Lange, der rådgiver om læringsmiljøer. Som medlem af fagjuryen var hun med til at kåre det særlige Børne- og Kulturhus til Årets skolebyggeri 2023.

Realdania til kamp for indeklimaet på landets skoler

Elever kan miste ét års læring på grund af dårligt indeklima, viser forskning. Realdania ønsker at ændre på det og har udgivet en strategisk håndbog samt en eksempelsamling med 30 skoleeksempler. De beskriver vidt forskellige bud på, hvordan kommuner kan arbejde med at forbedre skolers indeklima.

Loftsbeklædning med akustikplader fra Troldtekt i skolebyggeri

Indeklimaet på de danske folkeskoler halter fortsat

Det seneste masseeksperiment om skolernes indeklima viser, at det står lige så galt til som under målingen i 2009. Det kommer ikke bag på Realdanias projektleder, som til gengæld mener, at kommunerne står stærkere i dag med flere konkrete værktøjer.

Nuuk Skole: Enestående arktisk arkitektur

Landskabet og det nådesløse klima styrer retningen for byggeriet af Nuuk SKole. Skolen erstatter nedslidte skoler og får plads til 1.200 børn, men skal også fungere som kulturhus for resten af byen. I denne artikel kan du blive klogere på KHR Architectures tanker bag designet af det unikke byggeri.

Sådan får vi bedre skolebyggeri efter corona

Corona har ramt skoleundervisningen hårdt. Men paradoksalt nok har pandemien også afsløret områder, hvor vores skoler kunne bygges, renoveres og indrettes smartere.

I artiklen her giver en erfaren arkitekt sine bud på, hvordan vores skolebyggeri kan ændres efter corona.

Årets skolebyggeri: Göteborgs nye bæredygtige vartegn

Lindholmens Tekniske Gymnasium i Göteborg vandt prisen som Årets skol- och förskolebyggnad 2021.

Læs interviewet med KUB arkitekter, som står bag den karakterfulde bygning, hvor Troldtekt akustikplader spiller en markant rolle.

Ny arkitektskole indbyder til eksperimenter og fællesskab

Landets første nybyggede arkitektskole er designet som et laboratorium for læring og arkitektureksperimenter. ADEPT har været totalrådgiver, og her deler arkitekt og Founding Partner Martin Krogh nogle af tankerne bag projektet, hvor flere varianter af Troldtekt akustiklofter er en del af arkitekturen.

Bæredygtig tilbygning fra inderst til yderst

Feldballe Friskole ønskede at supplere den eksisterende skole med en tilbygning, der har et positivt klimaaftryk. Resultatet er en 250 kvadratmeter bygning med halm i væggene, træ-tag og materialer fri for kemi. Arkitektfirmaet Henning Larsen står bag, og friskolen har været et bæredygtigt ”eksperiment”, som de håber at skalere op i andre projekter.

Årets skolebyggeri 2022 er ikke blot en skole

Med Vrå Børne- og Kulturhus har Hjørring Kommune skabt et helt unikt byggeri, der skal stå som samlingssted for både børn og andre borgere. Byggeriet udmærker sig også med tårnhøje ambitioner for bæredygtighed. Her kan du læse et interview med to af rådgiverne på projektet.

Troldtekt akustiklofter er det naturlige valg til at sikre god akustik og et sundt indeklima i skoler og uddannelsesinstitutioner

Seks fokusområder: Sådan bidrager Troldtekt til bedre indeklima i skoler

Børn bruger cirka 20 procent af deres vågne timer i skolen. Derfor har de fysiske rammer stor betydning.

Læs her, hvordan Troldtekt akustikløsninger gør en forskel inden for akustik, luftkvalitet, lys, design, holdbarhed og økonomi. 

Skolerenoveringer: Nyt koncept skal løse flere indeklimaproblemer i ét hug

Målet med det nye koncept I-DIFFER er en helhedsorienteret renovering af skoler, som sikrer et sundt indeklima og et lavt energiforbrug. Løsningen Troldtekt ventilation spiller en nøglerolle i konceptet.

Aalborg Universitet, COWI, Aarhus Kommune, WindowMaster International og Troldtekt samarbejder om at udvikle det nye koncept. Du kan læse mere om I-DIFFER i denne artikel. 

