Down under med NOMA

Det var en meget usædvanlig pop up-restaurant, som Noma åbnede i Barangaroo nær Sydney. Restauranten var tænkt til kun at være åben i 10 uger – samme idé, som da Noma i 2015 flyttede to måneder til Tokyo.

Den berømte kok René Redzepi og hans team fra Danmark stod bag pop up-initiativet, der blev designet og opført på få måneder af et australsk design- og planlægningssamarbejde. I spidsen for samarbejdet stod Lendlease og hovedarkitekten Darren Kindrachuk.

Restauranten dækkede cirka 500 kvadratmeter med hovedkøkken, udskænkning og spisepladser samt et udendørs forberedelsesrum og en gæstelounge. Med plads til kun 56 spisende gæster måtte 27.000 skuffede interesserede nøjes med at stå på ventelisten!

En fortolkning af "Land og vand"
Idéen med restauranten var at fortolke Nomas specialudviklede kreationer og give dem en unik australsk identitet. Referencer til det australske landskab dannede – sammen med René Redzepis grundige undersøgelse og valg af naturlige australske ingredienser – grundlag for designtemaet ’Land og vand’.

I praksis blev ’Land’ fortolket med stampet jord, forkullede eller trækulbeklædte flader og mørke farvevalg inde i restauranten. Begrebet ’Vand’ kom til udtryk i form af kontrol over naturligt lys og skygge, glasflader og rumlig volumen, som var udtrykt på restaurantens facade.

Paralleller til Noma i København og restaurantens/kokkens danske rødder var diskret indarbejdet i designet. Materialevalg og inventar omfattede et begrænset antal produkter, som var indkøbt i Danmark og nøje udvalgt ud fra deres fremragende kvalitet og æstetik.

For eksempel havde restauranten møbler designet af Carl Hansen, mens lofterne var beklædt med akustikplader fra Troldtekt, der i Danmark og på verdensplan er kendt for at reducere støj og skabe et stille og roligt miljø.

-----------------------

FAKTA OM NOMA:

  • 4 gange er Noma i København blevet kåret som verdens bedste restaurant af det britiske Restaurant Magazine (2010, 2011, 2012 og 2014)
  • 5 er københavnske Nomas aktuelle plads på verdensranglisten
  • 10 uger varede perioden, hvor René Redzepi og hans team bespiste Australien
  • 56 var antallet af pladser i Nomas pop up-restaurant i Sydney
  • 5.600 var det samlede antal pladser i hele den australske pop up-restaurants levetid
  • 90 sekunder varede det, inden alle borde i Noma Sydney var reserveret
  • 27.000 mennesker måtte nøjes med en plads på ventelisten i Sydney

Fakta

Projekt:
NOMAs 10 ugers pop-up restaurant i Barangoo, Australien
Arkitekt:
Lendlease
Bygherre:
NOMA, Australien
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Sort 207
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm træuld)
Kantprofil:
5 mm fas, K5, monteret med Troldtekt skruer
Tekst & Fotos
Tekst:
Christopher Sykes, Pressential LLP
Foto:
Lendlease