Sundt indeklima gavner indlæringen

Frisk luft har effekt som et ekstra års læring

Elever klarer sig ti procent bedre, når luftkvaliteten er i top. Det viser et DTU-forsøg på Vallensbæk Skole, hvor to lokaler fik monteret et ventilationsloft fra Troldtekt.

Loftet sikrer en optimal luftblanding – og bruger kun halvt så meget energi som andre ventilationsløsninger.

Der er bedre læring i luften på Vallensbæk Skole – bogstavelig talt

Et forsøg, som Søren Terkildsen, ph.d. fra DTU Byg, udførte på skolen, viser, at god luftkvalitet øger elevernes indlæring markant.

To klasselokaler fik i 2011 installeret et ventilationsloft fra Troldtekt – og resultaterne var markante: I det forbedrede indeklima nåede eleverne fem procent flere opgaver og lavede halvt så mange fejl.
– Når vi sammenholder de to resultater, når vi frem til, at eleverne klarer sig ti procent bedre i den gode luftkvalitet. Set over et helt skoleforløb på ti år svarer det jo til et års ekstra læring, siger Søren Terkildsen.
Søren Terkildsen er civilingeniør og forsvarede sin ph.d. i september 2013. Siden er han blevet ansat ved ØLLGAARD Rådgivende Ingeniører A/S i Hellerup.

Lavt tryk styrker luftkvaliteten

Rigtig mange danske skoler har en uacceptabel luftkvalitet med for højt indhold af CO2. På markedet findes forskellige ventilationsløsninger, men kun én af dem – nemlig Troldtekt ventilation – fungerer ved lavt tryk med indblæsning gennem hele loftfladen. Og det har store fordele.

– Luften blæses ind langsomt og fordeles jævnt. Det sikrer en perfekt blanding af frisk og brugt luft, som man ikke opnår, når luften blæses ind ved et højere tryk fra nogle få armaturer. Samtidig er der hverken træk eller støj forbundet med denne løsning, lyder det fra Søren Terkildsen.

En yderligere mærkbar gevinst ved Troldtekt ventilation er, at produktet kun bruger halvt så meget energi som andre ventilationsløsninger.

FAKTA: Sådan fungerer ventilationsloftet

  • Troldtekt ventilation er en systemløsning udviklet specielt til komfortventilation.
  • Løsningen leder frisk luft ind i rummet via aktive plader, som udgør 10-20 procent af loftfladen – uden synlige ventilationsrør og uden træk.
  • Pladerne giver mulighed for et stort luftskifte op til otte gange i timen med temperaturer, der er 1-8 °C under rumtemperaturen.
  • Et minimalt tryktab gennem ventilationsloftet sikrer en jævn luftfordeling.
  • Troldtekt pladernes lydabsorberende egenskaber sikrer samtidig en optimal akustik i lokalet.

>> Læs mere om Troldtekt ventilation

>> Se flere fotos, og læs mere om forsøget på Vallensbæk Skole