Sunde rammer om læringen i Aabenraa

UC Syds nye campus i Aabenraa er opbygget som en lille by med gader og torve. Arkitekturen byder på masser af dagslys, ventilation og god akustik. Se filmen, hvor Peer Teglgaard Jeppesen, Design Director & Partner hos Henning Larsen Architects, viser rundt i bygningen.

Styrk skolens indeklima, mens byggeriet er i gang

Der er brugt milliarder af kroner på at energirenovere danske skoler, men de fleste elever møder stadig ind til dårlig luftkvalitet. Under en renovering er det muligt at sikre et bedre indeklima – uden store merudgifter. Sådan lyder det fra Alice Andersen, civilingeniør i indeklima og energi hos COWI.

Skab sunde rammer om børns læring

Skolebørn udgør fremtidens Danmark. Derfor skal vi give dem sunde rammer til at lære.

Få viden om skolers indeklima - og arkitektoniske tips til at forbedre det.

Akustiklofter fra Troldtekt i skolebyggeri

Erlev Skole: Storslået træbyggeri med gennemtestet ventilation

Den nybyggede og bæredygtige Erlev Skole i Haderslev er primært opført i træ og dermed en af Danmarks største trækonstruktioner.

Skolen har vundet prisen som Årets Skolebyggeri 2021.

På skolen er der installeret Troldtekt akustikplader med skjult ventilation, som sikrer et sundt indeklima uden træk og støj.

Sådan fik Skolen på Duevej både guld og diamant

Skolen på Duevej på Frederiksberg kan bryste sig af at være det første skolebyggeri i Danmark, der har opnået bæredygtighedscertificeringen DGNB Guld med overbygningen DGNB Diamant.

Særligt samspillet med omgivelserne og det sunde indeklima er vægtet højt, fortæller en af arkitekterne bag projektet.

Manglende ventilation belaster skolers indeklima

I ni ud af ti danske klasselokaler bliver indeklimaet i løbet af skoledagen så dårligt, at det overstiger myndighedernes anbefalinger. Det viser detaljerede målinger af CO2-niveauet i 245 danske skoleklasser.

Manglende ventilationssystemer er den primære årsag til problemerne, lyder det fra professor Geo Clausen fra DTU, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Frisk luft i skolen - uden træk, støj og synlige installationer

Troldtekt ventilation kombinerer god akustik, et lavt energiforbrug og frisk luft uden træk. Løsningen er blandt andet velegnet til skoler, hvor tung luft ofte går ud over koncentrationen.

I en kort film kan du se eksempler på, hvor slemt det står til med indeklimaet i klasserum. Se også, hvordan Troldtekt ventilation virker i praksis – og hvilke dokumenterede fordele løsningen giver.

Skoler kæmper med at forbedre indeklimaet

Pladsmangel, dårlig drift af klimasystemer og strenge krav til renoverede bygninger gør det svært for mange skoler at rette op på et tungt indeklima.

KHR Architecture: Fremtidens skoler – fra Nuuk til Berlin

Hjemlige rammer, fleksible lokaler og wayfinding, som giver tryghed for store og små. Det er eksempler på tiltag i den fremtidssikrede skole.

Læs interviewet med Palle Bo Rasmussen, arkitekt og international direktør i KHR Architecture, som står bag flere skoler i Nordeuropa og Grønland – og som skal tegne projektet Am Breiten Luch i Berlin.

Sundt indeklima gavner indlæringen

Elever klarer sig ti procent bedre, når luftkvaliteten er i top. Det viser et DTU-forsøg på Vallensbæk Skole, hvor to lokaler fik monteret et ventilationsloft fra Troldtekt.

Loftet sikrer en optimal luftblanding – og bruger kun halvt så meget energi som andre ventilationsløsninger.

Troldtekt, Roskilde Chatedral school

DCUM: indretning påvirker indlæring

Folkeskolereformen skærper behovet for klasseværelser, der ikke er indrettet som en ensartet masse.

Forskellige lys-, luft-, lyd- og temperatur-forhold indgår i opskriften på bedre læring, forklarer Rasmus Challi, som er specialkonsulent hos Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Referencer med skolebyggeri

Se flere aktuelle temaer