Et favnende fællesrum

På DTU i Lyngby har DTU Sustain etableret en ny forskningsbygning kaldet 112. Byggeriet er meget enkelt i sin struktur, som både er meget funktionel og transparent.

Akustiklofter fra Troldtekt i skolebyggeri

Forskning i genanvendelse af affald har nu fået sine egne laboratorier fordelt på fire etager i forsknings- og undervisningsbygningen. Feltet omtales som Ressource Recovery Research, hvilket har høj aktualitet i et samfund, hvor vi må højne genanvendelsen af alt, vi omgiver os med. For DTU har bygningen i sig selv været en markør for stedets ambitioner om bæredygtighed, og bygningen er derfor præcertificeret til DGNB Guld. Der er blandt andet foretaget en del LCA-beregninger af bygningsdelene for at vurdere CO2-udledningen af byggeriet.

Indretningen er også fleksibel for at kunne imødekomme fremtidige behov. Det er karakteristisk for bygning 112, at den har høje etager og store vinduespartier, der giver en stor åbenhed og meget dagslys. Bygningen er orienteret således i forhold til verdenshjørnerne, at arbejdspladserne ikke bliver overophedede, og medarbejderne har et godt indeklima. Herudover er vinduerne mod syd, øst og vest udstyret med automatisk solafskærmning, som er integreret i facaden.

Et inviterende fællesrum

Åbenheden i bygningen gælder både mellem det ydre og indre i bygningen, men også mellem rum i bygningen. Der er kig ind i laboratorierne fra gangarealer og fællesarealer, og det trippelhøje rum midt i huset opleves som en ekstrem åbenhed mellem etagerne. Ved indgangsniveauet mødes man af et område med loungemøbler og Troldtekt line design på væggene. Lader man blikket vandre opad fortsætter dette åbne rum op igennem huset med nogle forskydninger. Som kontrast til de funktionelle og kliniske laboratorier har man på alle etager indrettet spiseplads og uformelle mødesteder i en helt anden rumlighed og andre mindre sterile materialer.

Den samme type Troldtekt line design i lys grå er anvendt på lofter, væggene mellem vinduespartierne og på en toetagers endevæg. Troldtekt pladerne fungerer som lydabsorbent, hvilket er meget relevant i så stort et rum, men med linjerne skabes også en stærk sammenhæng mellem både rum og flader, der kan beskrives som ret enkelt med stor effekt. Møblementet er enkelt og komfortabelt med grøn som en gennemgående farvetone, mens træ på lofterne i gangzonerne og i vinduesnicher også står som kontrast til de hvide laboratorier.