Renovering bevarer PFA-husets identitet

Forsikringsselskabet PFA’s hovedsæde ved Nordhavnen i København er blevet gennemgribende renoveret. Bydelen er under forvandling og bygningen, kaldet Marina Park, åbner nu mere op til omgivelserne.

Foto: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Den karakteristiske PFA-bygning med de røde teglstensklinker har fået et andet liv gennem renovering, som er synligt både inde og ude. Det er indeklima, arbejdsmiljø og indretning som har krævet den største indsats og forandring. Sammenhængen i bygningen er også forbedret med udbygning af gangbroerne. Tidligere var arealet under bygningerne anvendt til parkering, men området er nu delvist anvendt til en ny åben underetage med blandt hovedindgang og mødecenter. Herfra er der også adgang til et nyt auditorium og en gymnastiksal, begge rum med hvide Troldtekt lofter og store vinduespartier til omgivelserne.

Forbedret indeklima

I stueetagen er udført et nyt køkken med tilhørerende kantine på 1 sal, begge dele var tidligere placeret øverst i bygningen. I kantinen er der også anvendt Troldtekt lofter, som betyder, at akustikken fungerer godt i de store rum. Tidligere lå kantine og gymnastiksal øverst i huset,- men her er der i dag indrettet arbejdsområder og nogle store mødelokaler under det skrå tag og i øvrigt med en flot udsigt til Nordhavnen. Også her er anvendt Troldtekt ligesom i en del kontorområder. Særligt her mærker man det gode indeklima med forbedret ventilation, nye vinduer (med smallere rammer) og forbedret solafskærmning og belysning. En god akustik er selvfølgelig også en del af et godt arbejdsmiljø. Renovering af den store bygning har været en længere proces, som har resulteret i at bygningen opnår certificering med DGNB sølv.

Ændringerne har krævet plads til ventilationen på taget, men også inkluderet nye bygninger i stueetagen mellem søjlerne, hvilket har givet en mere imødekommende Marina Park.