TEMA: Bæredygtighed i byggeriet

Byggeriet kan ikke nøjes med at minimere sig ud af klimakrisen. Der er brug for bygninger med et lavt CO2-aftryk – og for sunde, holdbare materialer, som efter endt levetid kan skabe værdi i nye kredsløb.

Her på temasiden kan du læse om tendenser og milepæle inden for dokumenteret bæredygtigt byggeri. Få et overblik over mange af de bygningscertificeringer, der vinder frem i disse år – til fordel for brugerne, ejerne og miljøet. Læs også, hvordan Troldtekt konkret bidrager positivt til pointene i de forskellige ordninger.

Troldtekts Cradle to Cradle-certificering, brugen af certificeret træ og mulighederne for at vælge akustikplader med et reduceret CO2-aftryk, gør Troldtekt til et oplagt valg i en dokumenteret mere bæredygtig bygning.

Milepæl: Materialepasset samler alle produktdata ét sted

At skabe transparens, sporbarhed og give adgang til et byggemateriales specifikke data. Det er formålet med det nye materialepas, som et bredt branchesamarbejde står bag. Tiltaget skal bane vej for, at byggeriet bliver cirkulært. Læs interviewet med to nøglepersoner bag udviklingen af materialepasset.

EDGE Grand Central hæver barren for både miljø og arbejdsmiljø

EDGE Grand Central Berlin er det første tyske kontorbyggeri, der er certificeret Guld af WELL Building Standard og Platin af DGNB. Her fortæller arkitekterne fra Bolwin Wulf om tankerne bag byggeriet.

Kendt arkitekt: En fremtid uden bygninger og råvarer

Vi opnår ikke bæredygtigt byggeri ved kun at jagte effektiviseringer og optimere processer. Sådan lyder beskeden fra den kendte hollandske arkitekt Thomas Rau.

Ejendomsudvikler sværger til Cradle to Cradle

Delta Development, der er ejendomsudvikler i både Holland og Tyskland, fik en mindre åbenbaring i begyndelsen af årtusindet efter at have læst bogen ’Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things’. Siden har bogens ideer været styrende for firmaets mange projekter.  
FOTO:  Martha Lewis, arkitekt og Head of Materials hos Henning Larsen Architects.

Materialeekspert: Data er nøglen til cirkulært byggeri

Der kommer gradvist mere byggeri, som er designet til at blive skilt ad efter endt brug. Det kræver gennemsigtighed i forhold til, hvilke materialer der bygges med – hvilket netop er baggrunden for udviklingen af materialepasset, som blev lanceret i januar 2023. Læs et interview med Martha Lewis, head of Materials hos Henning Larsen.

Cradle to Cradle Certified®: En ramme om sikre, cirkulære og ansvarligt fremstillede produkter

Cradle to Cradle-tilgangen er i sin essens et værktøj til at designe og fremstille mere bæredygtige produkter. Men det har flere fordele, når virksomheder baserer hele deres forretningsstrategi på konceptet. Sådan lyder det fra Christina Raab, direktør i Cradle to Cradle Products Innovation Institute.

Cradle to Cradle: Troldtekt er rykket fra sølv til guld

Hele serien af Troldtekt træbetonprodukter – både i natur og malet i standardfarver – er rykket op fra sølv til guld i det bæredygtige designkoncept Cradle to Cradle.

Aalborg Portland: Sådan udviklede vi ny cementtype

I 2021 udviklede Troldtekt akustikplader baseret på den nye CO2-reducerede cementtype FUTURECEM. Cementen er udviklet af Aalborg Portland.

Ny cementtype, endnu flere fordele

Nu kan du vælge Troldtekt baseret på cementtypen FUTURECEM™. Troldtekt baseret på FUTURECEM har et reduceret CO2-aftryk, der er mellem 26 og 38 procent - afhængigt af produktvariant - lavere end for Troldtekt baseret på traditionel cement.

Nye EPD'er viser miljøaftryk på tværs af produkter

Rådgivere og bygherrer kan downloade miljøvaredeklarationer for de forskellige Troldtekt træbetonprodukter. Her fremgår blandt andet CO2-aftryk fra alle faser i akustikpladernes livscyklus.

Bæredygtigt byggeri på formel

I samarbejde med Rambøll har Troldtekt dokumenteret, hvordan Troldtekt akustikløsninger bidrager til de førende bygningscertificeringer inden for bæredygtighed.

Certificeringer hæver barren for bæredygtigt byggeri

Troldtekt interview med Martha Lewis, arkitekt og Head of Materials hos Henning Larsen Architects, om arbejdet og gevinsterne med certificeringer. Læs mere her.

Et kontormiljø på et fundament af velvære

Troldtekt interview med Åsa Jenstch fra Kanozi Arkitekter, der står bag Eminent, den første WELL-certificerede kontorbygning i norden. Læs interviewet her.

Alnatura sætter nye standarder med DGNB-platin

Firmaet Alnatura har med sit hovedkontor sat nye standarder for bæredygtigt byggeri. Bygningen er tildelt en DGNB-certificering på højeste niveau. Læs mere.

Baeredygtigt laboratorium i Berlin

Troldtekt akustikløsninger er med i verdens første C2C LAB, som ligger i Berlin. Den gennemrenoverede bygning er uddannelsescenter, NGO-kontor og ”levende laboratorium” for Cradle to Cradle-certificerede byggematerialer.

Interview: EPD'er sikrer transparens og præcision

EPD’er med specifikke data om produkter gør det lettere at træffe bæredygtige beslutninger, forklarer konsulent fra Rambøll. Hun fastslår at produktspecifikke EPD’er som Troldtekts giver det bedste grundlag for at træffe bæredygtige beslutninger.

Troldtekt i Børnehuset Regnskoven

Hvis en bygning skal opnå Nordens officielle miljømærke, skal materialerne bidrage til en lav miljøbelastning. Troldtekt er optaget i Nordisk Miljømærknings database over materialer, der kan indgå i svanemærket byggeri.

Ny analyse: Troldtekt optager CO2 i brugsfasen

Cement i Troldtekt træbeton er spredt ud over en stor flade. Derfor sker optag af CO2 markant hurtigere end i massive betonprodukter. Læs mere om analysen her.

Interview: Cirkulært er sundt for bundlinjen

Verdens voksende middelklasse vil presse priserne på stål, cement og andre råvarer i vejret. Nu har MT Højgaard – sammen med blandt andre 3XN, Via University og Kingo Karlsen A/S – målt gevinsten ved at designe byggeri, så flere materialer kan genbruges uden store værditab.

Referencer med bæredygtighed i byggeriet

Temaoversigt