Børkop

På en dejlig grund med udsigt til et kuperet landskab har familien Sørensen bygget en enkel og rationel villa, der alligevel tiltrækker megen opmærksomhed.

Det var oplagt, at villaen skulle åbne sig mod landskabet, og da familien Sørensen planlagde deres fremtidige bolig med arkitekt Kaare Sølvsten fra Seier + Sølvsten i Århus, blev det hurtigt afgjort, at det skulle være symmetrisk omkring det centrale opholdsrum. Det blev også klart, at et opholdsrum i den størrelse med flere funktioner og højt til loftet kræver nogle akustiske overvejelser, hvis rummet skal opleves som et hjem. Carsten Sørensen, der kender Kaare Sølvsten fra sit arbejdsliv i Århus, blev snart overbevist om, at løsningen var Troldtekt loftsbeklædning. Indretningen i villaen bærer præg af Carsten Sørensens job i møbelfirmaet Ingvard Christensen. Man fornemmer en bevidsthed om design og en moderne måde at indrette boligen på, så der er balance mellem det enkelte møbel og helheden i rummet.

Naturmaterialer
Da familien skulle flytte til Vejle, endte det med en grund ved Børkop meget tæt på Vejle by. Her var en grund med udsigt til åbne vidder og tilmed en eksisterende ”skov”. Samarbejdet med tegnestuen Seier + Sølvsten førte hurtigt til et konkret forslag på en bolig, der var til at bygge for penge. For at få mest muligt dagslys i boligen, er huset struktureret som en slank rektangel med ”ryggen” til grundens eksisterende bevoksning. Facaden er beklædt med lærketræ, og ved det store vinduesparti midt i huset er tagudhænget trukket ud med synlige bjælkespær. Tagets hældning betyder, at man også ser spærene fortsætte i loftet indenfor. Den utraditionelle facade og ikke mindst materialevalget skabte opsigt i kvarteret – her var der noget anderledes.

Et hjem med identitet
Villaens plan er helt symmetrisk, endda med indgange i begge ender. Den sædvanlige adgang er dog i børnenes ende af huset, hvor bryggerset også er placeret. I husets modsatte ende ligger voksenafdelingen, og dermed er de to soveafsnit bevidst adskilt. Fortsætter man ind i huset, møder man det centrale rum med køkken, spiseplads og opholdsstue. Funktionerne er adskilte med en rumdelende skive, der understreger husets idé om symmetri og funktionalitet. I skiven er der indbygget en brændeovn orienteret mod spisepladsen, og der er mulighed for ophæng, bøger, tv og andre genstande. For at bevare den visuelle akse i huset er skiven skåret lodret, hvorved skivens massiviteten delvist opløses. På en gang et bærende element for husets arkitektur og familiens identitet, der selvsagt præger hylderne. Opholdsrummet er spændende indrettet med mange lamper og møbler fra Ingvard Christensen, hvor Carsten Sørensen har arbejdet siden 1997. Familien foretrækker retvinklet design og arkitektur og har også derved været med til direkte at præge villaens arkitektur og indretning.

Et hjem med kontraster
Den umiddelbare oplevelse af det store opholdsrum er en god proportionering af rummet og en personlig prægning af hjemmet. Det skrånende loft og kontakten til landskabet giver fornemmelse af at kunne overskue boligen og dermed også en luftighed i rummet. Her indefra ser man også ud på en stor terrasse mellem villaen og bevoksningen,- godt gemt for vind og offentlighed. De hvide Troldtekt plader mellem spærene betyder, at akustikken, og dermed komforten i rummet, er behagelig trods det hårde flisegulv. Carsten Sørensen fortæller, at de kender andre familier med en tilsvarende åbenhed mellem stue og køkken,- hvor der aldrig bliver ro til fordybelse eller musik. Derfor var han ikke i tvivl om, at i familiens kommende hjem, skulle det være anderledes. Samtidig passer materialet til de øvrige valgte materialer i huset, hvis rustikke præg fint modsvarer designerlamperne og det moderne køkken.

Fakta

Projekt:
En enkel og rationel villa ved Børkop, tæt på Vejle by
Arkitekt:
Seier + Sølvsten, Kaare Sølvsten
Troldtekt Produkter
Loftsbeklædning:
Troldtekt akustik
Farve:
Hvidmalet 101
Struktur:
Fin (1,5 mm træuld)
Kantprofil:
11 mm fas, K11-N, monteret med synlige T-skinner
Tekst & Fotos
Tekst:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA
Fotos:
Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA