Overnatning i naturens rammer

Danhostel Copenhagen Amager ligger som en port mellem storbyen og det naturskønne Amager Fælled, som blev tænkt mest muligt ind, da hostelet blev renoveret. Omtanke for miljøet ses også i genanvendelse af eksisterende materialer, herunder Troldtekt akustikplader.

Naturen skulle bringes ind på Danhostel Copenhagen Amager, da overnatningsstedet skiftede looket fra 1970’erne ud med et nyt ankomst- og loungeområde i nordisk stil. Målet var at skabe et miljø, der passer til de naturskønne omgivelser på Amager Fælled og gør udenlandske gæster klogere på begrebet hygge.

– Før var ankomstområdet et gennemgangsrum, hvor man hentede sin nøgle i receptionen og skyndte sig videre. Rummet lignede Hovedbanegården med orange kakler på gulvet og en masse røde mursten, og receptionen var en lille aflukket kasse med gitter for, som lå i det ene hjørne. Det var et helt andet udtryk end nu, siger Mia Scheel, arkitekt maa og partner i ZESO Architects, som står bag renoveringen af hostelet.

– Vi tog udgangspunkt i omgivelserne. Som gæst skal man ikke bare overnatte, man skal gå på opdagelse i et naturcenter, imens man checker ind og møder andre gæster i cafeen. Overnatningen skal være en oplevelse på storbyferien og ikke bare et sted at sove, forklarer hun.
 
Genbrug af eksisterende materialer
Arkitekterne har gentænkt hele receptionsområdet. Synlighed og imødekommenhed over for gæsterne er prioriteret, for nu står personalet klar til modtagelse i et integreret cafe- og loungeområde med omkringliggende siddenicher. Loungen er bygget op af organiske materialer som mosvægge og grønne planter. I reoler af birketræsfiner kan gæsterne kigge på plante- og dyrearter, som hører naturligt hjemme på Amager Fælled.

Det store åbne rum er i dobbelthøjde, og det oprindelige Troldtekt akustikloft lever videre efter renoveringen. Det er blevet malet hvidt, for akustikpladernes egenskaber bevares fuldt ud, selv om pladerne sprøjtemales igen. På gulvet er de gamle kakler skjult under en cement-coating.

– Generelt har vi gjort brug af nogle gode, kendte materialer og løsninger, som vi har sammensat i en flot kombination. Et miks mellem nyt og gammelt, for der var nogle fine ting at bygge videre på. Med omtanke for miljøet har vi valgt at genbruge de langtidsholdbare materialer på rummets forskellige overflader og givet dem en opdatering med maling, siger Mia Scheel.

En naturlig tiltrækning
Med den nye reception bliver gæsterne budt velkommen, så snart de træder ind i rummet. Receptionen fungerer også som bar, og i baren er de akustiske forhold forbedret med nye Troldtekt lofter i natur. Gæsterne kan tage deres drikkevarer med op på et plateau over baren, hvor der er et område med siddepladser. Det benytter mange sig af.

– Vi har tunet ankomstområdet i forhold til dagslys, imødekommenhed og arbejdsflow. Det er blevet et meget rarere rum at være i både lysmæssigt og akustisk – og det er lykkedes at bringe naturen ind. Det giver instinktivt gæsterne lyst til at sidde her. Jeg tror, det er en grundlæggende ting i mennesket, at vi godt kan lide at være tæt på naturen, siger Mia Scheel.

Fakta

Projekt:
Renovering af Danhostel Copenhagen Amager
Arkitekt:
ZESO Architects
Bygherre:
Danhostel Copenhagen Amager
Troldtekt Produkter
Loftbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvidmalet
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5
Montering:
Med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Publico
Fotos:
ZESO Architects